RETETE DE SEZON, verificate, pentru prieteni — Castraveciori în saramură, “ca la Timişoara”

0
82

Rețete de sezon, verificate, pentru prieteni. Astăzi: Castraveciori în saramură, “ca la Timişoara”. 🙂

    Nece­sar:

–  5 kg de cas­tra­ve­ciori cor­ni­şon, netă­i­a­ţi la cape­te, bine spă­la­ţi în apă rece,

12 borca­ne cu capa­ce file­ta­te x 0,800 litri,

–  1 borcan de 1,7 litri.

Con­di­men­te:

– 3 legă­turi de hrean – rădă­ci­nă,

– 2 căpă­ţâni de ustu­roi româ­nesc,

– o legă­tu­ră de mărar uscat,

– două legă­turi de frun­ze de ţeli­nă cu tije cu tot,

– 4–5 morcovi potri­vi­ţi,

– 2 pli­cu­leţe boa­be de muş­tar,

– frun­ze şi cren­gu­ţe de vişin, după inspi­ra­ţie.

6 litri apă + 6 lin­guri rase de sare gemă (o lin­gu­ră rasă de sare gemă la litrul de apă).

Pre­pa­ra­re:

Pasul 1: Borca­ne­le, spă­la­te bine şi lăsa­te să se usu­ce;

2. Pun apa cu sare la fiert, apoi o las să se răco­reas­că puţin.

3. Între timp, curăţ hrea­nul şi‑l tai în două sau în patru de‑a lun­gul, frun­ze­le şi tije­le de ţeli­nă la 2–3 cm, ustu­ro­i­ul – feliu­ţe, măra­rul uscat îl tai în bucă­ţi de 4–5 cm, morco­vii se taie ron­de­le. Aşez con­di­men­te­le pe masă, în far­fu­rii sepa­ra­te.

4. Pun pe fun­dul borca­ne­lor câte­va bucă­ţi din fie­ca­re con­di­ment, apoi aşez cas­tra­ve­cio­rii în pozi­ţie ver­ti­ca­lă, cu ron­de­le de morcovi prin­tre ei. (Dacă vreţi să ara­te fru­mos, ron­de­le­le pot fi ste­la­te, adi­că, îna­in­te de a‑i tăia ron­de­le, “sculp­ta­ţi” câte­va şănţu­leţe de‑a lun­gul morco­vi­lor).

5. Aşez borca­ne­le pe tăvi de inox (ca să nu cra­pe), torn sara­mu­ra fier­bin­te pes­te cas­tra­ve­ciori, apoi închid borca­ne­le cu capa­ce file­ta­te.

6. Cu gri­jă, pun borca­ne­le cal­de într-un coş sau într-un lighean “tapetat”cu o pătu­ră sau cu pro­soa­pe, să stea cuminţi, la căl­du­ri­că…

7. A doua zi, iau borca­ne­le la mână din nou şi scurg lichi­dul din ele, aco­pe­rin­du-le cu o stre­cu­ră­toa­re, ca să nu iasă con­di­men­te­le, apoi fac altă sara­mu­ră, o fierb şi pun câte o jumă­ta­te de aspi­ri­nă dizol­va­tă într‑o lin­gu­ră de apă în fie­ca­re borcan de 0,800 l, iar în borca­nul de 1,7 litri pun o aspi­ri­nă întrea­gă.

Rămân la fel de cro­canţi şi de Paşti! (Dacă nu‑i ter­mi­na­ţi până atunci la frip­turi sau prin tot felul de sala­te şi tzat­zi­ki…). 🙂

Poftă bună!

Urmă­toa­rea rețe­tă va fi cea de Gogoşari tăi­a­ţi în oţet, fără fier­be­re! O reţe­tă deli­cioa­să!


Man­ga­lia News, 18.10.2020.


Susține cotidianul online Mangalia News.
Poți dona aici:
Mulțumim pentru sprijin.

Leave a Reply