Rețeaua Europeană a Şcolilor specializate în promovarea Creşterii Albastre – ”EU4Ocean – Network of European Blue Schools” – Atelier de Lucru Internațional dedicat celebrării Zilei Internaționale a Mării Negre [VIDEO]

0
826

farmec.ro
carturesti.ro%20

Cu prilejul celebrării Zilei Internaționale a Mării Negre, Rețeaua Universităților de la Marea Neagră (RUMN), a organizat la data de 28 Octombrie 2020, Atelierul de Lucru Internațional pe tema „Rețeaua Europeană a Şcolilor specializate în promovarea Creşterii Albastre – EU4Ocean – Network of European Blue Schools”.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Consorțiul proiectului Black Sea CONNECT, ONG-ul Mare Nostrum, Asociația Europeană a Educatorilor în Științe Marine (EMSEA) și Ciencia Viva, în formatul unui eveniment online.

Lucrările au fost moderate de prof. univ. dr. Eden Mamut, Secretar General al RUMN.

Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai Comisiei Europene, ai sectorului preuniversitar și universitar, institutelor de cercetare şi reprezentanți ai societății civile atât din țările riverane Mării Negre, cât și de la nivel European.

Doamna Monica Cristina Anisie, Ministrul Educației și Cercetării, a deschis lucrările evenimentului, printr-un discurs transmis video, orientat spre necesitatea protejării și conservării Mării Negre, implicarea în mod activ a unităților și instituțiilor de învățământ pentru promovarea dezvoltării durabile și sensibilizarea societății civile cu privire la importanța apei pentru viitorul omenirii. De asemenea, doamna Ministru a salutat inițiativa Rețelei Europene a Şcolilor specializate în promovarea Creşterii Albastre – EU4Ocean – Network of European Blue Schools. În încheiere, ca urmare a situației generate de pandemia COVID-19, a fost subliniată nevoia de solidaritate și cooperare la nivelul regiunii Mării Negre, dar și global, pentru a răspunde mai rapid și mai eficient tuturor provocărilor educaționale.

În continuarea lucrărilor, doamna Evy Copejans, Manager de proiect în cadrul Asociației Europene a Educatorilor în Științe Marine (EMSEA) a prezentat conceptul inițiativei EU4Ocean, referitor la ciclul care trebuie parcurs pentru certificarea Şcolilor specializate în promovarea Creşterii Albastre. De asemenea, a fost prezentat manualul de îndrumare pentru cadrele didactice angajate în susținerea elevilor în vederea creării și implementării de proiecte educaționale pentru soluționarea problematicilor existente la nivelul mărilor și oceanelor.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La dezbateri au fost prezentate o serie de bune practici existente la nivel European și în zona Mării Negre, în țări precum Ucraina, Bulgaria, Georgia, Turcia, România, Franța, Portugalia, Austria.

În încheierea evenimentului, s-a concluzionat că există o multitudine de activități și proiecte în regiunea Mării Negre, care ar trebui să fie extinse și valorificate folosind un model-cadru de structurare al grupurilor existente în diferite instituții pentru dezvoltarea acestei inițiative într-un mod sustenabil. Aceasta este oportunitatea oferită de Rețeaua Europeană a Şcolilor specializate în promovarea Creşterii Albastre – EU4Ocean – Network of European Blue Schools!

Marea Neagră reprezintă un obiectiv strategic și un veritabil incubator al cercetării și dezvoltării pentru România. Astfel, în data de 8 mai, 2019, a fost lansată la București, Agenda Strategică pentru Cercetare şi Inovare la Marea Neagră (SRIA).

În vederea sprijinirii procesului de implementare a SRIA, în octombrie 2019, a luat start proiectul Black Sea CONNECT –  Coordination of marine and maritime research and innovation in the Black Sea, finanțat prin Programul-cadru pentru cercetare și inovare al Uniunii Europene – Orizont 2020.

Rețeaua Universităților de la Marea Neagră (RUMN) este responsabilă de implementarea Sarcinii 4.2 – Conștientizarea și sensibilizarea comunității față de problematicile existente în zona Mării Negre, având următoarele obiective: activități educaționale, organizarea unei platforme de formare online, activități de tip Hackathon, dezvoltarea unui observator al Mării Negre privind creșterea albastră, târguri științifice, caravane mobile cu o serie de aplicații, jocuri și activități de creație artistică tematice cu privire la inițiativa “creșterea albastră” în zona Mării Negre și târguri de artă.

RUMN este o organizaţie internaţională ad-hoc, care cuprinde peste 120 de universităţi

membre, din cele 12 state care fac parte din Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN): Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Federaţia Rusă, Serbia, Turcia, Ucraina.

În același timp, în cadrul Inițiativei EU4Ocean, sprijinită de Comisia Europeană, a fost inițiată „Rețeaua Europeană a Şcolilor specializate în promovarea Creşterii Albastre – EU4Ocean – Network of European Blue Schools”.

Programul și înregistrarea VIDEO a lucrărilor pot fi accesate pe pagina de internet a RUMN: https://bsun.org/, respectiv: https://bsun.org/pages/resources/bsun-tv.php.


Mangalia News, 31.10.2020.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply