Valentin Tanase: Regina Maria, “Cea mai frumoasă regină a Europei” | 145 de ani de la nașterea sa [galerie FOTO]

0
2288

Valentin Tanase: Regina Maria, “cea mai frumoasă regină a Europei” | 145 de ani de la nașterea sa.

”La 29 octombrie 1875, acum 145 de ani, se năștea la Eastwell Park – Marea Britanie, Maria Alexandra Victoria, principesa de Edinburgh, principesa de Saxa-Coburg-Gotha, ducesa de Saxonia, principesa a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei, cea căreia îi era dat să devină Regina României Mari și a tuturor românilor. Pe jumătate englezoaică, pe jumătate rusoaică, înrudită cu toate marile dinastii regale si imperiale ale epocii, Principesa și apoi Regina Maria a devenit mai româncă decât toate contemporanele sale românce.

A fost “cea mai frumoasă regină a Europei”, “soacra Balcanilor”, după căsătoria fiicelor sale cu regii Greciei și Iugoslaviei, “mama răniților” și “mama Regina”, în timpul Primului Război Mondial. A marcat, prin fascinanta și impresionanta sa personalitate, nu doar destinul Romaniei, ci si intreaga epoca postbelică. Ea a fost sufletul tare si neîngenunchiat, care a știut să insufle incredere si speranță, in clipele critice ale Primului Război Mondial, ea s-a luptat din răsputeri, la masa tratativelor de pace, cu Marile Puteri învingătoare, pentru soarta țării noastre și, atunci când diplomația română eșuase, ea a fost vocea și voința neinfrântă a unui întreg neam.

Noi, cei de astăzi, am început, dar încă nu am ajuns să o prețuim și să o apreciem la adevărata ei valoare și însemnătate. Ar merita câte o statuie în fiecare dintre marile orașe ale țării. Acum are doar una singură, la Oradea. Am simțit întotdeauna o anumită venerație, în cele câteva lucrări pe care i le-am dedicat”.

Nu putem să nu vibrăm la emoționantele cuvinte din testamentul Marii Regine:

“Te binecuvântez, iubită Românie, patria bucuriei și durerii mele, frumoasă Țară care ai trăit în inima mea, minunată Țară pe care am văzut-o îndoită, al cărei vis de veacuri, l-am visat și eu și mi-a fost îngăduit să îl văd împlinit. Dacă toate cele frumoase vă vor aminti de mine, voi fi pe deplin răsplătită pentru dragostea ce v-am purtat-o, căci pentru mine frumosul a fost un crez!”

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

MN: Admirabilele lucrări ale artistului plastic Valentin Tănase, publicate de cotidianul online Mangalia News pot fi vizualizate AICI.


Mangalia News, 29.10.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply