Valentin Tănase – Viziuni plastice | ”Iubitor de muzică, mi-aș fi dorit să știu să cânt la pian…”

0
1013

Valentin Tănase – Viziuni plastice | ”Iubitor de muzică, mi-aș fi dorit să știu să cânt la pian…”

Mihail Țăpârlea: “Viziunile plastice” privind pianul sunt o expresie indubitabilă a talentului de excepție ce caracterizează pe marele și distinsul creator de frumos – Valentin Tanase. Merită să le contemplați… ! Nu veți regreta! Dimpotrivă!

Valentin Tanase: “Nelipsit din orice orchestră simfonică și din multe alte forme de manifestare muzicală, pianul a devenit de-a lungul timpului un fel de regină a instrumentelor muzicale. Având precursori încă din Evul Mediu, precum clavicordul, sau clavecinul, pianul, așa cum este cunoscut astăzi, a apărut abia în jurul anului 1700, fiind creația constructorului italian de instrumente muzicale Bartolomeo Cristofori (1655-1731), care l-a denumit “gravicembalo col piano e forte”, adică clavecin cu volum atât redus, cât și puternic, cu sunete atât suave, cât și tari. Cu timpul, denumirea “piano”, care în italiană înseamnă: “încet, ușor”, a devenit, prin reducție, numele instrumentului atât de popular astăzi.

Iubitor de muzică, mi-aș fi dorit să știu să cânt la pian. Mă consolez deseori cu viziuni plastice în care clapele de pian se regăsesc în compoziții simbolice și improbabile”.

MN: Admirabilele lucrări ale artistului plastic Valentin Tănase, publicate de cotidianul online Mangalia News pot fi vizualizate AICI.


Mangalia News, 26.10.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply