Tu cat de des mananci usturoi? Stim ca fugi de el din cauza mirosului neplacut, insa stim la fel de bine si ca te bazezi pe el cand incerci sa scapi mai repede de raceala, gripa sau o infectie din organism, fiind aliatul tau pentru cresterea imunitatii.
Usturoiul este unul dintre cele mai puternice alimente cand vine vorba despre lupta cu infectiile, cu virusurile si bacteriile, un fortifiant natural important al sistemului nostru imunitar.
Usturoiul este, asadar, una dintre cele mai puternice “arme” pe care le putem avea pentru sustinerea sistemului imunitar. Are capacitatea de a stimula productia naturala de anticorpi din organism si combate infectiile, distrugand sute de tipuri de bacterii si virusuri. Multi specialisti il numesc cel mai puternic antibiotic natural si ii compara deseori efectele cu cele ale penicilinei.
Asadar, nu este o noutate ca usturoiul combate eficient afectiunile tractului respirator si ca fortifica imunitatea. Insa are si multe alte beneficii, pe care probabil ca nu le banuiai. Iti dezvaluim noi astazi cateva dintre ele.
Usturoiul previne afectiunile cardiovasculare
Aparent, usturoiul scade in mod miraculos tensiunea arteriala, daca este consumat regulat, pe perioade de cel putin 2 luni de zile. Substantele active din usturoi dilata arterele, favorizeaza circulatia sangelui si impiedica formarea de cheaguri. In plus, regleaza nivelul de glucoza din sange si ajuta organismul sa proceseze mai bine colesterolul, scazand nivelul colesterolului “rau” (LDL). […]
Usturoiul regleaza tranzitul intestinal
Multe persoane folosesc usturoiul pentru afectiuni digestive, desi la o prima vedere, aroma puternica si uleiurile din usturoi par sa faca mai mult rau decat bine. De fapt, se pare ca alicina, substanta din usturoi responsabila de aceasta aroma intepatoare, poate stimula stomacul sa produca enzimele necesare unei flore intestinale sanatoase. Mai mult decat atat, usturoiul se poate dovedi util in caz de constipatie acuta.
Atentie, insa, la persoanele care sufera de gastrita, reflux gastric sau ulcer. Usturoiul este recomandat in special persoanelor sanatoase, cu rol in preventie. Daca o astfel de afectiune s-a instalat deja, usturoiul trebuie consumat doar la recomandarea medicului si gatit, sau in combinatie cu lapte, pentru atenuarea senzatiilor de arsura la stomac pe care le poate provoca.
Usturoiul previne cancerul si vindeca infectiile cu streptococi
Usturoiul este una dintre cele mai bune surse naturale de germaniu si seleniu, dar este extrem de bogat si in antioxidanti si substante antibacteriene. Usturoiul are capacitatea de a combate chiar si infectii mai agresive, cum sunt cele cu streptococi, in caz de scarlatina sau difterie.
Un efect similar il are usturoiul si asupra celulelor canceroase, pe care le distruge din faza incipienta, intarind bariera naturala de protectie a organismului. Practic, substantele active din usturoi incurajeaza celulele sanatoase din corp sa identifice “intrusii” si sa ii distruga rapid.
Usturoiul este util si in anumite afectiuni genitale feminine
[…]
Usturoiul este eficient impotriva acneei si caderii parului
Inainte de a folosi usturoiul pe piele, in orice mod, trebuie sa stii ca este complet interzisa aplicarea acestuia pe rani deschise, taieturi sau zgarieturi, fiindca substantele sale puternice vor face leziunea extrem de dureroasa. Insa te poti bucura de efectul sau antiseptic, antiinflamator si tonic, in alte moduri. […]
Usturoiul ajută la prevenirea racelilor si gripei
Citiți articolul integral pe doc.ro/dieta-si-sport/beneficii-usturoi
Autor: Dr. Oana Cuzino, Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC.
Descriere: Dr. Oana Cuzino este Medic Primar Gerontologie Geriatrie (2005) și Doctor în Științe Medicale (2005). A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carola Davila” din București în 1995 și a început activitatea medicală în cadrul INGG Ana Aslan București (1996), unde și-a efectuat specializarea în domeniul Gerontologiei și geriatriei.
MangaliaNews, 26.10.2020.