ANRE: Racordarea la gaze va fi gratuită pentru toate persoanele fizice, indiferent unde e locul de consum și se face în cel mult 90 de zile (DOCUMENTE)

0
5079

farmec.ro
carturesti.ro%20

Autoritatea de Reglementare a elaborat un nou Regulament de racordare la rețeaua de distribuție a gazelor naturale, de care este nevoie ca urmare a ultimelor modificări ale legii energiei. Toți consumatorii casnici vor fi racordați gratuit, după ce regulamentul va intra în vigoare, scriu cei de la economica.net.

Popular și scurt spus, oamenii care vor să “tragă gaze” acasă trebuie să țină minte trei lucuri: firma de distribuție e obligată să îi racordeze, la cerere, orinde ar fi locul de consum, racordarea este gratuită iar procesul trebuie finalizat în 90 de zile de la obținerea autorizației de construire a instalației de gaze.

Noul regulament face obiectul unui ordin al ANRE care este în dezbatere publică, ce poate fi vizualizat și chiar descărcat, iar principala modificare relevantă pentru majoritatea viitorilor consumatori casnici se referă la faptul că racordarea la rețeaua de gaze va fi gratuită.

Acest nou regulament pune în practică prevederile din noua lege 155/2020, care modifică vechea lege a energiei electrice și gazelor. Acolo scrie că: operatorul sistemului de distribuție are obligația  “să racordeze toți solicitanții la sistemul de distribuție, în termen de 90 de zile de la data obținerii autorizației de construire, conform reglementărilor ANRE. Recuperarea costurilor privind racordarea clienților casnici se realizează prin tarifele de distribuție conform reglementărilor ANRE”. “Punerea în funcțiune a racordului și SRM/SR/SM/PRM/PR/PM se realizează în termen de maximum 90 de zile de la obținerea autorizației de construire sau a acordului/autorizației administratorului drumului, în conformitate cu prevederile art. 138 alin. (1) lit. d1) din Lege”, scrie și în regulament.


ANRE: În concordanţă cu modificările aduse odată cu adoptarea Legii nr. 155/2020 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 și privind modificarea și completarea altor acte normative, și ținând cont de prevederile Ordonanței de urgență nr. 128 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru instituirea Programului național de racordare a populației și clienților noncasnici la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în ședința de vineri, 25.09.2020, Ordinul 172/2020 de aprobare a Regulamentului privind racordarea la sistemul de transport al gazelor naturale.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Regulamentul de racordare stabilește etapele necesare racordării la sistemul de transport al gazelor naturale precum și obligativitatea operatorului de transport și sistem de a racorda toți solicitanții în termen de 180 de zile de la obținerea autorizației de construire. Caracterul de noutate constă în faptul că toate cheltuielile efectuate pentru racordarea solicitanților vor fi recuperate de către operatorul de transport prin intermediul tarifelor de transport.

În acelasi timp, noul Regulament stabilește condițiile de racordare la sistemul de transport al gazelor naturale a unităților administrativ-teritoriale, asocierilor acestora, precum și a asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, iar în cazul înființării de sisteme de distribuție inteligente, bazate pe implementarea Programului național de racordare a populației și clienților noncasnici la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale, realizat prin Programul operațional Infrastructură mare, racordarea se poate face prin accesarea de fonduri europene nerambursabile.

DOCUMENTE:

Informare_de_presa_referitoare_la_aprobarea_Regulamentului_privind_racordarea_la_sistemul_de_transport_al_gazelor_naturale

Ordin_Reg_racordare_SD_23.09.2020.


Mangalia News, 01.10.2020. (sursa: ANRE).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply