MANGALIA – RECUNOASTERE SI PRESTIGIU – 25 DE ANI DE MUNICIPIU | Episodul 25 al serialului ”Municipiul Mangalia, la 25 de ani”, de Aurelia Lăpușan

0
2080

MANGALIA – RECUNOASTERE SI PRESTIGIU – 25 DE ANI DE MUNICIPIU | Episodul 25 al serialului ”Municipiul Mangalia, la 25 de ani”, de Aurelia Lăpușan.

Serialul nostru jurnalistic se încheie aici. Pe parcursul celor 25 de repere din istoria Mangaliei, am străbătut, în cuvinte, peste două milenii de viață ale celui mai sudic oraș al țării, celei mai vechi cetăți, celei mai luminoase așezări, celei mai bogate localități în vestigii, mărturii și amintiri. A fost greu pentru reporter să selecționeze din cele două monografii pe care le-a semnat, faptele și obiectivele cele mai însemnate.

Inițiativa a aparținut redacției ziarului online Mangalia News, un demers ambițios și insistent al managerului său, jurnalistul Traian Lupu. Unele însemne de aceeași mare importanță pe frontispiciul orașului au fost amânate pentru o perioadă ulterioară.

Înainte de a pune punct demersului jurnalistic, cronicarul trebuie să descrie și momentul devenirii Mangaliei municipiu. Un demers nici simplu, nici ușor. Esențial. La începutul anului 1994, la propunerea mai multor primari din țară, Parlamentul României a luat în dezbatere capacitatea unor localități de a fi avansate în grad. Criterii multe și dificil de îndeplinit, dar avantajele erau numeroase, deopotrivă morale și materiale. Identitatea localității căpăta altă reputație. Este meritul primarului Niculae Sideri de a lupta pentru cauza orașului, chiar cu unii decidenți din spațiul dobrogean, de a insista și convinge. Mangalia va deveni municipiu, la 18 ianuarie 1995, prin Legea nr. 11 din 18 ianuarie 1995, privind declararea ca municipii a unor oraşe. Astfel, localităţile Paşcani, Huşi, Câmpulung Moldovenesc, Urziceni, Feteşti, Roşiori de Vede, Mangalia, Caransebeş, Carei, Orăştie şi Curtea de Argeş se ridicau oficial în rang de municipiu. Legea a fost publicată în Monitorul oficial din 24 ianuarie 1995.

Impresionante festivităţi s-au derulat câteva luni mai târziu, la 20 mai, în prezenţa preşedintelui Senatului României, prof. univ. dr. Oliviu Gherman, consilierului prezidenţial Gheorghe Fulga, ministrului învăţământului, Liviu Maior, şefului Departamentului Administraţiei Publice Locale, Octav Cosmâncă. Adunarea festivă s-a desfăşurat la Casa Tineretului, apoi au fost vizitate Muzeul de arheologie, mormântul princiar. La Primărie au fost dezvelite o placă omagială, prin care se consemna împlinirea a 2500 ani de la prima atestare documentară a cetăţii Callatis şi o alta prin care era marcată naşterea municipiului Mangalia.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Apoi a fost dezvelit monumentul lui Mihai Eminescu de pe faleza oraşului, operă a sculptorului american de origine română Patriciu Mateescu, socotit de critica de specialitate creatorul şcolii româneşti de ceramică. În anul următor, artistul realiza statuia “Danubia” de la Orşova, închinată românilor morţi în Dunăre în drumul spre Occident. În 1999 artistul primea medalia comemorativă “150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu” pentru merite deosebite în ilustrarea operei eminesciene. Tot în ziua ”botezului” municipiului a fost aniversat Şantierul naval, care împlinea 15 ani de activitate.

Cu acest prilej a fost refăcută stema oraşului, păstrându-se elementele celei din 1932, dar reactualizată, la baza ei stând o drahmă clasică emisă de Callatis, avându-l pe Heracles pe avers, zeul protector al naturii şi al fertilităţii. Arheologul Nicu Alexandru, împreună cu Doru Cioată au conceput artistic noua stemă. A fost lansată şi prima mini-monografie a oraşului, cu un titlul sugestiv, Callatis – Mangalia 2500, autori Valeriu Georgescu şi Stoica Lascu/32.

În luna mai 1995, începuse să funcţioneze Centrul de Afaceri Marea Neagră, la Hotelul President din Mangalia, un complex cu o structură specifică organizării şi găzduirii de evenimente, conferinţe, congrese.

Consider că acest moment a avut și alte semnificații, mult mai profunde. A fost reactivată mândria locuitorilor orașului, avansați ei înșiși într-un larg proces de recunoaștere și prestigiu. S-a coagulat o comunitate formată din oameni de afaceri, de cultură, activiști și voluntari, fiecare în parte și toți laolaltă vizând păstrarea statutului orașului lor: istoric, cultural, european şi universal, prin excelenţă”. […]

(Text prelucrat și adnotat de autori – Aurelia Lăpușan și Ștefan Lăpușan, din lucrarea ”MANGALIA 100 DE REPERE”, Editura Next Book, Constanța, 2018).

**********************************

”Astăzi numărăm 25 de ani de la devenirea Mangaliei municipiu. Au trecut prin viața ei, așa cum i-au prezis ursitoarele, oameni care au iubit-o și alții cărora le-a fost indiferentă. Poate că într-o zi, ”feciorii” care o curtează vor ști să susțină demn și insistent “candidatura” Mangaliei la statutul de “Patrimoniu Cultural al Umanităţii”. Pe merit, pentru viitorul generațiilor care vor veni.

La mulți ani, Mangalia, La mulți ani, fii ai municipiului!”

”Mangalia este unică. Ea se cere doar iubită și respectată. Ea se lasă cunoscută de către cei care își pot deschide inima asupra universului ei spiritual, de un farmec unic, inegalabil. Mangalia mea, a ta, a noastră!” – Aurelia LĂPUȘAN.

Redacția Mangalia News: Serialul-maraton ”Municipiul Mangalia, 25 de ani în 25 de episoade”, dedicat Zilelor Municipiului Mangalia, a ajuns la final, după o activitate laborioasă, desfășurată pe parcursul celor opt luni care s-au scurs de la începutul acestui an… Împreună cu cititorii noștri, am marcat la apariția fiecărui episod, câte un an din sfertul de veac de când orașul Mangalia a fost declarat Municipiu…

Vă mulțumim, dragi prieteni, pentru interesul arătat serialului aniversar. Am sperat ca acest moment istoric important să aibă un ecou mai larg pe plan local, dar perioada prin care trecem cu toții înțelegem că este una mai puțin adecvată unor festivități cu care eram obișnuiți altădată… Să ne revedem sănătoși, peste alți cinci ani, la împlinirea a trei decenii de municipalitate la Mangalia! 

Mulțumim în mod cu totul deosebit, distinsei și admirabilei ”Doamne a Publicisticii dobrogene”, așa cum am numit-o noi cu drag și mult respect pe semnatara celor 25 de episoade dedicate Mangaliei și finalizate astăzi – conf. univ. dr. Aurelia LĂPUȘAN, pentru tot ceea ce a făcut și face pentru Mangalia, orașul său de suflet. Sănătate multă și recunoștință profundă! Drept ofrandă, vă oferim în continuare paginile cotidianului online Mangalia News, pentru a vă adresa oricând doriți, celor peste 3,5 milioane de cititori pe care-i avem.

MN: Întregul serial ”Municipiul Mangalia, 25 de ani în 25 de episoade”, poate fi vizionat la rubrica aniversară a cotidianului online Mangalia News.

Mangalia News vă invită să citiți și: ZIUA de Constanta cere UNESCO introducerea cetatii Callatis in patrimoniul cultural al umanitatii, un articol publicat în data de 13 noiembrie 2006, sub aceeași semnătură prestigioasă a doamnei conf. univ. dr. Aurelia LĂPUȘAN.

COMENTARII: 

Mioara Gram, Houston, Texas, USA: Oh, imi aduc aminte cu drag una dintre festivitatile Mangaliei, cu aceasta ocazie. Am contribuit in mod direct cu primarul orasului de atunci. Sa ne traiasca Mangalia, cu toti oamenii frumosi ai ei. Sunt trup si suflet alaturi de toti! Mangalia are un potential urias de dezvoltare sociala si economica. Acest oras-statiune reprezinta, in toata plenitudinea lui, esenta frumusetii, care este DIVERSITATEA. Suntem inzestrati natural cu ea, ramane sa stim cum sa o valorificam cat se poate de mult! La multi ani, Mangalia!!

Mangalia News, Vineri, 04.09.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply