Ziua Imnului Național al României [VIDEO] La mulți ani, România! La mulți ani, români!

0
1003

farmec.ro
carturesti.ro%20

Imnul de stat actual a fost adoptat după Revoluția din 1989, după ce a răsunat pe străzi, în timpul Revoluției române.

Versurile au fost compuse de Andrei Mureșanu în 1848, iar muzica de către Anton Pann, în același an.

Europa se afla în plină revoluție pașoptistă, de emancipare națiunilor.

Afirmarea națiunii române și a conștiinței naționale a fost un act de mare curaj, în condițiile provinciile românești erau sub jugul celor trei mari imperii: habsburgic, otoman și țarist.

El i-a îmbărbătat pe români și în timpul celor două războaie mondiale, de fiecare dată când țara a cerut jertfa poporului său.

În 1989, după un alt act istoric de afirmare natională: înlăturarea comunismului prin revoluție populară, alături de celelalte națiuni din blocul comunist, “Un rasunet” a fost adoptat ca imn național.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cei mai în vârstă dintre noi își amintesc ororile comunismului, ale colectivizării, ale închisorilor comuniste.

Cei de vârstă mijlocie, care am participat cu arma în mână sau protestând la Revoluție, acum 30 de ani, ne amintim tributul de sânge al acelor vremuri.

Cei tineri trebuie educați în spiritul înțelegerii istoriei și a respectării valorilor democratice cucerite atunci.

Ascultând acest imn, să ne amintim mereu trecutul, pentru a nu-i repeta greșelile și să nu încetăm să ne construim viitorul așa cum ni l-am dorit: ca țară democratică, modernă, europeană.

După 30 de ani, încă metehnele comunismului ne apasă, ultimele bastioane ale nomenclaturii, securității și ale epigonilor ei încă își fac simțită prezența în politica și societatea românească.

Fie ca îndemnul “Deșteaptă-te, române!”, (care a ajuns să fie considerat de unii ca fiind “prea razboinic”!) să ne amintească mereu că suntem o națiune suverană, parte a civilizației europene.

Avem o șansă uriașă de afirmare, doar dacă ne păstrăm demnitatea ca popor și ne respectăm angajamentele față de aliații euro-atlantici.

Pentru că, într-o lume a națiunilor am avut șansa să fim de această dată parte a lumii democratice, ideal pentru careau luptat și pașoptiștii.

Aceste vremuri grele vor trece, dar felul în care vom trece noi peste ele este cel care ne va defini viitorul în următoarele decenii.

Vom fi o națiune dezbinată, care se întoarce mereu spre trecut sau una unită, prosperă și cu privirea spre viitor?

Depinde doar de noi!

La mulți ani, Ronia!

Autor: Ovidiu Sorin Cupșa.


Mangalia News, 29.07.2020.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply