ÎN URMĂ CU 64 DE ANI, LA 15 IULIE 1956, CATEDRALA BIZANTINĂ „SFANTA SOFIA” DIN ISTANBUL A GĂZDUIT CORUL DE COPII AL RADIODIFUZIUNII ROMÂNE, CONDUS DE O MANGALIANCĂ

0
1596

Emil-Corneliu Ninu – ÎN URMĂ CU 64 DE ANI, LA 15 IULIE 1956, CATEDRALA BIZANTINĂ „SFANTA SOFIA” DIN ISTANBUL A GĂZDUIT CORUL DE COPII AL RADIODIFUZIUNII ROMÂNE, CONDUS DE O MANGALIANCĂ!

ELENA VICICĂ (17.02.1922 – 07.05.1985), PERSONALITATE A MANGALIEI.

Ilustrațiile, majoritatea desprinse de pe net, sunt edificatoare, în acest sens.

„La 17 februarie 1922, s-a născut la Mangalia ELENA VICICĂ, fost dirijor al Corului de copii al Radiodifuziunii Române. Unanim, critica de specialitate apreciază că de la înființarea corului, în 1945, la inițiativa lui Dumitru D. Botez, un rol extraordinar în evoluția lui au avut Ion Vanica și, după aceea, Elena Vicică, dirijori care au ridicat formația la un standard de profesionalism greu egalabil de alte coruri din țară.

Elena Vicică a condus corul până în 1982. Trei ani mai târziu a plecat la cer. Alcătuit inițial din numai 12 copii, în numai câțiva ani, corul câștigă aprecierea conducerii publicului de specialitate și nu numai, ajungând în 1951 și 1953 la Festivalul Mondial de Tineret, unde devine laureat al acestora. Corul de Copii Radio este un grup vocal recunoscut atât pe plan național, cât și internațional. Activitatea corului se întinde nu doar pe durata a mai mult de 6 decenii, ci și pe cuprinsul mai multor țări și continente. Printre acestea se numără Uniunea Europeană (Franța, Regatul Unit, Belgia, Germania, Italia, Suedia și Finlanda), Elveția, Japonia, Statele Unite ale Americii, Canada și Turcia.” (Aurelia și Ștefan Lăpușan, „Mangalia în paginile vremii”, Editura Dobrogea, 2007, pag. 268)

***

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Prin 1928, plut. Vicică Marian (1897-1943) a fost numit comandant al Plutonului 2 Grăniceri Mangalia. El avea domiciliu pe str. Vasile Pârvan, nr. 2. De amintit că acest subofiţer este tatăl renumitei ELENA VICICĂ (1922-1985), muzicolog şi dirijor al vestitului Cor de Copii – Radio Bucureşti.

De remarcat că, la 15 iulie 1976, ea a concertat chiar în celebra Catedrală Bizantină “Sf. Sofia” din Istanbul. Sub bagheta ei, corul, format din 120 de copii, a cântat imnul de laudă închinat Fecioarei Maria, “Ave Maria”, de Franz Schubert. Înregistrările concertelor Corului de Copii au uimit întreaga lume muzicală”.

(D-tru Isac, „Mangalia, recunoștință veșnică Armatei Române”, Editura „Imperium”, Constanța, 2014, pag. 32).

***

„ELENA VICICĂ (17.02.1922 – 07.05.1985).

Dirijor al Corului de Copii de la Radio Bucureşti, între 1952-1982. Avea, sub conducerea dirijorală, Ansamblul Coral, format din 120 de copii. Cu aceştia a susţinut numeroase concerte, atât în ţară, cât şi peste hotare, unde a adus o mare faimă României. Una dintre elevele sale eminente, era Ileana Cotrubaş (n. 1939), o renumită soprană, care a cântat pe marile scene ale lumii.

La 15 iulie 1976, a concertat chiar şi în celebra Catedrală Bizantină “Sf. Sofia” din Istanbul, Turcia. Aici, a cântat imnul de laudă închinat Fecioarei Maria, anume “Ave-Maria” de Franz Schubert. Înregistrările de atunci, datorită rezonanţei şi acusticii marelui edificiu, au uimit lumea muzicii de pe plan mondial.

În Mangalia, a locuit şi a copilarit pe str. Vasile Pârvan, nr. 2.

Ca învăţătoare în acest oraş, în 1940, a înfiinţat, la Casa Culturală “Vasile Pârvan”, primul cor de copii, care cânta atunci pe trei voci: cântece populare, patriotice şi religioase. Ea însăşi era şi prim-solistă a Corului Bisericii “Sf. Gheorghe”, condus de renumitul doctor Constantin T. Giurescu.

Începând din 1946, a urmat cursurile Facultăţii de Pedagogie şi Dirijat Coral al Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică Bucureşti. Aici, a avut profesori renumiţi, precum Dumitru D. Chiriac, Maria Fotino, Dumitru D. Botez, Ion Vicol ş.a.

Bucurându-se de preţuirea deosebită a acestora, cât şi datorită talentului său, la absolvirea Conservatorului, în 1952, a fost repartizată de către Comisia Guvernamentală la Direcţia Muzicală a Radiodifuziunii, ca dirijor la Corul de Copii”.

(Dumitru Isac, „Oameni de seamă. Personalități ale Mangaliei”, lucrare în curs de apariție).

MN: Despre ELENA VICICĂ, vă invităm să citiți și serialul nostru MANGALIA – TOP 20, dedicat personalităților locale. https://bit.ly/2CZfmlA


Mangalia News, 25.07.2020. (sursa: prof. Emil-Corneliu Ninu, pe Facebook).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply