Vine „pandemia fiscală”! Firmele care nu și-au schimbat casele de marcat vor fi amendate și închise

0
721

Istoria fiscalității din țara noastră e plină de bâlbâieli, greșeli și eșecuri din partea autorităților. Într-un clasament al acestora, la loc de frunte ar putea sta, fără îndoială, măsura adoptării sistemului caselor de marcat cu jurnal electronic conectate prin satelit la instituțiile fiscale.

Autoritățile române s-au prefăcut multă vreme că intenționează să îl introducă în practica fiscală. În anul 2016, chiar au stabilit un calendar ce prevedea că acest proces ar fi trebuit să se încheie la 1 noiembrie 2017. Dintr-o mulțime de motive imputabile doar guvernanților, graficul nu a fost respectat.

Apoi, s-a stabilit un nou calendar, care prevedea ca vechile case de marcat să fie preschimbate cu cele noi până la 1 august 2018, dar birocrații din Ministerul de Finanțe au încurcat lucrurile, astfel că agenții economici au fost puși în imposibilitatea de a se conforma. În aceste condiții, dacă s-ar fi aplicat litera legii, inspectorii fiscali ar fi trebuit să treacă la suspendarea activității marii majorități a agenților economici.

Atenționat de cotidianul „Cuget Liber”, Ministerul Finanțelor a înțeles gravitatea situației și a amânat termenul de aplicare a sancțiunilor. Dar asta nu a încurajat agenții economici să se grăbească să intre în legalitate, astfel că Finanțele au fost nevoite să acorde păsuiri după păsuiri.

La mijlocul lui ianuarie 2020, din cele 800.000 de case de marcat cu jurnal hârtie, doar 589.837 fuseseră înlocuite cu aparatele noi, cu jurnal electronic, iar dintre acestea, numai 498.498 fuseseră puse în funcțiune.

Apoi, a venit pandemia Covid-19 și problema caselor de marcat a ieșit din atenția autorităților. Direcția Generală Antifraudă Fiscală și Inspecția Fiscală au primit misiuni legate de respectarea ordonanțelor militare.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Profitând de starea de „relaxare fiscală”, mulți agenți economici au continuat să ignore obligația de a introduce noile case de marcat.

Fiscul schimbă foaia

Citiți articolul integral în cugetliber.ro. Autor: Ion TIŢA-CĂLIN.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply