“Bărbații care se mulțumesc cu “ambalajul”, cu el vor rămâne!” – interviu cu scriitorul CORNEL UDREA

0
840

“Bărbații care se mulțumesc cu “ambalajul”, cu el vor rămâne!” – interviu cu scriitorul CORNEL UDREA.

Eram prin liceu, când spartanul meu tată – furnizorul meu de sfaturi, învățăminte, reproșuri, pedepse dar mai ales cărți (iar pe vremea aceea, cartea era “internetul” nostru!) mi-a adus de la servici un volum de proză umoristică. Titlul m-a incitat și, deși țin minte că era perioadă de teze, am citit-o pe nerăsuflate.

“Obiceiuri de nuntă la cangurii șchiopi” – se numea, iar umorul pe care o înghesuise în ea autorul său Cornel Udrea (“ardelean de-al meu” – mi-a zis tata, mândru și… la rându-i Cornel!😁) m-a făcut să mă îndrăgostesc pe loc de acesta. Dar cum, la acea vârstă, iubirile de băieți erau mai puternice decât cele de scriitori, l-am abandonat o vreme pe distinsul autor, pentru a-l redescoperi, mult mai târziu, și nu numai în librării, cât și pe genericele unor emisiuni, piese de teatru și spectacole. Deși anii trecuseră, Cornel Udrea își păstrase (ba chiar multiplicase!) prospețimea, talentul și – ceea ce mă fascina cel mai mult – suculentul umor, cu care l-au blagoslovit ursitoarele.

De la debutul său și până în prezent, Cornel Udrea a publicat peste 130 de cărţi (de poezie, proză, teatru, monografii ale unor personalităţi, eseuri), unele dintre ele chiar in mai multe editii. Spre exemplu, “cangurii” adolescenței mele au văzut lumina tiparului în 15 rânduri! Peste 145.000 de exemplare din “Obiceiurile de nuntă la cangurii șchiopi” colorează bibliotecile românilor de pretutindeni! Într-un Guinness Book mioritic, acest număr s-ar fi lăfăit pe primul loc, la sectiunea “cărți umoristice”.

Și iată că viața mi l-a înscris, la un moment dat, pe extraordinarul autor în șirul prietenilor mei virtuali de pe Facebook! Nu știu exact cum a ajuns acolo Cornel Udrea. I-oi fi cerut eu prietenia? Mi-o fi cerut-o el, prin gestul mecanic al trimiterii unei “cereri”, facilitate pe care Facebookul ne-o pune la îndemână? Onoarea unui asemenea prieten a fost dublata de bucuria de a putea citi, cu poftă, zi de zi, postările cu care ilustrul autor de umor înobilează, de acolo, din miezul Clujului, spațiul virtual al planetei.

Bref! Zilele trecute am intrat în vorbă și i-am cerut domnului Cornel Undrea permisiunea de a-i trimite câteva întrebări, pentru un interviu. Virtual si el. Deși l-am avertizat că nu vom vorbi despre cărți, tiraje, amintiri din copilarie, subiecte de inspirație și planuri de viitor – banalele subiecte ala majorității interviurilor “de pe piață”, ci despre un subiect… poate mai delicat, dar oricum atipic (despre femei! 😁), a zis DA, pe loc! Drept care astăzi vă rog să vă rupeți o felie din finalul vostru de săptămână, pentru a face o promenadă printre gândurile unuia dintre cei mai valoroase condeie ale Prezentului.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Marina Almășan: – Aveți un CV impresionant: o strălucită carieră de scriitor, peste care se suprapune cea de jurnalist, dar și de organizator de programe de divertisment. Și iată – surpriza! – acest interviu nu va vorbi despre niciuna din laturile dvs “profesionale”. Vom vorbi despre calitatea dvs de bărbat. De 10, firește, pentru că altfel nu v-aș fi adus față-n față cu femeile de 10! Așadar, pregătiți-vă, și mai ales pregătiți-vă simțul umorului, căci veți avea nevoie copios de el! Pentru început, am să vă întreb ce anume credeți că transform o femeie de 10, într-o femeie de 4?

Cornel Udrea: – Dacă ar trebui să acordăm note, de parcă am avea noi, bărbații, toate competențele necesare, ca politicienii, ei bine, ar trebui să fie de la 1 la 100!

O femeie trebuie să valorifice tot ceea ce a primit de la Dumnezeu, să adauge acolo unde El a trecut cu vederea. Niciodată să nu primească, dacă nu a dăruit! Nu mă văd capabil, chiar dacă am sărit binișor de 70, să fiu cel cu sentințele, președinte de ”juriu”. O femeie, oricum este, sau pare că este, trebuie citită, de la prefață, la cuprins. Cine doar ”răsfoiește”, nu poate povesti mare lucru: păcat de cartea irosită!

Marina Almășan: – Deja mă simt într-o bibliotecă! 😁 Oricum, astăzi lumea se cam grăbește, nu prea mai este înclinată spre “lectura temeinica”, mai mult spre “răsfoit”! …As  vrea să vă întreb dacă vă imaginați o lume populată numai cu femei. Cum ar arăta ea? V-ați vedea trăind într-o astfel de lume? (Pe ce poziție?😁)

Cornel Udrea: – O asemenea situație-limită a înfierbântat imaginația multora, s-au închipuit diferite scenarii exclusiviste, cu atribuire de funcții și activități specifice bărbaților. Această lume pe care o numesc Amazonia (care n-are nicio legătură cu fluviul eponim) este populată de războinice care se luptă pentru a obține câte un bărbat. Aceștia sunt foarte rari, greu de găsit și înainte de toate și de bună-credință: exact ca și în zilele noastre, atâta doar că femeile au descălecat.

În ceea ce mă privește pe mine, aș avea un statut special, de consilier. Întotdeauna unde o instituiție este substituită de imaginație, trebuie să existe un consilier. Sunt convins că sfaturile mele vor fi total neproductive, iar amazoanele, încetul cu încetul, se vor întoarce la micile treburi casnice, iar bărbații vor ieși din pădurile care n-au ajuns la export, să reașeze lumea pe vechile cutume. Recunosc, sunt un misogin ponderat, dar care poate să fie de folos la casa omului.

Marina Almășan: – Sper ca această ultimă confesiune să nu vă subțieze numărul de fane!😁 Iată un alt test de imaginație – capitol la care excelați! Domnule Cornel Udrea, cum v-o imaginați pe legendara Eva? Prin ce credeți că l-a ademenit, în realitate, pe Adam? Dacă Eva ar trăi în zilele noastre, ce chip credeți că ar avea?

Cornel Udrea: – Pe soția mea o cheamă Eva, pe cumnatul meu Adam! Fără glumă! Vă dați seama că am la dispoziție o parcelă din Rai întabulată pe mine, unde mă ocup de pomicultură și de creșterea șerpilor. Prima doamnă a Raiului l-a ademenit pe Adam cu terapeutică vegetariană, explicându-i că un măr mâncat dimineață pe stomacul gol asigură sănătatea și izgonirea din Rai.

Eva trăiește în zilele noastre, multiplicată în aproape toate femeile care știu ce vor, așa că nu am s-o citez, în niciun caz pe nepoata mea, Elena Udrea, cu care… nu am niciun grad de rudenie!

Marina Almășan: – Un răspuns diplomat, care vă reașează toate fanele la locul lor! O întrebare care, probabil, pentru fiecare bărbat are răspunsul său. Care credeți că este adevăratul motiv pentru care bărbații spun DA?

Cornel Udrea: – Înțeleptul cedează întotdeauna și dă un răspuns afirmativ oricărei tentative de negare. Aceasta este politica struțului care-și bagă capul în apă deturnând astfel clișeul acela cu capul vârât în nisip. Totul se face pentru ca să existe armonia atât de necesară într-o căsnicie, și-n povestirile S.F.

Citiți neapărat continuarea interviului AICI.

MN: Scrierile spumoase, caricatural-acide ale umoristului clujean Cornel Udrea, publicate de Mangalia News, pot fi re/văzute AICI. https://bit.ly/31umkZP


Mangalia News, 05.07.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply