Suprafața României crește cu 225 de hectare. Hărțile plajelor care se vor extinde în umătorii ani

0
3154

Suprafața terestră a României se va extinde în următorii ani cu 225,5 hectare, odată cu începerea lucrărilor de lărgire a plajelor, programate să se desfășoare până în 2023.

Astfel, la finalul implementării master plan-ului “Reducerea eroziunii costiere – Faza II”, aproape tot litoralul românesc al Mării Negre va beneficia de plaje extinse și consolidare costieră.

În programul cu o valoare totală de 841 milioane euro sunt cuprinse nu mai puțin de zece sectoare de plajă, potrivit datelor obținute de Dobrogea Live de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL).

În prima etapă a programului vor intra în reabilitări de coastă și extinderi plaje zonele Stăvilare (Edighiol și Periboina), Mamaia, Constanța (zona Cazino), Agigea și Eforie. Pentru aceste plaje și faleze au fost deja semnate contractele de atribuire a lucrărilor.

În cea de a doua etapă sunt planificate înnisipări și consolidări de coastă în perimetrele Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn și 2 Mai. Vama Veche nu este inclusă în program, întrucât ecosistemul submers din dreptul localității este zonă protejată. Pentru acestă etapă, procedurile de achiziție a contractelor sunt în derulare.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Potrivit ABADL, autoritatea care administrează proiectul, scopul master plan-ului este reducerea efectelor și pagubelor asupra populației, cauzate de fenomene naturale asociate eroziunii costiere pentru o durată de viață proiectată de 50 ani.

În cea de a doua fază a proiectului, se vor construi 30.540 metri de protecție costieră, se vor crea 225,5 hectare plajă și se vor reabilita două stăvilare.

Prima fază de protecție și reabilitare a coastei Mării Negre s-a derulat în perioada 2012-2015 și a vizat partea sudică a litoralului, care a fost extinsă cu aproape 61 de hectare în zonele Mamaia Sud, Constanța (Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud) și Eforie Nord, iar fondurile alocate proiectului s-au ridicat la 124 milioane euro.

Zona costieră a României are o lungime totală de 244 kilometri, este formată din plaje (80%) și țărmuri relativ înalte, respectiv faleze (20%).

Mai jos vă invităm să consultați hărțile cu datele defalcate pentru fiecare sector de plajă care va beneficia de lucrări în cadrul noului proiect.

Continuarea, în dobrogealive.ro. Un articol semnat de Gabriel Botezatu.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply