Comoara de artă de la Topalu. Locul 1 în Europa | Foto/VIDEO

0
1561

Aurelia Lăpuşan, 23 iunie 2020: Muzeul de la Topalu este zestrea comunei, oferită generos de un fiu al ei. Este o comoară fascinantă care trebuie doar cunoscută și promovată. Aşezată la malul Dunării, legată cu toate firele existenţei sale de curgerea molcomă a fluviului, localitatea Topalu a avut un destin aparte. Binecuvântată de Dumnezeu şi de oamenii săi şi-a pus în lada de zestre nestematele: o antică cetate, Capidava, un recif de corali cuprinşi într-o importantă rezervaţia naturală, un Muzeu de artă plastică, unic în Europa şi o impresionantă istorie orală păstrată de oamenii săi. Am adunat istoria acestei localități românești de la malul Dunării într-un valoros documentar care merită cunoscut”.

Comoara de artă de la Topalu. Locul 1 în Europa.

Autor:  Iliescu Valentin | iunie 20, 2020.
Am fost surprins. Extrem de surprins când, la aproximativ 80 de kilometri depărtare de municipiul Constanţa, în comuna dobrogeană Topalu – comună cu peste 2.000 de locuitori și situată pe malul Dunării, o casă bătrânească, e drept una cu o bogată semnificație, a fost transformată într-o comoară de artă – Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă”.

Muzeul rural de artă ”Dinu și Sevasta Vintilă”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Am avut plăcerea să primesc invitația de a vizita acest muzeu chiar de la primarul acestei localități – domnul Valentin Stanciu – un om harnic, gospodar și pus serios să facă din localitatea sa una extrem de atractivă. pentru vizitatori, pentru investitori și, nu în ultimul rând pentru localnicii care o populează.

Maria Buzatu și Valentin Stanciu – doi dintre stâlpii de rezistență de la Muzeul de artă Topalu.

Dar cel mai mult m-a impresionat faptul că primarul se mândrește și este bucuros să dea tot sprijinul necesar unei asemenea comori de artă, se spune, pe primul loc în Europa. Cel mai mare muzeu rural din Europa. Cum s-ar spune, suntem și noi pe locul 1 la ceva în Europa.

Muzeul rural de artă Topalu.

Muzeul de artă ”Dinu și Sevasta Vintilă”, pentru că despre el este vorba. este unic în mediul rural din ţara noastră, adunând la un loc 228 de opere de pictură, sculptură şi grafică ale unor artişti celebri, printre care pictorii Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Mircea Demetrescu, Octav Băncilă, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Corneliu Baba. Toate lucrările sunt originale.

M-a surprins existența unui asemenea muzeu aici. Nu că nu s-ar putea organiza și desfășura un muzeu de o asemenea anvergură într-o localitate rurală dobrogeană. M-a surprins că eu, un om informat, nu știam nimic despre existența lui. În condițiile în care, o spun a treia oară în decurs de 20 de rânduri, MUZEUL ESTE O COMOARĂ DE ARTĂ.

Un alt lucru excepțional este că toți primarii din localitățile din zonă se mândresc cu acest muzeu și vorbesc despre el ca și cum ar funcționa pe raza localității lor.

Admirând pânzele, sculpturile și piesele de grafică, rămâi interzis. Nu numai de valoarea uriașă a unor lucrări expuse în original, care aparțin celor mai importanți artiști români, dar și de atmosfera de mare muzeu creată de un om care și-a pus toată viața în slujba acestui altar al Artei românești. Doamna Maria Buzatu. Susținută fără niciun fel de rezervă de primarul Valentin Stoica.

VIDEO – Muzeul rural de artă din Topalu:

Citiți neapărat articolul integral AICI.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply