ORA GUVERNULUI. Intervenția ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu

0
799

farmec.ro
carturesti.ro%20

INTERVENȚIA MINISTRULUI ECONOMIEI, ENERGIEI ȘI MEDIULUI DE AFACERI VIRGIL POPESCU. LUNI 15 iunie – ORA GUVERNULUI.

DEZBATERI SOLICITATE DE GRUPUL USR – TEMA – ”Măsurile economice post – covid și perspective de însănătoșire a economiei românești”.

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și Domnilor Deputați,

Vă mulțumesc pentru invitația adresată astăzi la ora Guvernului, de a vorbi despre măsurile economice post pandemie. Este adevărat că întrebările puse de colega noastră Cristina (Prună) sunt și despre lucruri întâmplate înainte de pandemie, dar nu este nicio problemă, este bine să le lămurim pe absolut toate.

În această pandemie, poate că cel mai bun lucru pe care l-am învățat – dacă există un lucru bun – este că dependența de importuri din spațiul extra European, din China  și din alte țări care nu sunt în UE a arătat cât de vulnerabili suntem. Și aici nu vorbim numai de domeniul sanitar, ci vorbim de absolut toate domeniile.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

A arătat că energia a fost esențială în această criză, în pandemie. Această energie a fost vitală, pentru că a trebuit să aprovizioneze cu energie electrică absolut pe toată lumea. Energia și comunicațiile au stat la baza dezvoltării economice în această perioadă.

Vorbim de Legea Offshore; m-ați întrebat de Legea Offshore. Am spus tot timpul că Legea offshore nu se poate modifica decât prin consens în Parlament și că Guvernul până nu va veni cu absolut nicio propunere legislativă.

Este dreptul suveran al Parlamentului și nu vă oprește nimeni să vă apucați să modificați Legea offshore, dragi colegi deputați și voi participa la orice reuniune a Parlamentului. Parlamentul este suveran și nu mă voi amesteca în a veni cu un proiect pe baza căruia să discutăm. Desigur ne dorim deblocarea investițiilor din Marea Neagră și sunt importante și prioritare pentru România. Este investiție strategică de securitate națională care trebuie făcută. Două lucruri trebuiau făcute pentru a putea face această de deblocare :

  1. Abrogarea Ordonanței 114, care a ținut de Guvern – am făcut-o;

2. Al doilea lucru: modificarea Legii Offshore; ține de Parlament; vă rog frumos să o faceți și vin ca și deputat și  ca membru al Guvernului, vin să discutăm pe orice temă, pe orice proiect de lege pe care îl veți face.

Reactoarele 3 și 4. Da, am spus-o de nenumărate ori: cred că după șapte ani de zile irosiți pentru un proiect care nu a mers mai departe, acesta trebuie să înceteze. De aceea am și luat decizia de a mandata în AGA pe reprezentantul Ministerului să voteze pentru finalizarea negocierilor compania chineză, consorțiu chinezesc. Acest lucru s-a întâmplat și de aceea Consiliul de Admninistrație trebuie să  găsesc o nouă strategie. Și vă asigur că veți vedea că avem această strategie și în perioada imediat următoare veți vedea  că ne vom apuca efectiv până la urmă de pornirea reactoarele 3 și 4. Nu de alta, dar suntem chiar într-o mare întârziere. Dacă mai stăteam mult înțepeniți în negocierile cu compania chinezească riscam să avem probleme cu sistemul energetic național. Nu uitați că reactorul 1 trebuie intubat în 2026.

Compania energetică Oltenia: vă înțeleg tuturor îngrijorarea. Este și o îngrijorare a mea. Dar nu trebuie să confundăm miliarde de lei cu miliarde de euro. Cred că acei colegi ai noștri care vorbeau, vorbeau de 5 miliarde de lei. Chiar săptămâna trecută, joi  am avut o discuție pe baza programului de restructurare care este adus la minister. L-am discutat cu conducerea companiei, l-am discutat cu Consiliul Concurenței și vă asigur ca  acel ajutor de 1 miliard două sute de milioane euro de salvare se va transforma, așa cum am promis, într-un ajutor de restructurare care va asigura supraviețuirea companiei energetice Oltenia și o va face performantă.  Și nu prin închiderea totală a cărbunelui, ci prin trecerea pe gaz a unor elemente de producere a energiei electrice și menținerea unor centrale de producere în continuare pe cărbune, care să respecte normele de mediu. Acest lucru se va întâmpla și se va întâmpla anul acesta, exact în termenele propuse.

Ați vorbit de liberalizarea pieței gazelor naturale și ce facem pentru acest lucru. Nu cred că există un moment mai prielnic decât acuma de liberalizare a prețului la gaze naturale când prețul pe piețele europene și regionale este jos. Și ea nu vine singură, liberalizare vine cu un pachet de gas realease prin care producătorii sunt obligați să vândă la un preț de pornire pentru licitație la prețul pieței de la Viena care este foarte jos. Desigur am văzut reacții ale furnizorilor sau non reacții ale furnizorilor; anumiți furnizori care nu doresc să scadă prețul la gaze, doresc să mențină oferta. Aceeași ofertă, la același preț. Dar după mine, nu e un comportament corect în piață. Dacă cumperi mai ieftin e normal să vinzi mai ieftin. Și de aceea avem legea concurenței: în cazul în care vedem că acest comportament continua, să intervenim și pe baza Legii concurenței să îi obligăm pe acei furnizori, până ce piața se așază timp de șase luni de zile, să își modifice ofertele în așa fel încât să intre și alți competitori pe piață. Și sunt deja competitori pe piață care oferă mai un preț mai mic, dar tot această Lege a energiei electrice nu îi lasă, de exemplu pentru de la compania Oltenia să vândă în Iași, pentru că administrativ au o blocare – și trebuie rezolvat și acest lucru – că trebuie să aibă sedii acolo unde doresc să vândă. Ori asta nu e normal. Ne vom asigura că piață dacă piața este liberă, să fie liberă și funcțională.

Vorbeați despre mediul de afaceri. Mediul de afaceri a fost lovit, IMM-urile au fost lovite. De aceea avem un program de 1 miliard de euro pentru investiții, pentru aproape toate domeniile:

-550 de milioane de euro vor fi granturi de până în 250 000 euro pentru investiții în aproape toate domeniile. 350 de milioane de euro vor fi orientate către turism, Horeca, industria de evenimente și transport auto, cele mai lovite din industrie în această pandemie, granturi de capital.

-100 de milioane vor fi destinați companiilor mici cu unul sau doi acționari, care nu au salariați și care nu au  putut beneficia de nicio protecție. Avem foarte multe programe pe care vrea să le derulăm. IMM Invest este un program al Ministerului de Finanțe și nu al Ministerului Economiei, dar vă pot spune că schema de ajutor este aprobată de UE. Modificările din Parlament nu au fost aprobate și de aceea au fost suspendate aceste puncte de modificare a Ordonanței cu privire la IMM Invest tocmai pentru a obține aprobarea Comisiei Europene, deci ea funcționează și funcționează pe o aprobare a Comisiei Europene.

Mulțumesc! Sper că am atins toate întrebările pe care mi le-ați pus. Industria auto este prioritară pentru noi. Ea poate supraviețui, este direct legată în această pandemie de industria auto din spațiul European. Marile companii produc subansamble România sau produc autoturisme în România. Am văzut cu poate supraviețui și prin comenzi de la stat. Ați văzut MAI și-a onorat acel  contract care exista, de 6.000 de autovehicule pentru Dacia Renault. Există scheme de ajutor care vor fi implementate pentru companiile mari unde industria auto va fi prezentă.

INTERVENȚIE DUPĂ DISCURSURILE REPREZENTANȚILOR GRUPURILOR PARLAMENTARE

Una e să faci cu mâna ta o catastrofă, așa cum a fost OUG 114 făcută de acel Guvern PSD, alta este să se întâmple o catastrofă, cum este această pandemie.

Am promis prin Programul de Guvernare că vom scădea prețurile. Veți vedea ca, de la 1 iulie vor scădea prețurile la gaz. Faptul că unii oferă aceleași prețuri în bătaie de batjocură nu înseamnă că așa va rămâne.

Vom defini consumatorul vulnerabil, până la final de an. Ne vom ține de cuvânt. Dacă spuneam termenul de 1 iulie, nu ne țineam de cuvânt. Când vom liberaliza prețul la energie electrică, pe 1 ianuarie 2021, acel moment trebuie să ne prindă pregătiți.

Am promis că vom da drumul la investiții. Pentru prima dată în istoria ultimilor an, companiile din energie și-au asumat programe de investiții pe 5 ani, cu termene clare. Acest lucru a fost făcut în urma aprobării exceptării de la obligativitate a tranzacționării pe OPCOM a energiei produse de unitățile nou înființate, adică practic de către investițiile noi. Am promis în Programul de Guvernare și am făcut. Vom stimula investițiile noi și vom avea apetit investițional în domeniul producției energiei electrice în România.

Va fi mai multă energie electrică, iar oferta va fi mai mare decât cererea. Asta ne-am dorit. Prețul energiei electrice este mare, pentru că avem cerere mai mare decât oferta. Avem multe capacități de producție energie electrică, dar, din păcate, nefuncționale. La 1 ianuarie 2021 nu vom avea salturi masive, ci investiții multe și încrederea investitorilor. Toate aceste lucruri le-am făcut, și le vom face, în plină pandemie. Nu ne-a fost frică să le facem și eu cred că facem bine.

Negociem la Bruxelles și finalizăm programul de creștere a rețelei de distribuție gaze naturale. Avem fonduri în POIM pe energie pentru programe pilot de creștere a rețelei inteligente de gaze naturale. Nu mai putem extinde rețelele ca până acum. Bruxelles vrea să finanțeze, dar vrea rețele noi, moderne. Nu trebuie să facem zgomot, nu trebuie să ne batem cu pumnul în piept în presă, dar rezultatele se vor vedea. Vom folosi bani din fondul de modernizare de 4-5 miliarde de euro. O negociere nu se face cu zgomot, sau în presă, ca să ne arătăm în fața tuturor: “Uite, ce facem noi!”.

România nu va fi văduvită de banii pentru gaze naturale. Gazul natural va fi în casele românilor. ROMGAZ are în planul de investiții aprobat azi în AGA fabrica de metanol. Metanolul este prima, vor urma și altele. Pas cu pas le facem pe toate. Evident, cu sprijinul Parlamentului. Le mulțumesc colegilor de la USR, pentru că au votat Programul de Guvernare. Să aibă răbdare. Suntem oameni de cuvânt și ne ținem de cuvânt.

Despre Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri: Avem o reducere cu 10% a personalului, asta în condițiile în care am preluat o direcție de la Agenția Națională de Reglementare a Energiei Electrice, fără oameni și am preluat schema de ajutor de stat pentru industria cinematografică, de la Comisia Națională de Prognoză, tot fără oameni. Și cu toate acesta am reușit să avem o reducere. Nu avem limbaj dublu. Cred că v-ați uitat în altă parte, nu la un minister din Guvernul României.

Vă mulțumesc pentru invitația de a spune unele lucruri despre măsurile luate în timpul pandemiei și vă asigur că voi veni de fiecare dată în Parlament, pentru a discuta despre problemele economiei românești și despre probleme României.


Mangalia News, 17.06.2020.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply