Cristian Lascu, speologul care a descoperit Peştera Movile, unică în lume: „În anii ’80, am trăit adevărata «Epocă de Aur» sub pământ“

0
1972

farmec.ro
carturesti.ro%20

Pasiunea pentru speologie l-a făcut pe Cristian Lascu să se simtă toată viaţa într-o vacanţă continuă, trăind revelaţia unor locuri unde n-a mai călcat nimeni niciodată. Cele mai mari satisfacţii de cercetător le-a avut în anii cumpliţi ai regimului ceauşist, când s-a petrecut fenomenul „emigrării sub pământ, în masă“, a tinerilor pasionaţi şi curioşi de speologie, care au descoperit, în adâncuri, adevărate bogăţii: peste 10.000 de noi peşteri.

„Emigrarea sub pământ“ a fost refugiul ideal pentru Cristian Lascu. Între anii ’81-’90, a explorat mai mult de 35 de kilometri de peşteri din adâncurile României. În copilărie, l-a provocat un călugăr bătrân, care îi spusese că Dumnezeu a creat peşterile şi, de atunci, a vrut să înţeleagă cum. A fost tot mai atras de aventura expediţiilor şi a continuat să coboare pentru satisfacţia aceea când păşea într-un loc unde n-a mai călcat nimeni de mii de ani. Sau niciodată.

În 1986, a descoperit peştera Movile, din Dobrogea, unică în lume prin ecosistemul ei, în care există viaţă fără lumina Soarelui. Cristian Lascu a scris despre peşteri, le-a fotografiat şi le-a filmat.

Pentru cartea sa „Peşteri scufundate“ a primit premiul Academiei Română, în 1990.

A condus peste un deceniu ediţia romanească a revistei „National Geographic“, s-a luptat ca Parcul Văcăreşti să devină arie protejată şi a reuşit. Lista aceasta de reuşite profesionale e însă cireaşa de pe tort a unor ani de agonie, trudă, de clipe în care viaţa sa a atârnat de un fir de aţă. Nu e nicio surpriză care-i reţeta acestor reuşite, e mai degrabă un reminder – contează, în orice faci, să fii pasionat.

Aşa mult i-a plăcut mult să exploreze peşterile, încât Cristian Lascu crede că, de fapt, n-a muncit niciodată. A fost mai degrabă un explorator în vacanţă. Şi a avut norocul să-şi aleagă o meserie pe care şi dacă n-ar fi fost plătit să o facă tot ar fi făcut-o. „Weekend Adevărul“.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Domnule Lascu, dintre toate meseriile, v-a pasionat speologia. Ce v-a atras în mod special la peşteri?

Cristian Lascu: În perioada liceului, făceam expediţii lungi prin munţi, cu prietenul şi colegul meu Cornel. Într-o vară, când am traversat împreună Munţii Apuseni, am ajuns într-un loc care se numeşte „Lumea Pierdută“. E o zonă foarte sălbatică, cu un relief derutant, carstic, cu multă stâncărie şi pădure. Acolo există două avene mari (n.r. – peşteră pe verticală, ca un puţ): Avenul Negru şi Avenul Gemănata. La Gemănata, intrarea e despicată şi se intră printr-o arcadă mare. Am privit fascinat în adâncimea ei, unde vedeam copaci putrezi cu gheaţă, din care ieşea aburi. Nu ştiu ce a fost, poate ceaţa aia misterioasă, cert e că senzaţia aceea a fost extraordinar de puternică pentru mine. Mă gândeam că oamenii care explorează astfel de locuri trebuie să fie „cineva“. Atunci mi-a încolţit ideea să mă fac speolog. Am găsit apoi, la biblioteca şcolii, o carte cu fotografii alb-negru, „Peşteri din România“, a unor speologi din Cluj-Napoca. Două luni am dormit cu ea sub pernă. O ştiam pe dinafară. Însă, dacă ar fi să mă întorc mai mult în copilărie, aş putea spune că de mic aveam un interes special pentru speologie, de când am vizitat primele peşteri.

Vă mai amintiţi cum a fost prima oară într-o peşteră?

Prima vizită a fost când aveam 7 ani, în Peştera Ialomiţa din Bucegi. Eram împreună cu părinţii mei, care erau mari iubitori de natură. Într-o excursie de şapte zile, cu rucsacurile în spate, ne-am oprit şi la peşteră. Vizita mi-a lăsat amintiri foarte puternice, mai ales vizuale. Ghidul nostru era un călugăr bătrân, care lumina calea cu o torţă. Mi-au rămas în memorie umbrele noastre proiectate pe pereţii peşterii de la făclia care juca tot timpul. Mai târziu, mama mi-a reamintit că, atunci când am ieşit din peşteră, i-am spus călugărului că nu mi-a fost frică şi l-am întrebat dacă el o construise. „Peştera a făcut-o Dumnezeu“, mi-a zis. Eu, copil precoce, am fost şi mai curios: „Şi cum a făcut-o?“. Dar la întrebarea asta nu mi-a mai răspuns – se pare că nu stăpânea fenomenul carstic prea bine călugărul. Aş fi spus atunci: „Când o să fiu mare, o să cercetez cum a creat Dumnezeu peşterile!“. [ … ]

MN: Iată câteva imagini din Peștera Movile, din apropierea Mangaliei:

Vă invităm să citiți articolul integral pe adev.ro/pbcjgm. Este fascinant!


Mangalia News, 09.06.2020.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply