Lucian Ciuchiță | Lumea abisală | Fragment din romanul CERCUL NEGRU

0
979

Lucian Ciuchiță | Lumea abisală | Fragment din romanul CERCUL NEGRU.

„Orașul” este lumea din zilele noastre, lumea așa cum este ea de fapt, aglomerată și murdară, plină de compromis și avataruri cotidiene, lipsită de valoare și norme morale. Ea a fost adusă în pragul haosului cu bună știință, sub masca progresului tehnologic atât de des trâmbițat, cu un plan diabolic bine pus la punct.

Gadgeturi care au devenit în zilele noastre atât de banale, încât nici nu le mai băgăm în seamă. Drept răspuns la dezastrul pe care tot „ei” l–au provocat, ne este oferit acest „Oraș al nopții”, unde aparent trăim la comun și avem parte de aceleași condiții, când, de fapt, societatea a fost, este și va fi împărțită pe clase sociale. Evident, unii vor fi întotdeauna sclavi și alții vor conduce plebea de la distanță.

Sunt, desigur, foarte bine prezentate toate categoriile sociale și locul lor în societate. Degeaba s–au făcut atâtea experimente care să „ajute” la supraviețuirea speciei… totul a fost în zadar. Nimic nu se confirmă, ba chiar se transformă într–un veritabil dezastru.

Cheia și mesajul se referă la a ne bucura cu ce avem și, mai ales, a proteja cu sfințenie natura din care și noi facem parte.

Din aceste experimente traumatizante au rămas doar cei mai puternici, foarte puțini, cei care au demonstrat că „inițiatorii” sau cei care au tras frâiele nu dețin acele calități pe care și le arogă. Nu sunt nici puternici, nici curajoși și nici inteligenți. Toate aceste calități le lipsesc cu desăvârșire. Se laudă între ei de proști ce sunt! De fapt, sunt o rușine pentru specia umană. Sunt lipsiți total de valoare și doar influențează în mod negativ evoluția firească a omenirii. O împiedică voit să evolueze în plan spiritual. Vor rămâne cu buza umflată, căci oricâți bani ai avea, nu poți să conduci Lumea ca pe o turmă de vite, decât cel mult pe termene scurte.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Oamenii posedă inteligență și, mai devreme sau mai târziu, își vor da seama de manipulare. Nicio văgăună, niciun buncăr, cu atât mai mult „orașele groazei” nu îi vor putea ascunde sau proteja pe acești infractori de drept comun. Tăvălugul istoriei și al civilizației o să–i facă una cu pământul. Vor rămâne profund dezamăgiți pentru că au irosit resurse și timp și pentru că și–au creat iluzii deșarte că vor răsturna planeta, când, de fapt, vor închide ochii, ca niște oameni mici…, cu suflet negru de întristare că n–au înțeles rostul existenței.

Indiferent de ce ai, de ce n–ai, indiferent de cine ai fost, tot vei închide ochii la un moment dat. Da, dar unii pleacă fericiți de ce lasă în urma lor, în schimb, ei degeaba au avut bani cu nemiluita, vor primi ceea ce merită. Indiferența maselor!

Dacă tu nu judeci rațional, atunci lași gândurile altuia să cuibărească în capul tău și să clocească fel de fel de inepții. Asta se întâmplă când nu vrei să gândești… din acele ouă eclozează crasa ignoranță.

Am înțeles, într–un final, că noi, oamenii, avem o mare slăbiciune: Nu ne place să trăim singuri și ne chinuie cumplit singurătatea. Și atunci, fără resemnări și fără remușcări, simțim nevoia unor oameni adevărați lângă noi.

Da, acele ființe care par lipsite de importanță la prima vedere, pentru că nu „sclipesc” prin bani, haine, case și mașini scumpe, dar care, contrar așteptărilor, pot să–ți ofere nestematele bucuriei de a trăi frumos, ca să nu rătăcești pe cărările pierzaniei… Acei oameni, simpli la prima vedere, îți transmit zi de zi o vorbă frumoasă, un zâmbet sincer, ori o părere din suflet…

Din păcate, acei oameni minunați sunt pe cale de dispariție. Preaplinul grotesc al capitalismului rapace care distruge omul și sentimentele, ne transformă încet, dar sigur, în neoameni… roboți fără imaginație… sau oameni fără suflet?! Și, totuși, unii privesc în sus, așteptând o mână cerească.

Cred că sunt mai mulți oameni care privesc cerul noaptea decât cei care fac același lucru ziua, ce–i drept, doar noaptea stelele strălucesc pe bolta unde timpul a înghețat.

Privind cerul înstelat, este imposibil să nu observi că astrele sunt minuțios drămuite și fiecare are un rol bine stabilit. Niciunul nu face ceva anapoda, toți au o traiectorie prestabilită. Prestabilit… câteodată, unul dintre aștri moare și atunci, din explozia sa resturile pleacă în toate direcțiile.

Da, vorbim acum de o mișcare haotică printre stele…, dar până și acea explozie va genera o alta, sau mai multe corpuri cerești, care și ele, la rândul lor, vor intra în jocul creației…, al Universului dual al Binelui și Răului, ori în cele două Universuri… fiecare cu Dumnezeul lui: Unul Bun și Unul Rău!

(fragment din romanul Cercul Negru, de Lucian Ciuchiță).


MN: Lucian Ciuchiță este poet, romancier, dramaturg, eseist si scenarist român. S-a născut la 10.02.1969, în Râmnicu-Vâlcea, jud. Vâlcea; tatăl său, Apostol Ciuchiță, ofițer de carieră, iar mama, Lucia Ciuchiță (născută Scarlat), era educatoare. A fost elev al Scolii Generale Nr. 2 și a absolvit Liceul Energetic din Rm. Vâlcea, in 1987. Este absolvent al Facultății de Cibernetică din ASE Bucuresti (1988-1993). In 1999, obține doctoratul in Cibernetică și Statistică, la ASE Bucuresti.

A lucrat in Televiziunea Română, in perioada 1990-2002, ca reporter special, redactor și realizator de emisiuni. A inceput activitatea jurnalistică cu prima emisiune studențească „Gaudeamus”, imediat după revolutia din ’89, fiind unul dintre studenții revoluționari care au participat la evenimente. In iunie 1990 este angajat redactor la redacția de știri a TVR. După realizarea a două filme documentare, este primit in Uniunea Cineaștilor din România, iar în mai 1991, în Asociatia Dramaturgilor de Film.

A realizat peste 1000 de reportaje și sute de emisiuni, cele mai cunoscute fiind: „Lege și fărădelege”, „Transfocator”, „Actualități”, „Poliția in acțiune”, „Bună dimineața”, precum și rubrici în cadrul altor emisiuni de cultură și artă.

A fost profesor universitar și a predat Statistica și Modelare Economica la ASE, Universitatea Româno-Americană și Universitatea N.Titulescu. De asemenea, a predat Economie la Academia de Poliție. In momentul de față este cercetător stiințific asociat la Academia Română.

Ca scriitor, debutează in 1996, cu volumul de poezii „Oameni si țărmuri”, cu prefața de Marin Sorescu. Este discipolul maestrului Marin Sorescu, cu care a avut o frumoasă colaborare, in ultimii ani de viață ai regretatului scriitor. Au urmat alte două volume de poezii, „Căutătorul de zimbri” și „Florile binelui”, iar primul roman, „Comisarul Caron-Dispariția”, a fost publicat in 2005. In perioada 1997-2006 a publicat mai multe cărți economice și o analiză a fenomenului terorist contemporan.

A scris trei scenarii de film de lung metraj și a realizat trei filme documentare. Până in momentul de față, a publicat 30 de cărți, atât volume de poezie cât și romane, nuvele, eseuri. Cele douăsprezece romane se găsesc în toate librăriile din România și se bucură de aprecierea cititorilor.

Iată o listă cu acestea: Insula Purgatoriului (roman distopic); Copoiul din Cardiff (roman polițist-filozofic), Taifun in adancuri (thriller), Gemenii lui Bormann (roman istoric), Celeste-Planeta Purgatoriului (SF, fantasy), un volum de eseuri filozofice intitulat “Monada Ratiunii”, romanul pamflet “Deșertul fluturilor albi”, Submarinul teroriștilor (roman de spionaj) si romanul semi-autobiografic, “250 de kilometri si un secol de amintiri”, “Pasărea de Foc a tinereții” (roman), “Plutonul nătăfleților si alte povestiri”…, “Cercul Negru”.

In 25 iunie 2019, a fost lansat romanul “Cuțitele rosii”, la Muzeul Național al Literaturii Române. Romanul “L’ile du purgatoire”, lansat la Salon du Livre-Paris in data de 17 martie 2019, se bucură de recunoaștere internațională, fiind promovat in țările francofone. Romanul amintit a fost lansat și la Salon du Livre de Montreal 20-25 noiembrie, 2019… De fapt, o dublă lansare, doarece cel mai recent roman, „Ce caută povestea mea în filmul lor”, a fost lansat in data de 24 noiembrie 2019, la Târgul Gaudeamus.

Lucian Ciuchiță este cunoscut internațional și pentru procesul de plagiat pe care îl are cu 5 case de producție de la Hollywood, care au realizat filmul Escape Plan, cu Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone in rolurile principale. Producatorii filmului au folosit scenariul lui Lucian Ciuchiță, dar au uitat să-l treacă pe generic și, desigur, să-i plătească drepturile cuvenite. Un proces inechitabil care durează de sase ani și acum se află pe rol la Curtea de Apel București.

MN: Poet, romancier, dramaturg, eseist si scenarist român redutabil, Lucian Ciuchiță este prezent și în paginile cotidianului online Mangalia News.


Mangalia News, 07.06.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply