MESAJ, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, din partea Secretariatului Național Român al Rețelei Universităților de la Marea Neagră (RUMN)

0
840

farmec.ro
carturesti.ro%20

Rețeaua Universităților de la Marea Neagră (RUMN) a fost înființată în 1998, ca o inițiativă românească, la propunerea regretatului om de știință și diplomat Acad. Mircea Malița. În prezent, RUMN include peste 115 universități membre, din cele 12 țări participante la Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră.

Protejarea mediului înconjurător, cu un accent specific pe protejarea Mării Negre, a zonelor costiere și a altor sisteme socio-economice asociate, reprezintă o preocupare centrală în activitatea RUMN. Astfel, începând cu luna octombrie 2019, RUMN participă la proiectul “Black Sea CONNECT – Coordination of marine and maritime research and innovation in the Black Sea”, finanțat prin Programul-cadru pentru cercetare și inovare al Uniunii Europene – Orizont 2020, Acord de grant nr. 860055, fiind responsabilă de activități de diseminare și de promovare a educației centrate pe protejarea mediului marin și costier.

La data de 15 ianuarie 2020, Secretariatul Național Român al Rețelei Universităților de la Marea Neagră (SNR RUMN) a semnat un parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța (ISJ Constanța) și au fost derulate o serie de activități pregătitoare. Astfel, s-a derulat un amplu proces de evaluare la nivelul tuturor instituțiilor școlare aflate în subordinea ISJ Constanța, pentru identificarea de resurse, experiențe și oportunități, care să permită structurarea unui program de cursuri și activități extrașcolare pe trei direcții principale: inițiativa „creșterea albastră”, domeniul coeziunii sociale și inițiativa STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics.

În perioada următoare vor fi organizate ședințe de lucru cu cadre didactice interesate la care se va conveni asupra principalelor tipuri de activități. În principal, activitățile se referă la realizarea de module multimedia și diverse materiale suport pentru predare și activități colaborative cu elevii, organizarea unor parteneriate cu institutele de cercetare de profil, muzee, rezervații naturale, universități și alte instituții similare, care să permită o cunoaștere detaliată a resurselor existente atât din partea cadrelor didactice, cât și a elevilor, dar și inițierea unor activități de tip caravană itinerantă, expediții și activități de creație.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, colectivul Secretariatului Național Român al Rețelei Universităților de la Marea Neagră urează tuturor colaboratorilor și partenerilor multă sănătate și cât mai multe împliniri în activitățile de promovare a unui mediu curat și sănătos, pentru locuitorii din zonele riverane Mării Negre și din întreaga lume!


Mangalia News, 05.06.2020.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply