Valentin Tanase: Se cuvine a sărbători și a omagia astăzi un al doilea Centenar. Este de datoria noastră să ne amintim de toți cei care prin jertfa, fapta, sau gândul lor au împlinit “Marele Vis” și să le acordăm recunoștința noastră [galerie FOTO]

0
2779

farmec.ro
carturesti.ro%20

Valentin Tanase: În ziua de 4 iunie 1920, exact acum o sută de ani, Puterile aliate învingătoare în Primul Război Mondial semnau la Trianon tratatul care consfințea din punct de vedere al legislației internaționale apartenența Transilvaniei la regatul României, așa cum fusese hotărât la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Era recunoașterea oficială a împlinirii unui vis de veacuri.

Transilvania a fost dintotdeauna leagănul și inima neamului românesc. Aici se afla Sarmizegetusa lui Decebal și aici se aflau voievodatele românești ale lui Gelu, Glad și Menumorut. De aici au pornit voievozii descălecători ai Moldovei, Dragoș și Bogdan. În Transilvania s-a născut și a luptat împotriva invadatorilor românul Iancu de Hunedoara și tot aici a văzut lumina zilei domnitorul justițiar Vlad Țepeș.

Aici a murit ca martir Mihai Viteazul, pentru îndrăzneala de a uni într-o sclipire de fulger toate ținuturile românești și tot aici a fost jertfit Horea și a pătimit Avram Iancu, craiul munților. Din pământul Transilvaniei s-au ridicat învățați, prelați, scriitori, artiști care au luptat pentru drepturile neamului lor.

Sute de mii de ostași au murit în Războiul Reîntregirii, fără a vedea clipa victoriei. Regele Ferdinand I a ridicat sabia chiar împotriva familiei sale, pentru reîntregirea neamului căruia îi era cârmuitor. Diplomați, oameni politici și însăși regina Maria a României s-au luptat din răsputeri la masa tratativelor postbelice, pentru recunoașterea drepturilor legitime ale românilor.

Se cuvine a sărbători și a omagia astăzi un al doilea Centenar. Este de datoria noastră să ne amintim de toți cei care prin jertfa, fapta, sau gândul lor au împlinit “Marele Vis” și să le acordăm recunoștința noastră.

Valentin Tănase, 4 Iunie 2020.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 04.06.2020.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply