Profesorul Ion Cantacuzino și Tratatul de la Trianon (4 Iunie 1920)

0
1704

farmec.ro
carturesti.ro%20

Profesorul Ion Cantacuzino și Tratatul de la Trianon (4 Iunie 1920). 

Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920, extrem de important pentru România, a urmat Tratatului de Pace de la Versailles, din 28 iunie 1919 și a consfințit hotărârea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Tratatul de la Trianon a fost negociat și semnat din partea României de Profesorul Ion Cantacuzino, ministru fără portofoliu la Ministerul de Externe din Guvernul Alexandru Vaida Voevod și Nicolae Titulescu, fost ministru de externe.

Hotărârea Casei Regale, a clasei politice românești, dar și a tuturor românilor, de intrare a României ca țară beligerantă de partea Antantei în primul Război Mondial, în perioada 14/27 august 1916 – 26 noiembrie/9 decembrie 1917, a fost un act hotărâtor în realizarea statului național unitar român.

Sacrificiul românilor, dar mai ales al armatei române, trebuia valorificat prin obținerea de către guvernanții de atunci a unui tratat de pace internațional care să garanteze realizarea visului dintotdeauna al poporului român, Marea Unire.

Recunoașterea statului unitar român (realizat la 1 Decembrie 1918) de către marile puteri a fost o misiune extrem de dificilă care a trebuit să fie susținută nu numai de către Casa Regală și politicieni, dar și de personalități de seamă ale românilor din mediul academic și științific.

Una dintre aceste personalități care a fost purtătoare a mesajului poporului român către reprezentanții marilor puteri și a celorlalte țări implicate în tratatele de pace a fost Profesorul Ion Cantacuzino, bine cunoscut în Franța, ca partener al Institutului Pasteur din Paris, om de știință și de cultură apreciat în Europa și în relații amicale cu mai mulți politicieni

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În acest context, Profesorul Ion Cantacuzino a fost implicat major în pregătirea tratatelor de pace care să fie favorabile României. Una din acțiunile importante de pregătire a fost trimiterea în Franța a unei misiuni, denumită “Trenul Take Ionescu“ (după inițiatorul misiunii) de a colabora cu partenerii în plan politic și cultural, deplasare care a fost solicitată de Guvernul și Ministerul de Război al Franței. După mai multe refuzuri din partea ocupanților germani, abia după aproximativ o lună (13 iunie 1918) s-a permis faimosului tren să plece în Franța.

La această acțiune s-a alăturat și Misiunea specială a Crucii Roșii Române, condusă de Profesorul Ion Cantacuzino, din care au făcut parte doctorii C. Ionescu Mihăiești, Alexandru Țupa, Marius Nasta, Eugenia Mateescu și Grigore Eftimescu, care avea ca scop activități antiepidemice în sudul Franței, în contextul pandemiei de gripă spaniolă.

Dar, cu o săptămână înainte de plecare (27 mai 1918), Profesorul notează emoționanta sa audiență la Regina Maria: “Regina m-a chemat la ea azi. Ea a vrut să mă vadă, înainte de plecarea mea. Ea mă însărcineză să mă duc să văd din partea ei pe R. Poincarè (Președintele Franței), G. Clémenceau (Primul Ministru al Franței) și A. Briand. Ea mă însărcinează cu comisioane verbale, neputând scrie, iar noi neavând dreptul de a lua înscrisuri. Spuneți-le că guvernul actual nu este România, că toate inimele române sunt intoarse spre Franța, dar că în prezent nu pot nici să mă exprim, nici să comand, nici să mă plâng. Toate acestea ea le spunea foarte emoționată, plângând foarte simplu, cu o reală măreție de femeie. Ne luăm rămas bun unul de la altul, foarte emoționați amândoi”.

În Franța, Profesorul Ion Cantacuzino, în afară de întâlnirile cu oamenii politici, a susținut mai multe conferințe în sprijinul recunoașterii, prin tratatele de pace, a Statului Național Unitar Român.

🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴

(sursa: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, 04.06.2020).


Mangalia News, 04.06.2020.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply