Expoziție virtuală de Bandă Desenată SF. Invitație la o călătorie cu nava spațială Irina Suțu, prin Muzeul Cosmic!

0
584

Muzeul Municipiului București invită publicul să vizioneze primul proiect expozițional virtual integral sub genericul „Maeștri ai benzii desenate science-fiction românești, perioada 1960-1989”. Pășind pe nava spațială, salvatoare a patrimoniului cultural, numită Irina Suțu, vizitatorii pătrund în prima sală a Muzeului Cosmic în care se vor regăsi foarte curând toate muzeele MMB.

LINK EXPOZIȚIE: https://www.artsteps.com/view/5ead286477b4156f9ba5b904

„Este vorba de un click care va deschide Muzeul Cosmic și unde trebuie să recunosc, nu mă așteptam în viața asta să fiu și căpitan de navă și personaj de bandă desenată. Toate muzeele MMB se regăsesc în corpul navei și vom explora, în timp, patrimoniul muzeal salvat pe nava Irina Suțu. Prin urmare, dacă tot sunt riscuri asumate, păstrând distanța socială, universul este atât de larg încât o navă spațială care salvează patrimoniul cultural este binevenită, de data aceasta pentru a fi ea explorată și nu universul. Aceasta este de fapt invitația și este într-adevăr un proiect în premieră care a adunat și iubitori de SF, dar și talentați desenatori de bandă desenată. Dar, pentru că vom avea curând un întreg muzeu amenajat într-o navă spațială, acesta da management cultural! În viitor, foarte probabil, patrimoniul universal va fi protejat și vizitat în astfel de nave spațiale, care ne vor oferi și posibilitatea de a coborî în timpul istoric dorit pentru a-l cunoaște mai bine. Acum, aici, numai primul pas. Drept urmare, să pornim la drum, zic eu!” – Dr. Adrian Majuru, istoric, antropolog, director al Muzeului Municipiului București.

„Totul a pornit de la această izolare! De la neputința de a ne mai întâlni și a continua seria evenimentelor dedicate benzilor desenate pe care le organizez în țară și la Muzeul Municipiului București. Așa că m-am hotărât să aduc în mediul online, expoziția „Maeștri ai benzii desenate science fiction românești”, o colectie inedită pe care am prezentat-o la începutul anului la Brașov, alături de colecționarul Szasz Andrei și Anamaria Borlan, de la clubul Antares.

“Dar, ceea ce pregătim acum, această expoziție virtuală, este un concept original și ne dorim să oferim vizitatorilor o călătorie în lumea benzilor desenate cu totul și cu totul diferită! Nu am realizat expoziția pe baza unor imagini filmate sau fotografiate în spațiul de expunere al muzeului! Nu am vrut doar să intrăm online, să dam click și să ne uităm la imagini! Am vrut să fie ca o poveste, să atragem vizitatorul alături de noi într-o călătorie intergalactică! O evadare într-un univers al frumosului, acolo unde să putem ajunge cu ajutorul imaginației, dar și să descoperim lucruri inedite. De aceea am propus mai întâi două teasere. Așadar, vă invit pe nava Irina Suțu pentru a viziona o primă expoziție virtuală din Muzeul Cosmic!” – Mihai I. Grăjdeanu.

Prima sală a expoziției cuprinde benzi desenate din revistele „Cutezătorii”, „Luminița”, „Luceafărul Copiilor” și „Orion”; din almanahurile „Cutezătorii”, „Vacanța Cutezătorilor” „Almanahul Copiilor” și „Anticipația”; articole science fiction și ilustrații de coperte din revistele „Racheta Cutezătorilor” și „Start spre viitor”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Desene de Valentin Tănase, Sandu Florea, Puiu Manu, Albin Stănescu, Viorel Pîrligras, Ion și V. Mihăescu, Elena Mihăescu, Pompiliu Dumitrescu, Marian Mirescu, Valentin Iordache, E. Dumitrache și Radu Marian.

Scenarii de Horia Aramă, Sorin Ștefănescu, Ion Hobana, Tudor Popescu, Rodica Popescu, Aurel Weiss și Emilia Căldăraru.

Expoziția este realizată cu ajutorul programului Unity. Pentru o vizualizare eficientă, vă recomandăm un laptop sau PC cu procesor și memorie bună.

Pentru vizualizare pe telefon este nevoie instalarea unor aplicații:

– pentru Android.

– pentru Apple.

Iată cele două video-opriri în universul creat special pentru vizitatori:

TEASER 1:

TEASER 2

Un proiect al Muzeului Municipiului București bazat pe un concept al autorului Mihai I. Grăjdeanu (comicsdidactic.ro) în colaborare cu colecționarul Andrei Szasz și Anamaria Borlan – clubul Antares.


Mangalia News, 12.05.2020. (A transmis Mădălina Corina Diaconu).piese-auto-mangalia.roLeave a Reply