SCRISOAREA DESCHISĂ, adresată de o profesoară din județul Suceava, ministrului Educației și Cercetării

0
1463

Nicoleta Bogoş, profesoară în Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, şi mama unei eleve în clasa a XII-a, a postat pe contul personal de Facebook o scrisoare deschisă adresată ministrului Educaţiei, Monica Anisie. Femeia îi cere ministrului să organizeze o simulare a examenelor naţionale, la care să participe toţi oficialii implicaţi în stabilirea modului de organizare şi desfăşurare a testărilor.

Nicoleta Bogoş este preşedinte al unui ONG numit „Licuricii Fericiţi”, din Câmpulung Moldovesc, judeţul Suceava, şi, totodată, mama unei eleve în clasa a XII-a. Pentru că fiica ei se pregăteşte să susţină examenul de Bacalaureat, Bogoş a decis să-i adreseze o scrisoare ministrului Educaţiei, Monica Anisie. Iată Scrisoarea:

”DOAMNĂ MINISTRU AL EDUCAȚIEI,

Vă scriu, în primul rând, în calitate de mamă, mamă a unui copil de clasa a-XII-a care, în toți cei 4 ani de liceu, asemenea zecilor de mii de absolvenți, a visat la Gaudeamus, la examenul maturității și saltul spre următoarea etapă a vieții.

Dar vă scriu și în calitate de dascăl, care cunoaște și recunoaște, poate mai bine decât dumneavoastră, cel puțin în ultimele luni, putreziciunea, neajunsurile și limitele sistemului pe care îl conduceți.

Cândva, v-am respectat pentru curajul de a înfrunta sistemul, de a spune lucrurilor pe nume, de a fi corectă, de a lua decizii în interesul primordial, așa-i…al elevului. Cândva…

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Acum v-ați cocoțat pe scaunul înalt al funcției din care nu mai puteți sau nu vreți să priviți în jos, acolo unde suntem noi, cei mulți, dascăli, elevi, părinți, cei pe care ne târâți și ne afundați, cu nicio intenție în interesul elevilor, în mocirlă!

Nu, nu vă scriu ca să vă rog să anulați examenele de EN și de BAC!

Cei aproximativ 330.000 de absolvenți de clasa a-VIII-a și a-XII-a își doresc, și-au dorit de la începutul anului școlar să susțină examenele, fiecare, cum poate. Și copilul meu a visat la asta, și-a stabilit obiective și un vis măreț – admiterea la facultate și nu una facilă!

Și a muncit, muncește pe rupte ca marea majoritate, pentru examenul vieții pe care NU, NU VĂ CER SĂ-L anulați pentru că ați făcut-o deja, cu deciziile egoiste, proaste, pe care le-ați luat doar ca să vă atingeți dumneavoastră propriul obiectiv!

Copiii noștri, elevii noștri nu sunt niște numere!

Nu sunt ”culegători de sparanghel”, în țara lor!

Nu sunt uneltele cu care voi, cei care dețineți puterea, vă atingeți scopurile!

Și nici noi, părinții și profesorii lor!

Ei sunt copiii noștri, pentru care, și unii și alții am făcut sacrificii, am muncit cu dragoste și dorința de a le fi călăuze bune, ei sunt o altă generație căreia îi încredințăm visurile noastre, viitorul!

Ne-ați umilit și ne umiliți pe toți, încălcând legea, încălcându-ne drepturile și, nu are rost să-mi răcesc gura de pomană, detaliind, pentru că știți asta!

Am ascultat și citit tot felul de opinii legate de examene. Le-ați anulat pe toate, cu excepția celor de EN și BAC, pentru că aveți nevoie de carne de tun. Și, absolvenții, sunt prea puțin importanți pentru dumneavoastră, ca să nu-i sacrificați!

Ei vor să dea examenele, dar nu umiliți, expuși, înspăimântați, derutați!

De peste două luni s-au străduit să fie autodidacți, pentru că, știm cu toții, oricâte eforturi am depus noi, dascălii, elevii, părinții – școala online a fost și este o mare cacealma în învățământul din România. Și pentru ei, pentru copiii care au de dat examene, felul în care alegeți să-i ”zvârliți” mai departe va fi, distrugerea cu bună știință a două generații.

Nu sunt pregătiți, cei mai mulți, sunt derutați, speriați și habar nu aveți prin ce traume au trecut în acest timp! Unii și-au văzut părinții, frații, rudele, prietenii trecând prin lupta cu virusul, sau pierzând-o. Mulți, prea mulți au răbdat de foame și si-au văzut părinții șomeri sau, nici măcar cu minimul de venit, pentru că lucrau la negru sau cu ziua.

Si dumneavoastră aveți pretenția să iasă la înaintare, fără o pregătire adecvată, fără sprijin moral, fără curaj, fără stabilitate și certitudinea că va fi bine!

Cei mai mulți nu au avut acces la școala online din pricina neajunsurilor! Ar fi trebuit să mergeți din poartă în poartă și să vă asigurați că au ce le trebuie! ACUM! Nu în toamnă, nu în altă viață!

Cu ce îi ajutați? Cu două măști? Cu o tentativă de pregătire?

Sau nu contează dacă două generații pierd un an din viață? De ce ar mai conta?

Aveți copil în clasa a-VIII-a sau a-XII-a? Dumneavoastră sau oricare din cei care ați hotărât viitorul acestor copii din pix?

Ați stat serios de vorbă cu acești copii? I-ați întrebat ce simt, ce vor, dacă sunt pregătiți?

Aveți curajul, sunteți dascăl, să organizați cea mai mare lecție online în care să-i invitați pe toți! Priviți-i în ochi și spuneți-le că știți ce faceți, că va fi bine!

Nu, nu veți avea curajul!

Se apropie examenele și nu aveți o strategie clară, un plan viabil bine pus la punct!

Habar nu aveți ce va însemna, în realitate, organizarea optimă în aceste condiții a examenelor!

Habar nu aveți câți absolvenți fac naveta zeci de km, pentru a ajunge la liceu sau la școală! Cum vor ajunge în siguranță la examene?

Habar nu aveți ce înseamnă organizarea eficientă a unui circuit epidemiologic corect, o dezinfecție corectă și eficientă!

Directorii de școli nu sunt epidemiologi pentru a face asta! Vă bazați pe bâlbâială! Și le aruncați întreaga răspundere în cârcă!

Habar nu aveți cine va asigura sutele de tone de dezinfectanți, săpun lichid pentru igienizarea eficientă a tuturor școlilor și liceelor!

Habar nu aveți cum se va organiza, cu măsurile și limitele hotărâte din pix, intrarea și ieșirea, în timp util a elevilor din școli și licee!

Habar nu aveți ce înseamnă să te descurci cu resursele pe care le ai!

Habar nu aveți câți profesori, colegii dumneavoastră pe care vă bazați la supraveghere, corectură, sunt bolnavi, au propriile suferințe, sau sunt sau nu purtători de virus! Lor ce le asigurați? Nici măcar cele două măști?

Habar nu aveți din ce medii vin copiii și că purtarea măștii nu va fi suficientă pentru limitarea răspândirii virusului!

Habar nu aveți ce panică generală se va crea la primul copil cu febră (care poate avea zeci de alte cauze și nu blestematul de virus), căruia i se va interzice să participe la examen și care se va dovedi că nu este purtător de virus!

Nici nu cred că vă pasă!

De ce v-ar păsa?

Copiii vor să dea examenele, să li se recunoască munca și să ajungă, cei mai mulți, unde le e locul prin propriul efort!

Profesorii nu se sustrag, dar vor să îi priviți în ochi, să le spuneți că știți ce faceți, că aveți planuri viabile pentru toate situațiile și, mai ales, că VĂ ASUMAȚI ORICE EȘEC, ÎMBOLNĂVIRE, sau, Doamne-ferește, DECES!

Să vă asumați cu semnătură, punctual și să faceți publică lista celor care își asumă toate acestea și garantează că nu veți distruge, cu bună știință, viitorul nici unui copil care vrea să dea examenul!

Ca să știm și noi, muritorii de rând, pe cine vom trage la răspundere! Pentru că, după cum stau lucrurile acum, nu va fi chiar bine!

❗Și încă ceva!

În fiecare din ministerele în care ați luat toate celebrele decizii, în Guvern, în Parlament, cu toți politicienii și angajații, aveți timp să faceți o simulare a desfășurării examenelor!!!

– 3 zile, consecutiv, arătați-ne cum se vor organiza circuitele, cum să pregătim școlile și liceele, cu ce resurse, după ce logistică, pentru a nu fi în pericol absolut niciun elev și niciun profesor;

– 3 zile, consecutiv, câte 10 într-o încăpere și două măști, timp de trei ore, scrieți continuu, dar nu orice, ceva de care depinde strict viitorul dumneavoastră, sub presiune, cu masca pe gură! Continuu! Și, mai ales, faceți cumva să fie minim 25 de grade în încăpere!

Emoțiile, fricile, spaima, nu le puteți simula, pentru că nu aveți! E nevoie de sentimente, determinare și dorința de a reuși, iar celor care luați decizii din pix, din confortul existenței dumneavoastră, vă lipsesc cu desăvârșire!!

Filmați totul, găsiți metode să simțiți măcar 10% din ceea ce simt elevii, copiii noștri, profesorii, din ceea ce vor avea de suportat! Și dacă veți avea curajul să ne priviți pe toți în ochi, să ne spuneți că va fi bine, că AVEȚI TOTUL SUB CONTROL, că VĂ ASUMAȚI ORICE EȘEC sau IMBOLNAVIRE, ORICE VIITOR FURAT, ATUNCI VĂ VOM CREDE PE CUVÂNT!

DAR NUMAI ATUNCI!

Nu veți fi veșnic ministru!

Tot cândva, vă veți reîntoarce la catedră și, mult timp, va trebui să vă priviți în ochi colegii si, mai mult, elevii! Printre ei, unii de care vă bateți joc, acum!

Veți avea curajul?

Ah, și, dacă vă supără sinceritatea mea, să știți că sunt din Suceava, din ”nordul sălbatic”!

Nu imi este teamă că mă veți da afară din sistem și nici că îmi veți face plângere penală! În acest moment, ÎMI ESTE RUSINE că fac parte din acest sistem! Îmi este rușine față de copiii de care vă bateți joc, de colegii mei dascăli și de părinți! Acei dascăli și părinți care cred în Educație!

Și îmi este rușine cu cei care se complac, cu cei care acceptă și înghit tot, ”las’ că merge și așa!”

Iar față de tine, copilul meu și față de toți copiii care au de susținut examene, ÎMI CER IERTARE pentru că, singură, sunt neputincioasă în fața catastrofei (la ale cărei dimensiuni lucrați în fiecare zi), în care dumneavoastră, DOAMNĂ MINISTRU, vă pregătiți să aruncați două generații de copii, cu visuri de împlinit!”

MN: Aceasta este Scrisoarea postată pe pagina sa de Facebook, de doamna Nicoleta Bogoş, profesor învățământ primar la Școala Gimnazială Bogdan Vodă, Câmpulung Moldovenesc, Suceava, la data de 17 mai 2020.


Mangalia News, 21.05.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply