ZIUA VICTORIEI! ‘Un ochi rîde, altul plînge…’ – Florin Iordănoaia

0
1003

Florin Iordanoaia – Ziua Victoriei! ‘Un ochi rîde, altul plînge…’

Chiar şi în condiţiile actuale, de pandemie, ar fi trebuit să ne bucurăm sincer de „9 Mai, Ziua Victoriei”, „Ziua Europei”, „Ziua Europei Unite”… şi Pacifiste.

Europa a fost distrusă, traumatizată şi a fost pe aproape de a fi desfiinţată, de un dement, Hitler, care culmea ironiei, a ajuns la putere prin vot democratic. Dar Europa a scăpat, atunci! Cu mari sacrificii umane şi materiale!

Am citit cu atenţie mesajele postate pe pagina Amasadei Rusiei la Bucureşti şi, în loc să mă bucur că e vorba de o mare sărbătoare europeană, m-am întristat!

Trebuia să ne bucurăm împreună, că au trecut 75 de ani de la cea mai mare tragedie a omenirii. Să ne bucurăm că Europa a rezistat şi s-a refăcut, că un număr mare de ţări sînt împreună şi doresc să construiască o societate şi o lume mai bună! Trebuia …

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La fel, nu trebuie să uităm de crime, holocaust şi suferinţele celor care şi-au pierdut familiile, părinţii, fraţii, surorile, copii, agoniseala, sănătatea şi mai ales viaţa. Fiecare ţară implicată a plătit scump această aventură tragică a continentului, indiferent că a fost de o parte sau alta a baricadei!

Nu trebuie să uităm sacrificiile celor care au murit pe front, care şi-au dat viaţa pentru libertate şi pentru pace! Indiferent cine conduce, vremelnic, o ţară sau alta, trebuie să recunoaştem că sacrificiile cele mai mari au aparţinut URSS, popoarelor membre şi Armatei Roşii. Noi ceilalţi, sîntem pe lista suferinţei, dar mai în spate. Acesta e adevărul!

Acum se caută vinovaţii pentru declanşarea acestui război. Nu e întîmplător! Unele situaţii, în mai multe ţări, au rămas nerezolvate! Războiul şi pacea de după, le-au acoperit cumva, dar lumea s-a schimbat, iar adevărul şi dreptatea ies la suprafaţă! Aşa este normal!

Dintre cei vinovaţi, nu ştiu cîţi mai trăiesc! Unii au plătit, alţii probabil că au scăpat nepedepsiţi. Sigur însă, că mai trăiesc cîţiva veterani de război, care au ajuns la vîrste onorabile şi noi ar trebui să ne bucurăm, că ei au trăit atît şi au văzut că lupta şi suferinţele lor, nu au fost în zadar! Că noi trăim într-o lume liberă, mai bună!

Dar ce zice un veteran de război, cînd vede acum o Europă dezbinată, cu conducători şi popoare care nu se mai înţeleg, care nu se mai respectă şi care de fapt, nu mai sărbătoresc sacrificiul lor? Sau mimează că sărbătoresc …

Cred că aceasta ar trebui să fie cea mai mare sărbătoare a Europei, care să ne apropie, pe noi cei care sîntem nepoţii şi strănepoţii celor care au luptat pe front. Şi mai ales, generaţiile viitoare!

Desigur, că unii au fost vinovaţi de declanşarea războiului, că alţii au profitat, că şi unii şi alţii au făcut greşeli, că s-au facut mari nedreptăţi! lar după război, Europa a fost divizată şi a existat un război rece, la fel de aberant!

Iar acum ce facem, ajungem la un nou Război Rece? De ce? Pentru că nu găsim căile de înţelegere, de reconciliere, de a recunoaşte că bunicii şi străbunicii noştri au greşit, că au trăit într-o lume dezbinată, lacomă, rea, o lume a urii, fricii şi a intoleranţei!

Sîntem în secolul XXI, în care ar trebui să fim diferiţi faţă de înaintaşii noştri, să fim mai buni decît ei, de fapt, să fim mult mai buni! Dar nu se întîmplă aşa.

După anul de graţie 1989, în care Europa de Est s-a eliberat de dictaturile unor lideri pretins „comunişti” (culmea cu ajutorul lui M.S. Gorbaciov), am aşteptat ca lumea noastră, să se schimbe, să devenim mai buni, să trăim mai bine, să fie linişte şi pace între noi. Dar nu e!

În ultimii ani, totul s-a schimbat din rău, în şi mai rău! Cine este vinovat? E uşor să arătăm cu degetul într-o direcţie sau alta, dar e foarte greu să recunoaştem adevărul!

Se pare că iarăşi ne întoarcem la vorba aceea că „adevărul are caracter de clasă!”, adică aparţine doar celor puternici. Cînd sînt puternici!

Pentru ce? Pentru cine? Pentru un conducător dintr-o ţară sau pentru altul, din altă ţară?

Din ororile celui de-al Doilea Război Mondial, cel mai important, trebuie să învăţăm să ne ferim să ajungem la unul nou!

Pentru asta avem nevoie de toleranţă, bun simţ şi respect reciproc!

Cinste eroilor care s-au jertfit, să ne bucurăm că trăim în libertate şi să fie pace!

Florin Iordănoaia, 9 Mai 2020.


Mangalia News, 09.05.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply