Florin Iordanoaia: Pandemia… economiei!

0
1005

Florin Iordanoaia: Pandemia… economiei!

”Foarte mulţi comentează, la adresa plecărilor la muncă în afară, ale cetăţenilor noştri. Unele comentarii sînt chiar răutăcioase şi nu se bazează pe nimic, altele au la bază o anumită orientare politică. Majoritatea celor care comentează negativ, pleacă de la premise simple: Germania, sclavi, guvernul etc.

Din anul 2005, pînă în 2018, am predat un curs de management al resurselor umane. Pentru acesta am citit multe documente, articole de presă, studii ştiinţifice şi am discutat cu mai mulţi angajatori, din domenii diferite. Deci, ceva, ceva, pot să comentez!

Cel mai mare pericol pentru economia României, este plecarea acestor cetăţeni ca să lucreze afară! Şi rămînerea acolo, a celor care deja lucrează afară!

Se apreciază că anul trecut, cca. 4 milioane de români, au lucrat în străinătate. Aceştia, în marea lor majoritate au lucrat pentru companii străine, care nu plătesc taxe şi impozite statului român, o mică parte lucrează pentru firme româneşti. Dar majoritatea cîştigurilor realizate de români, au fost trimise în ţară şi au contribuit la ajutorarea familiilor, la menţinerea consumului intern, la plata taxelor şi a impozitelor. Dar banii, în mare parte, s-au scurs tot în afară, pentru produsele şi serviciile importate (inclusiv ratele la bănci). Cei care au plecat să lucreze afară, au avut mai multe motive. De altfel, cunoscute de noi toţi, doar că unii se fac că le uită!

Principalele motive pentru care au plecat sînt legate de:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

1. Salariile extrem de mici pe care le aveau aici! Salariul minim pe economie sau „la negru”, fără nici un fel de prespective de creştere şi de dezvoltare personală, care nu satisface pe nimeni! România are preţurile la produsele de bază, mai mari decît în Germania, de exemplu! La salariile de aici, foamea e prima cauză a plecărilor!
De la un salariu de 1200 lei/net/lună, la cca. 2000 euro/net/lună, diferenţa este foarte mare! Pentru un angajat care provine din sate, comune sau oraşe mici, unde este o lipsă cronică de locuri de muncă, ce altă perspectivă mai există? Un muncitor, cheltuie în străinătate cîteva sute de euro pe masă şi cazare şi tot mai reuşeşte să trimită acasă 1200 de euro. Bani mulţi, la ţară! Dar şi la oraşe!

2. Atitudinea angajatorilor. Pe lîngă salariile foarte mici, mulţi patroni se purtau în aşa fel încît oamenii să plece de la ei, după „principiul” <mai am la uşă alţii 100, care aşteaptă să-ţi ia locul>. Deci, sclavia a existat şi există şi la noi, doar că nu vrem să o recunoaştem!

3. Deprofesionalizarea angajaţilor. Dispărînd marile fabrici şi uzine, care „înghiţeau” tot felul de profesii, s-a ajuns la situaţia în care multe meserii să dispară la noi, să nu mai fie căutate. Iar cei care au făcut şcoala profesională şi au învăţat o meserie la începutul anilor ’90, acum nu mai au unde să lucreze aici. În schimb, în multe locuri de muncă din străinătate, încă mai au nevoie de ei! Pînă vor fi înlocuiţi de roboţii androizi!
Aşa am ajuns să nu mai găsim un electrician, un instalator, un zugrav etc. În comerţul nostru capitalist, de tipul Horeca, criza de vînzători, vînzătoare şi alte meserii, e acută! De ce oare? Din cauza salarizării, a contractelor pe termen scurt şi multe alte cauze!

4. Distrugerea învăţămîntului profesional. Acum toată lumea are liceul şi vrea să aibă o diplomă de absolvent de facultate. Şi ţara s-a umplut de diplomaţi, care nu ştiu să facă ceva, care nu ştiu nimic! Avem şi absolvenţi de top, dar aceştia au locul lor, tot afară. Deci nu mai avem prea mulţi profesionişti, care să răspundă cerinţelor firmelor.

5. Angajaţii de la stat. Statul nostru e condus de politicieni (corect şi democratic), dar administrat de profesionişti! Sau aşa ar trebui să fie. Dar cînd angajările la stat se fac pe pile şi pe şpagă, cine să administreze corect statul? Beizadelele şi neamurile? Nu cred! O parte dintre inginerii şi specialiştii noştri, ar putea să lucreze aici, nu afară, dar aici nu au loc, nu au pile şi nu au bani de şpagă! Aşa că lucrează şi fac profit pentru alte ţări. Bani mulţi!

Ştiu şi multe puncte de vedere ale angajatorilor: „afacerile merg greu”, „taxele la stat sînt împovărătoare”, „angajaţii nu au productivitate mare”, „oamenii nu sînt serioşi”, „nu avem timp să investim în ei”, „nu putem să le dăm mai mult, că le-am da” etc, etc.

Fiecare luat în parte, poate că are dreptate, dar pe ansamblu, „pandemia” economiei noastre nu va trece uşor. Va fi şi mai greu, va fi şi mai rău pentru unele afaceri, va fi mai rău pentru ţară!

În concluzie, oamenii pleacă datorită sărăciei, lipsei de perspective şi lipsei de respect.

Cine vrea, n-are decît să-i înjure, dar nu poate să le rezolve problemele!”

Florin Iordanoaia, 7 mai 2020.


MN: Alte articole publicate de cotidianul Mangalia News, sub semnătura domnului Florin Iordănoaia puteți citi AICI.


Mangalia News, 08.05.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply