Art by Teo | Teodora poartă “Romania Mea” în inimă și în lucrările pe care le realizează cu mare pasiune. O poveste, o viață, o artistă

0
3225

Art by Teo | Teodora poartă “Romania Mea” în inimă și în lucrările pe care le realizează cu mare pasiune. O poveste, o viață, o artistă.

”Mă numesc Teodora Strynatka, prietenii imi spun Teo.

Nascuta si crescuta in orasul Bacau, am inceput a picta, de la varsta de 6 ani. La varsta de 7 ani, am urmat cursurile de pictura de la Clubul Elevilor din Bacau, sub indrumarea doamnei profesoare Calin. La varsta de 9 ani, am dat examen la Liceul de Arta “George Apostu” din Bacau, unde am continuat cursurile de pictura si respectiv sculptura in anii de liceu sub indrumarea domnilor profesori Ioan si Natasa Lazureanu.

Dupa terminarea liceului, am studiat Biologia la Universitatea de Stat din Bacau si dupa licenta am plecat in Atlanta, Statele Unite ale Americii, unde am locuit timp de 4 ani de zile. Momentan locuiesc intre Canada si Statele Unite, dar revin in fiecare an cu drag in tara mea natala, Romania.

Multi ani nu am pictat. In 2007 la insistentele sotului meu, am reluat activitatile artistice. Stilul meu s-a schimbat de-a lungul anilor, insa la un moment dat am inceput sa fiu foarte pasionata de Istoria Medievala, in special a Angliei si in acelasi timp de radacinile mele romanesti, de traditiile romanesti, de portul romanesc si de trecutul Romaniei…, intr-un cuvant de viata la tara.

Prima mea cusatura a fost pe o panza de tablou, marime mica, un fel de broderie. De multa vreme eram fascinata de cusatura manuala, de simtul tactil (cand treci cu mana pe ceva cusut manual) si mi-am spus ca ar trebui sa incerc sa creez si eu astfel de lucruri. Discutand acest aspect cu mama mea, a inceput sa rada si sa imi spuna ca “tu nu ai cusut nici macar un nasture la viata ta…, cum crezi ca ai sa cosi un tablou?”, la care raspunsul meu a venit: “lasa ca iti voi arata ca pot”. Si am reusit, nu a iesit perfect, dar a iesit, o emblema, Trandafirul Familiei Tudor a Angliei. Apoi am realizat si alte cusaturi de dimensiuni mici, ca stema Moldovei si cateva alte embleme englezesti.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Dupa o calatorie in Islanda, aducand lana islandeza dupa mine in Canada, mi-a venit ideea sa cos pe panza de sac cu lana islandeza un mic covoras, cusatura in cruce, ceea ce am si facut de altfel.

In 2017 am dezvoltat cu ajutorul unui ONG din Canada, un program in care aducem voluntari din America de Nord sa lucreze cu tineri si copii orfani de la Baia Mare, România, fapt pentru care am cusut semne de carte cu motive traditionale romanesti pe care le-am daruit celor care au avut bunatatea sa zboare mii de km, sa petreaca putin timp cu tinerii din Baia Mare.

Acum 2 ani mi-a venit ideea sa cos pe etamina si sa aplic pe tricouri, ceea ce am si facut, insa tot nu eram multumita pentru ca totusi nu aveam libertatea sa creez foarte multe modele. In vara anului 2019 aflandu-ma in Romania, orasul natal Bacau, la o intrunire cu fosti colegi si profesori din liceu, fosta diriginta m-a intrebat de ce nu fac tricouri cusute direct pe materialul tricoului, fapt ce mi-a ramas in minte. Acest gand il aveam de multi ani insa nu am avut curajul si increderea ca pot eu realiza asa ceva.

Sfarsitul anului 2019 si inceputul anului 2020 a adus o schimbare in viata mea, faptul ca a trebuit sa ma mut iar in Statele Unite. Mi-am spus ca am sa profit de acest nou inceput si am sa ma dedic full time artei mele. De multi ani picturile mele (ulei pe panza), sunt axate pe peisajele romanesti, pe viata simpla din Romania, pe traditiile si viata la tara din Romania. Si mi-am spus de ce sa nu combin aceste doua aspecte pe care le iubesc, cusatura si pictura. De aceea am lucrat 2 luni de zile la o panza de 1 metru x 1 metru (36 inch x 36 inch) pe care am numit-o “Romania Mea”, in care am vrut sa recreez frumusetea tarii noastre si frumusetea românilor, atat sub cusatura traditional romaneasca, mozaic pictat in acril cat si peisaje pictate in ulei.

Si totusi ideea de a coase direct pe tricou si a creea traditionalismul iei pe mediul modern al tricoului nu imi iesea din minte. Fiind autodidact in cusatura romaneasca in cruce, a trebuit sa descopar singura secretele acestei activitati. Am analizat situatia, m-am gandit cum as putea si cum as reusi, am cautat online insa nu am gasit nimic pe piata cusut manual pe acest gen dar incet incet am gasit solutii si m-am apucat de treaba. Am creeat o colectie pe care am numit-o tot “Romania Mea”.  Folosesc modele traditional romanesti trimise de prieteni si familie, gasite online sau printate, fac combinatii de modele si cateodata, la cererea doritorilor, creez si design-uri separate de traditionalismul romanesc. 

Tricourile le fac la comanda, pentru ca imi place sa ascult clientul si sa ii fac ceva unicat si pe plac. Nu fac modele in serie, nu fac modele identice, fiecare tricou este semnat de catre mine, are un numar si un logo. Am avut un client care a dorit o cabana, i-am spus ca nu ii cos o cabana (nici nu doresc sa trec in cusatura de goblen) insa i-am pictat pe un hanorac o cabana si i-am adaugat o cusatura romaneasca langa.

In acest moment ma ocup de cusut tricouri / hanorace / camasi la comanda, atat pentru femei, barbati cat si pentru copii, timpul de lucru este de 30-40 de ore la un tricou, cateodata si mai mult. Cand am nevoie de putin respiro, creez tablouri, fac numai peisaje in general, combinatie de cusatura si pictat in ulei sau mozaic si pictat in ulei (cusatura si mozaicul fiind de regula sub forma de rama).

Cu aceasta colectie atat pe haine cat si pe tablouri vreau sa reamintesc romanilor frumusetea tarii,istoriei si traditiilor lor, dar vreau sa redau si sa invit strainii sa vada aceste frumuseti atat prin creatiile mele cat si calatorind in minunata noastra tara Romania. Tot ceea ce creez este incarcat de multa pasiune, iubire pentru frumusetile tarii si datinilor noastre si bucurie ca am inspiratia si sansa sa impart aceste minunatii cu intreaga lume.

Tablou mixed media cu mozaic pictat pe margine, intitulat “Mama asteptand…”, 2020:

Pentru cei interesati, pagina mea de Facebook este Art by Teo si adresa de e-mail [email protected]

GALERIE FOTO cu o selecție din lucrările Teodorei, din seria ”România mea”:

”De ce e bine sa sprijini un artist? Pentru ca asa arata mainile unui artist de cele mai multe ori. Pentru ca ceea ce creeaza e arta care inseamna nopti nedormite, care inseamna sudoare si imaginatie, care inseamna frustrare cateodata, care inseamna ganduri si zbateri de imaginatie!

De aceea tu, iubitorule de artă, esti cel care intelegi si apreciezi munca unui artist. Asa cum spuneam, la un tricou muncesc 30-40 de ore, uneori chiar mai mult. Pentru $2-3 pe ora, vei purta ceva absolut unic si sentimental, o mica parte din traditia in care te-ai nascut!”

MN: Mulțumim, Teo, pentru tot ceea ce faci pentru România ta, România mea, pentru România noastră! Așadar, dragi prieteni, haideți să-i susținem pasiunea minunată a lui Teo, să comandăm tricouri / cămăși sau hanorace preferate, pe Art By Teo

P.s: Încă un tricou gata de plecare în Texas. Cusute manual, cu modele tradiționale românești. Muncă 35 h, mărimea L. Canada, aprilie 2020:


Mangalia News. 25.04.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply