LEGENDELE NU MOR NICIODATĂ: C.D. Z E L E T I N

0
1957

farmec.ro
carturesti.ro%20

LEGENDELE NU MOR NICIODATĂ: C.D. Z E L E T I N.

Îmi amintesc că, despre personalitatea lui C.D. Zeletin (poet, eseist, traducător, profesor doctor, medic și biofizician român), am citit într-o publicație, în urmă cu mult timp. Faptul că era absolvent al Liceului “Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad (același liceu de prestigiu pe care îl urmasem și eu) m-a determinat să îl caut și să realizez – în urmă cu decenii – un prim interviu cu domnia sa. Era o fire blândă, luminoasă, care nu făcea paradă de vastele sale cunoștințe. Probabil de aceea nici nu era “pe prima pagină” a canalelor media, dar o emisiune precum cea a Eugeniei Vodă (“Profesioniștii”) de la TVR nu l-a ocolit și a relevat multiplele sale valențe din varii domenii.

După ce ne-am recunoscut și “revendicat” apartenența la același liceu, am discutat multe lucruri, unele legate de literatură, altele de istorie, artă, traduceri (era un traducător redutabil din lirica italiană, pentru traducerea unui mare poet primind Medalia de aur).

Aflu trista veste de la doamna Gabriela, sora reputatul medic si cãrturar Constantin Dimoftache, cunoscut sub pseudonimul C. D. ZELETIN. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, președinte de onoare al Academiei Bârlãdene (1990), Cetãțean de onoare al municipiului Bârlad (1999), membru al Academiei de Studii Medicale…

A fost  înmormântat la Mânãstirea Samurcãșești, ctitoritã de familia Samurcaș, care i-a oferit medicului si cãrturarului C.D. Zeletin un loc de veci. O delegație de la Academia Bârlãdeanã, condusã de prof. dr. Elena Monu, președinta Academiei, a adus, ca ultimul omagiu marelui medic și cãrturar C.D.Zeletin, o coroanã de flori din partea Academiei Bârlãdene, una din partea Primãriei Bârlad si una din partea CLM Bârlad.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Selectez câteva informații publicate în “Vremea Nouă”: “Nãscut la 13 aprilie 1935, în comuna Burdusaci, judetul Tutova, fiu al preotului Nicolae si al învãtãtoarei Maria Dimoftache, a studiat la Liceul “Codreanu” (Colegiu National “Gheorghe Roca Codreanu”, acum) din Bârlad, perioadã în care a intrat în atmosfera Academiei Bârlãdene, fiind cel mai tânãr membru al ei. Absolvent al Universitãții de Medicinã “Carol Davila” din Bucuresti, în 1959, a fost, pânã la pensionare, profesor la catedra de biofizicã. Recunoscut ca unul dintre spiritele cele mai rafinate ale culturii românești, a fost membru al Uniunii Scriitorilor iar, din 1991, președinte fondator al Societãții Medicilor Scriitori și Publiciști din România.

Cãrturarul artist, deopotrivã poet, eseist, memorialist, traducãtor, a iubit Bârladul, atașîndu-și cu deosebire numele de Academia Bârlãdeanã, al cãrei președinte de onoare a fost din 1990. Societatea artisticã a fost înființatã în anul 1915 de cãtre George Tutoveanu (poet) Tudor Pamfile (etnolog), preotul publicist Toma Chiricutã, avându-l atunci ca președinte de onoare (primul) pe Alexandru Vlahuțã.

La inițiativa lui C.D. Zeletin, centenara “Academie Bârlãdeanã” a realizat un vast program de restituire a valorilor, din care menționãm descoperirea marii pianiste Elena Bibescu, nãscutã Costache Epureanu, celebrate la Bârlad începând din 2002 ; omagierea, la centenarul mortii, a scriitorului Alexandru Vlahuțã, iar începând cu anul acesta, la 125 de ani de la naștere, realizarea ediției de “Opere complete a lui V. I. Popa”, artist de tip renascentist nãscut la Bârlad.”      

Locuia în fosta casă din București a unchiului său, George Emil Palade (n. 19 noiembrie 1912, Iași, România – d. 7 octombrie 2008, Del Mar, SUA),  medicul și omul de știință american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, care a fost laureat în 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină; în 1986 i-a fost conferită în Statele Unite National Medal of Science („Medalia Națională pentru Știință”) în biologie pentru: „descoperiri fundamentale (de pionierat) în domeniul unei serii esențiale de structuri supracomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii”.

Îmi place să-mi imaginez – dacă ar mai fi posibil, ca George Emil Palade și nepotul său, C. Z. Zeletin, să mai trăiască și să colaboreze “în biologie, pentru descoperiri fundamentale (de pionierat) în domeniul unei serii esențiale de structuri supracomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii” – că cei doi s-ar întâlni, pe o terasă din Mangalia, de unde se poate vedea marea și ar discuta – printr-o videoconferință cu cele mai luminate minți din domeniul cercetării medicale, despre antidotul pandemiei actuale. Cu siguranță că atunci acel antidot ar apărea mult mai repede (nu doar în testele cercetătorilor), ci chiar în realitate.

Ioan Iacob, aprilie 2020, București. 

MN: Mangalia News are onoarea de a publica o serie de articole sub semnătura domnului prof. dr. Ioan Iacob, articole ce pot fi vizualizate AICI.


Mangalia News, 05.04.2020.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply