Medicul Sylvia Hoişie, „Mama Polidinului”, vorbeşte în premieră despre noul coronavirus: „În viaţa mea nu m-am spălat atât de des pe mâini“

0
1178

Medicul Sylvia Hoişie (93 de ani) a făcut parte din echipa care a inventat Polidinul, produs 100% românesc la care s-a muncit vreme de şase ani. Specialistul ne povesteşte despre agresivitatea virusului care a cuprins întreaga planetă, dar şi despre alte epidemii cu care s-a confruntat în copilărie şi în vreme de război.

Medicul Sylvia Hoişie a cunoscut drama Holocaustului, iar după război a devenit medic, făcând parte din pleiada de specialişti renumiţi ai Institutului Cantacuzino din Iaşi, o filială a celui din Bucureşti, condus de bacteriologul Petre Condrea, profesor la Facultatea de Medicină din Iaşi şi fost elev al celebrului microbiolog Ion Cantacuzino.

Adevărul: Doamna doctor, cum aţi ajuns să lucraţi în domeniul Bacteriologiei?

Sylvia Hoişie: În anul 1952, după examenul de stat, am fost repartizată de Ministerul Sănătăţii la Institutul Cantacuzino, pentru că specialitatea pe care am absolvit-o la Medicină era Igiena. În timpul facultăţii, am lucrat ca internă la spitalele din Iaşi, la un spital de medicină internă şi la cel de boli contagioase, unde am început să înţeleg şi să-mi placă medicina. Totuşi, la absolvire, nu am ales Spitalul de boli contagioase, ci laboratorul şi aşa am ajuns la Institutul Cantacuzino din Iaşi, o secţie a celui de la Bucureşti.

Cum de s-a ajuns ca o filială să realizeze Polidinul?

În străinătate, în ţări precum Franţa, Germania, Elveţia, chiar şi Polonia, se foloseau preparate imunostimulatoare pentru creşterea imunităţii, pentru ca organismul să poată lupta împotriva infecţiilor bacteriene. Şi aşa a apărut ideea ca şi la noi, la Iaşi şi Bucureşti, să se încerce producerea unui asemenea preparat. La Iaşi, din colectivul care a început cercetările făceau parte patru persoane, dar la Bucureşti erau mai mulţi. Eram cu toţii foarte tineri, media de vârstă fiind în jur de 25-26 de ani şi plini de chef de lucru.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cât a durat până când să realizaţi produsul care a revoluţionat lumea medicală românească?

După şase ani de muncă s-a reuşit obţinerea acestui preparat pe care l-am numit Polidin.

Acest medicament-minune, pe care aproape cu toţii l-am utilizat în copilărie, nu se mai produce. Credeţi că ar fi folosit Polidinul în epidemia de coronavirus?

Polidinul ar fi putut să fie un adjuvant într-un tratament. Polidinul ar ajuta să crească rezistenţa organismului. Noi recomandam Polidinul, între altele, în şcoli. Se ştia că perioada de gripă apare în toamnă şi copiii au fost injectaţi cu Polidin, cu rezultate foarte bune.

Citiți continuarea în adevarul.ro/locale/constanta. (MN: Mulțumim, Mariana Iancu).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply