Cadoul nedorit. Coronavirus în Țara lui Moș Crăciun. Asemănări și diferențe prezentate de Liliana Pintilie

0
1346

Cadoul nedorit. Coronavirus în Țara lui Moș Crăciun. Asemănări și diferențe prezentate de Liliana Pintilie.

Nedorita epidemie se plimba nestingherita, fara sa tina cont de granite sociale, geografice, economice. Cu alte cuvinte, pana si Mos Craciun primeste cadouri, chiar daca nu le doreste. In contextul actual imi amintesc de invatatura unui mare intelept: Ce faci, când la usa ta bate cineva cu un cadou pe care nu il vrei? Il lasi la usa si inchizi ușa, politicos. Aka… ai grija sa nu iei cu tine virusul acasa, la cei dragi tie.

Am fost intrebata recent cum se simte subiectul coronavirusului aici. Care este atmosfera? Ei bine, exista asemanari si deosebiri. Voi trece in revista cateva, cu accent pe cultura diferita a acestei tari.

ASEMANARI

Avem cazuri confirmate. Avem si decese. Am avut si rafturi goale, care se aprovizioneaza aproape zilnic. Lumea STA ACASA, consuma mai mult. Da, la un moment dat lipsea hartia igienica (probabil pe principiul cand unul stranuta, alti cinci fac pe ei de frica). Exista carantina si izolare si nebunia spalatului pe maini chiar si daca STAM ACASA. S-au imputinat cursele cu transportul in comun (au fost anulate o parte din ele) si cel mai probabil circula mai mult goale. Evenimente sociale, de la sedinte cu parintii pana la spectacole de teatru si competitii sportive, sunt amanate a-la-long. De unele ne putem bucura online, de ACASA.  Exista scoala online cu caderile de rigoare (tehnice sau nervoase). S-au intensificat serviciile de curatenie. Exista servicii telefonice de consiliere pe situatia nou creata. Cei care pot, lucreaza de acasa. MAJORITATEA STA ACASA. Acesta este interesul comun al majoritatii. Sa ne protejam, pe noi si pe cei dragi noua.

DIFERENTE

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Numar mic de locuitori

Numarul mic de locuitori/m2 este un avantaj. Chiar si daca trebuie sa merg la magazin, slabe sanse sa intalnesc pe cineva, maxim 2-3 persoane. Personal aleg sa ies rar, la ore de inchidere.

Informatii oficiale

Primim zilnic actualizari cu informatii despre situatia absoluta inedita cu care ne confruntam. Cei interesati sa ne informeze oficial si corect sunt: autoritatea locala (primarie), ministerul sanatatii, scoala (directorul transmite live pe video in fiecare dimineata), cluburile de activitati, locul de munca.

Scoala/gradinite

Am avut prima sedinta cu parintele la telefon. Era oricum programata. Fizic sau telefonic, discutia are loc intre diriginte si elev, parintele avand rol de martor (prea putine de spus).

Daca temele nu respecta cerintele (continut, ora si data de livrare) primesc atentionare pe mail despre acest aspect.

Gradinitile si scolile inca deschise opereaza cu personal redus, pentru copiii sub 12 ani ai caror parinti sunt in continuare la lucru.

Voluntari

Foarte multe grupuri de voluntari care ofera asistenta celor aflati in carantina. Foarte multi oameni care sunt in putere se ofera sa ajute absolut dezinteresat.

Eficienta in gestionarea Resurselor Umane

Angajatii la stat sunt trimisi sa ajute acolo unde pot (livrare alimente/medicamente la domiciliu, distribuire pachete etc). Unii dintre colegii mei au lucrat inainte ca asistenti medicali. Ei bine, autoritatea publica pune pret pe experienta lor si ii distribuie la lucru in centre medicale, unde este nevoie de ei (cel mai probabil nu in lupta directa cu COVID, insa exista si alti pacienti in viata ale caror tablete trebuie administrate corect, al caror bandaj trebuie schimbat la timp).

Comerciantii

Preturile din magazine nu au crescut, iar reducerile/ofertele de Paște se mentin – ca toata lumea sa se pregateasca de sarbatoare. Eu treaba asta o ADMIR din suflet. Adica poti cumpara inainte de Paste la reducere, iar dupa Paste la SI mai mare reducere. Hmmm…, intortocheate sunt caile Domnului!

Magazinele cu marfuri generale au redus programul de lucru, sau au inchis de tot, in vreme ce multe din magazinele alimentare respecta acelasi program. Unul din cele mai frecventate magazine alimentare a adoptat o politica si mai faina: Stimate client, intre 8-9 dimineata, cand magazinul nostru este proaspat spalat si dezinfectat, ii asteptam la cumparaturi pe clientii de peste 65 de ani. Ei fac parte din categoria cea mai vulnerabila, haideti sa ne gandim la binele lor.

Comerciantii si alcoolul

Se stie ca aici doar berea este la indemana, in magazinele alimentare. Restul bauturilor mai rafinate cica, se vand numai la magazin autorizat (monopol de stat). Ei bine, epidemia determina izolarea in casa, iar in unele familii apar tensiuni, mai ales din cauza consumului de alcool. Unii dintre copii aveau parte de zile chiar bune si experiente frumoase prin participarea la scoala. Socializarea cu copiii de aceeasi varsta, dar mai ales indepartarea de factorul de stres de acasa, acum este ingradita. Ce masura ia statul cu privire la acestia? Creste preturile la alcool, pentru ca tot mai putini sa si-l permita, tot mai puțini să se îmbete criță, in mediul familial. Toate acestea, in nadejdea ca tanara generatie, vulnerabila mai ales emotional, sa fie sustinuta.

Online – o alternativa la indemana

Clase yoga, tipsuri hand-made, workshopuri cu parinti, ateliere de pictura, exercitii de baschet (pe care copiii le pot face singuri in curtea lor), vizite la muzeu, spectacole de la delfinariu, teatru, opera, concerte de toate felurile – toate sunt acum accesibile online.

Consiliere de profesie

Profesorul terapeut al scolii, cel care stie foarte bine care copil este mai sensibil / vulnerabil, cine are o situatie mai grea acasa, suna la fiecare in parte, ca sa ia pulsul, in aceste zile. Isi ofera disponibilitatea sa asculte, sa consilieze la nevoie, la telefon sau prin discutie privata pe tableta scolara.

Voluntarii inscrisi in diferite organizatii sunt sfatuiti sa pastreze legatura cu cei aflati in nevoie, chiar si prin apeluri video.

Concluzia e că acest virus ne ofera sansa sa vedem viata din alta perspectiva. Accesam acum resurse de care inainte habar nu aveam idee. Poate nu ne vedeam in stare vreodata sa trecem printr-un asemenea scenariu de Hollywood. Dar iata ca se intampla si la case mai mari. Ce fac eu cu cadoul nedorit? Il las la ușă: Urmez instructiunile si stau acasa cat de mult pot (cand nu sunt la lucru). Imi asum cu responsabilitate deciziile si nadajduiesc să nu o iau razna in urmatoarele saptamani.

Aleg să mă bucur de viață în condițiile date, pentru că VIAȚA ASTA o trăiesc doar o dată!

Sănătate și înțelepciune să avem!

Liliana Pintilie, martie 2020.


Mangalia News, 25.03.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply