Ce înseamnă Starea de urgență și cât durează?

0
1123

Ce înseamnă Starea de urgență și cât durează?


UPDATE digisport.ro:

”Este foarte important ca măsurile care vor fi luate, să fie luate la timp, să fie luate în aşa fel încât să prindă. Pentru a face posibil această lupta cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare”, a declarat șeful statului.

Odată cu intrarea țării în stare de urgență, sportul românesc se închide de tot. În timp ce jucătorii străini din Liga 1 vor să plece din România, speriați de răspândirea COVID-19, momentan nu se întrevede o reluare a campionatului în perioada următoare.

COVID-19 în România | Ce înseamnă stare de urgență și cât durează

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Starea de urgenţă este reglementată de articolul 93 al Constituţiei României, precum și de Ordonanţa de Urgenţă numărul 1 din 1999. Ordonanţa în cauză spune că starea de urgenţă se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile şi prevede totodată măsuri excepţionale economice și de ordine publică.

În termen de cinci zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, președintele României solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate.

Ordonanța de urgență din 1999 stipulează că: ”Starea de asediu şi starea de urgenţă sunt măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre”.

Stare de urgență în România | Cum va arăta țara

Conform aceluiași OUG, pe perioada stării de urgență ”vor fi impuse măsuri cu caracter politic, economic, social şi de ordine publică, instituite în întreaga ţară sau în anumite zone ori în unele unităţi administrativ-teritoriale”.

”Pe durata stării de asediu şi a stării de urgenţă, proporţional cu gravitatea situaţiei care a determinat instituirea acestora şi numai dacă este necesar, poate fi restrâns exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale înscrise în Constituţie, cu acordul ministrului Justiţiei”, mai prevede OUG numărul 1 din 1999.

Pe toată durata stării de urgență, ordonanţele militare şi ordinele emise au caracter obligatoriu, de lege.

Mai mult, pe digisport.ro


Mangalia News, 15.03.2020. (surse: qmagazine.ro și digisport.ro).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply