O gândire pentru trei secole, cu Domnița Valahă, la Academia Română, Filiala Timișoara

0
1050

farmec.ro
carturesti.ro%20

Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, din cadrul filialei timișorene a Academiei Române a organizat, miercuri 26 februarie, în Aula de pe bv. Mihai Viteazu, nr. 24, conferința ”O gândire pentru trei secole: Dora d’Istria”, susținută de prof. univ. dr. Viorica Bălteanu, Universitatea de Vest Timișoara.

Cu acest prilej, a fost lansat romanul Domnița valahă, scrisă de prof. Viorica Bălteanu. A prezentat prof. univ. dr. Adrian Dinu Rachieru, critic literar și scriitoarea Nina Ceranu, editoarea volumului.

”Această carte trebuia scrisă. Vreau să mai spun că, în iulie 2018, grație doamnei europarlamentar Maria Grapini, mai mulți oameni de cultură și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române au avut ocazia de a reprezenta spiritualitatea și cultura noastră la Uniunea Europeană.

Evenimentul la care au participat reprezentanți din mai multe țări a fost deschis cu ruga Tatăl nostru. În partea doua a fost prezentat eseul despre Dora d Istria scris de o italiancă, dar tradus și prefațat de mine cu 145 de note de subsol, care l-a făcut inteligibil pentru toată lumea.

După acest eveniment, am decis să scriu un roman despre această mare personalitate a culturii, pe care l-am numit Domnița Valahă. Cartea a fost citită de specialiști și am avut ecouri bune”, a spus prof. Bălteanu.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În data de 13 martie, romanul va fi lansat și la cenaclul Orizont al Uniunii Scriitorilor din Timișoara. Spre sfârșitul anului, va urma un periplu european, pentru a fi lansat în alte orașe. Elena Ghica, Dora d’Istria este a României, dar și a Italiei. Ea era aromâncă născută în București, dar a locuit în Rusia, Elveția, iar în final, în Italia, unde a rămas definitiv.

”Scriitoarea Viorica Bălteanu analizează cu o precizie chirurgicală și cu răbdare destinul Elenei Ghica, exemplar destin tragic. Nu-i caută slăbiciunile eroinei, ci o prinde sub lentila sa fotografică la fel ca pe o ființă vie foarte lucidă care preferă să înfrunte cu temeritate talazurile vieții, deloc lesne de străbătut cu puterile unei femei, într-un univers croit după chipul bărbaților”, a explicat Nina Ceranu.

Cu acest prilej, a avut loc și un moment artistic cu Gianluca Vanzelli, prim flautist Opera Națională Română Timișoara.

Evenimentul a fost urmărit și de importanți oameni de cultură din Italia, Elveția, Belgia, Franța, Albania. (sursa: ziuadevest.ro).

UPDATE: Mulțumiri, tuturor participanților la evenimentul de omagiere a prodigioasei personalități a secolului al XIX-lea (de mare actualitate, și în secolul prezent): principesa Elena Ghica alias Dora d’Istria (București, 1828-Florența, 1888). Mulțumiri, acelora care au făcut posibilă manifestarea (directorii Institutului TITU MAIORESCU: cunoscuții oameni de cultură Prof. univ. dr. Crișu Dascălu și Conf. univ. dr. Ioan David; moderatorul Conf. univ. dr. Bogdan Mihai Dascălu; scriitoarea și editoarea Dr. Nina Ceranu; criticul și istoricul literar Prof. univ. dr. Adrian Dinu Rachieru). Momentele muzicale – datorate excelentului flautist Gianluca Vanzelli — au fost splendide! (Prof. univ. dr. Viorica Bălteanu).

Citiți și: „Domnița valahă”, noua carte a Vioricăi Bălteanu, lansată cu fast la Timișoara

MN: Articolele publicate de Mangalia News, semnate de scriitoarea, poeta, istoricul literar, traducătorul, lingvistul, eminentul cadru universitar Viorica Bălteanu, pot fi vizionate AICI.


Mangalia News, Duminică, 1 Martie 2020.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply