Bani europeni pentru racordarea la reţeaua de gaze. În România, doar 35% din populație are acces la gaze naturale [VIDEO]

0
806

În România, doar o treime din populație are acces la gaze naturale. Asta deși țara noastră are zăcăminte importante, iar anul viitor ar urma să înceapă și extracția în Marea Neagră. Costurile mari cu branșamentele și birocrația rămân principalele impedimente. Autoritățile vor să aloce 200 de milioane de euro, bani europeni, pentru ca numărul gospodăriilor care vor fi conectate la rețeaua de gaze să se dubleze în următorii patru ani.

În Mărăcineni, comună satelit a orașului Buzău, trăiesc peste 15.000 de oameni. Sătenii se încălzesc cu lemne şi așteaptă de 30 de ani să ajungă gazele la ei. Conducta este aproape, la nici un kilometru distanță, iar lemnele de foc sunt tot mai scumpe și greu de procurat.

Peste 4.200 de locuințe din Mărăcineni vor avea acces la gaze de anul acesta, promit autoritățile. Racordarea la conducta magistrală se va face pe sub râul Buzău, iar costul va fi suportat de compania de stat, Transgaz. Primăria va aduce țevile până la casele oamenilor. Branșamentele individuale vor fi pe cheltuiala sătenilor.

La nivel național, doar 35% din populație are acces la gaze naturale. Autoritățile vor ca ponderea să se dubleze în următorii patru ani. Așa că pun la dispoziție 200 de milioane de euro, bani europeni. Proiectele pentru realizarea studiilor de fezabilitate vor putea fi depuse din primăvară.

Anul următor ar urma să înceapă și extracția gazului din Marea Neagră. Va fi astfel un surplus de materie primă care trebuie valorificat. Specialiștii în energie spun însă că marea problemă va fi tocmai costul branşamentelor.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

O soluție ar fi ca autoritățile să le acorde consumatorilor vulnerabili, acei clienți cu venituri mici, subvenții pentru realizarea branșamentelor, mai spun specialiștii.


Mangalia News, 18.02.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply