Ovidiu Cupșa – Civilizația unui oraș se măsoară în numărul gunoaielor de pe stradă

0
1086

farmec.ro
carturesti.ro%20

Ovidiu Cupșa: Așa stau lucrurile! Nu numărul mașinilor scumpe care trec pe stradă, nici hainele de firmă ale pietonilor nu ne arată gradul de civilizație a unui oraș. Ci numărul gunoaielor de pe străzi, spații verzi, terenuri virane și zone publice.

Și, deși va părea deplasat ce spun, principalul responsabil nu este cel care aruncă gunoiul pe jos, ci acela care-i facilitează gestul. Există o teorie a “ferestrelor sparte”, a lui Wilson și Kelling, din 1982, care spune că oamenii se comportă în funcție de mediul în care trăiesc. Dacă văd o fereastră spartă la o clădire, distrug toată construcția.

Într-un oraș în care administrația îngrijește spațiile verzi, pune suficiente coșuri de gunoi, colectează selectiv, curăță regulat străzile, supraveghează terenurile virane – pe scurt: e principalul catalizator al curățeniei, vom avea și cetățeni mai interesați de păstrarea ei. Pentru că, acolo unde e un morman de gunoi, un rest în plus nu mai înseamnă nimic.

În Constanța, curățenia orașului lasă de dorit, în condițiile în care orașul plătește mulți bani pe serviciile de salubritate.

De ce?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Pentru că numărul coșurilor de gunoi e insuficient – sunt străzi întregi pe care nu găsești măcar unul. Iar, acolo unde există, sunt mici, de proastă calitate, deja pline și au în jur mormane de gunoi.

Pentru că ghenele sunt insalubre, iar colectarea selectivă e doar selectiv implementată.

Pentru că spațiile verzi sunt lăsate în paragină. Iar mobilierul urban, locurile de joacă, zonele de recreere sunt neîntreținute, vandalizate sau părăsite.

Pentru că spațiile verzi aferente blocurilor sunt lăsate de izbeliște: nici în grija primăriei, nici a asociațiilor de proprietari.

Pentru că orașul e plin de clădiri în paragină, care – până se prăbușesc – devin adevărate focare de infecție.

Pentru că terenurile virane sunt neîngrădite sau îngrădite artizanal, cu garduri care stau să cadă sau au căzut demult.

Pentru că Poliția locală – corpul de control al primăriei, are o singură grijă: să vâneze șoferii care opresc un minut la bancomat, să ia pe cineva, sau n-au plătit în primul minut locul de parcare.

Civilizația începe de la curățenie, dar păstrarea ei se face mai ales atunci când administrația și serviciile publice o prețuiesc.

Într-o zonă curată, un rest aruncat pe stradă se vede imediat.

Dacă nu te reține propria educație, te rețin privirile pline de reproș ale concitadinilor tăi. Dacă nici asta…, teama de o amendă zdravănă aplicată de un polițist local responsabil, reprezintă un ultim argument forte.

Poți avea un palat, dacă are curtea plină de gunoaie, îți repugnă să locuiești în el. Așa este și un oraș. Administrația locală trebuie să asigure servicii de calitate, iar cetățenii devin automat mai responsabili. Iar pentru cei puțini, care nu vor, există o veche vorbă românească: “Cine nu știe – îl învățăm, cine nu poate – îl ajutăm, cine nu vrea – îl obligăm!”

Metoda funcționează în întreaga lume și în orașe din România. Nu putem da vina pe gradul de civilizație. Mi se pare jignitor și nedrept să crezi că dobrogeanul e mai puțin civilizat decât ardeleanul sau bănățeanul. Dar e justificat să crezi că administrația din Cluj sau Timișoara își face treaba mai bine decât cea din Constanța!

Ovidiu Sorin Cupșa, februarie 2020.


Mangalia News, 17.02.2020.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply