DATINA 70 – Editorial aniversar semnat de Aurelia LĂPUȘAN

0
1427

DATINA 70. Când o publicație împlinește un număr rotund de apariții este prilej de bucurie pentru întreaga comunitate căreia i se adresează. Datina noastră tocmai a ajuns la numărul 70. A repornit la o nouă întreprindere publicistică într-un ianuarie 2015, reînnodând firul cu prima Datină, născută la 21 decembrie 1991, ca un trimestrial de etnografie şi folclor, editată de Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi a Creaţiei Populare Constanţa, prima încercare de acest fel din Dobrogea.

Încă de la început, Datina s-a impus ca o ”necesitate firească de a introduce în casa şi viaţa noastră binele, adevărul, frumosul, valori fundamentale ale poporului nostru”, cum scria în articolul-program Călin Sabin, unul din importanţii animatori ai vieţii culturale tomitane a acelui timp. Şi continua – „am numit-o aşa pentru că datina este legea nescrisă care, conţinând un corpus de reguli şi norme sedimentate de-a lungul veacurilor printr-o îndelungată experienţă, guvernează devenirea umană. Ea este forţa creatoare a tradiţiei populare, iar o societate în care valorile morale trebuie să primeze nu se poate înălţa neglijând credinţele, practicile, obiceiurile, cântecele şi dansurile ce înglobează virtuţile ethosului românesc, fără de care devenim un popor impersonal, lipsit de identitate.”

Păstrându-i numele și respectându-i programul, continuând politicile editoriale ale primei serii, Datina noastră a atras în coloanele sale colaborări prestigioase, a promovat actul de cultură populară, performanţele artistice din toate domeniile, dar mai presus de toate, oamenii acestui binecuvântat ținut. A informat cu toate evenimentele petrecute sub girul de autoritate al Consiliului Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean ”Teodor Burada”, a găzduit materiale de larg interes cultural, atât din Dobrogea cât şi din ţară. Prin materialele publicate, a ilustrat preocupările instituţiei din domeniul etnologiei, fiind parte a băncii de date a culturii tradiţionale dobrogene. A prezentat viaţa culturală a localităţilor dobrogene, stimulând inițiativele locale de conservare a obiceiurilor și tradițiilor.

Ne-au fost alături, de la începutul apariției celei de-a doua serii și în prezent, oameni de cultură de profesii diferite și vârste diferite, uniți prin aceeași pasiune: dragostea pentru frumos și tradiție, pentru oameni și istoria locurilor.

Este momentul să le exprimăm recunoștința și mulțumirile editorului celor ce astăzi scriu revista Datina: prozatorul Ovidiu Dunăreanu, criticul literar Ioan Adam, prozatorul Adrian Nicola, jurnalistul Laurențiu Despina, conf. univ. dr. Silvia Grossu, de la Universitatea de Stat din Chișinău, bibliograf Maria Pariza, scriitoarea Iulia Pană, profesoara Mirela Staicu. Pe parcursul anilor, au mai colaborat cu Datina: universitarul Flori Iuhas, jurnalista dr. Georgeta Adam, publicistul Ioan Popa, dr. Laura Caloean, istoricii dr. Sorin Marcel Colesniuc, dr. Lavinia Dumitrașcu, prof. Ion Zamfirescu-Garvăn, scriitorul Vartan Arachelian, dr. Maria Danilov, reputat istoric din Republica Moldova, dr. Varvara Buzilă, președinta Societății de etnografie din Republica Moldova, Sorin Bercaru, Maria Mazilu (Spania), Constantin Botea (Canada), psiholog Dragoș Constantinescu, prof. Aurica Văceanu. Ocazional, am găzduit articole semnate de criticul literar Alex Ștefănescu, traducătorul Adrian Săhlean (S.U.A), prof. univ. dr. Octavian Dumitru Unc, Taner Murat.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ne-au fost alături în demersurile publicistice, inițiindu-se din mers în activitatea de reporter, referentele Centrului cultural județean ”Teodor Burada”: Ana Laura Parfinov, Ana Maria Ștefan, Adina Bocai, Liliana Gîlcă, Nicoleta Lungu, actorul Dan Cojocaru. Ni s-au alăturat în acest număr eruditul latinist conf. univ. dr. Florentina Nicolae, istoricul Enache Tușa, filologul Nicolas Trifon, Paris. Lista celor ce au realizat în timp cele 70 de ediții este mult mai mare, omisiunile sunt fără voie. Datina rămâne și pentru timpul viitor o fereastră deschisă spre cultură, spre viața satului dobrogean, atât de frâmântat între nou și tradiție, între modernism și perenitate. Promovând valorile autentice, va susține și în continuare inițiativele destinate să protejeze zestrea de aur a poporului dobrogean.

Aurelia LĂPUȘAN, februarie 2020.

Revista DATINA din februarie 2020, cu numărul 70, poate fi citită integral aici: https://cctb.ro/wp-content/uploads/2020/02/datina70-site.pdf


Mangalia News: Frumoasă și foarte valoroasă aniversare! Revista lunară DATINA păstrează și transmite mai departe obiceiurile, tradițiile, datinile străbune ale acestor locuri binecuvântate dintre Dunăre și Mare. Felicitări, realizatorilor și colaboratorilor admirabilei publicații, ”Oameni de cultură de profesii diferite și vârste diferite, uniți prin aceeași pasiune: Dragostea pentru frumos și tradiție, pentru oameni și istoria locurilor”. Felicitări, distinsei doamne conf. univ. dr. Aurelia LĂPUȘAN, redactor-șef DATINA! La multe apariții editoriale, La mulți, mulți ani, cu sănătate și bucurii!

MN: Vă recomandăm să citiți aici și articolele publicate de cotidianul online Mangalia News despre DATINA.


Mangalia News, 12.02.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply