Balul de Caritate 2020 al Rotary Club Mangalia va fi dedicat construirii unei Reședințe pentru seniori, în sudul litoralului

0
1930

farmec.ro
carturesti.ro%20

“Crearea unei rezidențe pentru seniori în sudul litoralului românesc”, proiectul actual cel mai important al Rotary Club Mangalia.

Acest proiect va fi realizat impreuna cu Rotary Club Ufenan Switzerland si cu Asociatia Verein Medikamenten-Medizinal-und Spitalgerate-Hilfe fur Rumanien, ambele din Elvetia. Asociatia este condusa de Lucia Benovici Portman, cetatean elvetian de origine română.

Clubul Rotary Mangalia este cunoscut in comunitatea noastra si este garantul realizarii tuturor proiectelor propuse. Vrem sa va informam, insa, despre asociatia partenera din Elvetia, pentru a cunoaste o parte din activitatile desfasurate pe teritoriul Romaniei si pentru a intelege importanta si seriozitatea acestui proiect. Vom publica in mai multe postari succesive aceasta activitate.

I. Despre Lucia Portman Benovici

“M-am nascut intr-un satuc retras, de pe valea Rinului. Pe bunicul meu l-a chemat Iancu si a fost român. A emigrat din Iasi, in luna ianuarie a anului 1900. Tatal meu s-a nascut în Elvetia, iar mama era elvetiancă româncă. Familia mea a fost destul de saraca, dar parintii mei mi-au oferit sansa de a urma o cariera muzicala (de mica stiam sa cant la pian si la harpa si chiar am castigat cateva concursuri importante). Apoi am vrut sa merg in America sa ma ocup de cai si sa particip la marile intreceri la hipodrom. Cand aveam bagajele facute, tatal meu s-a imbolnavit grav, iar eu, fara niciun regret, am renuntat la plecare si am ramas sa-l ingrijesc. A murit fara sa vada Romania, tara de care vorbeam adesea si pe care ne doream cu ardoare sa o vedem. Dupa scoala primara, am urmat cinci ani Institutul de maici, apoi am facut Scoala de guvernante, devenind instructor pentru infirmiere si bone.

Familia mea detinea un magazin cu ciocolata. Eram foarte implicata in activitatea de acolo, precum si in activitatea mamei care detinea un salon de coafura. Am urmat 10 ani cursurile unei Scoli Internationale de Fizioterapie. M-am casatorit cu Theo Portmann din Chur, avocat elvetian, ulterior notar si ministru la Berna, pe care l-am cunoscut inca din 1963. Avem impreuna 4 copii, trei fete si un baiat si… nepoti. Doisprezece ani am fost jurat in Districtul Chur. Ani de-a randul am avut in familia noastra mai multi copii orfani din cauza razboiului din Vietnam si Laos, de a caror existenta si educatie ne-am ocupat. Am colaborat mereu cu Crucea Rosie Internationala. Asa s-a nascut idea constituirii unei asociatii.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

In iarna anului 1990 am pornit catre Iasi, sa-mi caut stramosii. La intoarcere, impreuna cu cativa prieteni si cunoscuti, familia Portmann trimite in nordul Romaniei primele ajutoare (medicamente, imbracaminte si alimente). Pana in anul 1998, anul infiintarii asociatiei, prieteni, cunoscuti, vecini ai familiei Portmann au transportat ani la rand, fara intrerupere, medicamente si aparatura medicala pentru spitalele situate in diversele provincii ale Romaniei (cel putin o data la doua luni, in cantitati consistente).

In 22 septembrie 1998, am infiintat asociatia pe care o conduc. Poartă numele ”Verein Medikamenten-, Medizinal- und Spitalgeräte-Hilfe für Rumänien”. Initial am avut drept membri, familia mea. Apoi s-au alaturat vecini, cunoscuti, iar acum, asociatia numara 80 de membri, in majoritate elvetieni de origine germanică”.


Anul acesta, la Balul Rotary Club Mangalia, vom avea privilegiul de a ne bucura de prezența fabuloasei actrițe Maia Morgenstern!

Sâmbătă, 22 februarie, ora 19:00, Restaurant Turquoise, în Venus. Balul va fi prezentat de marea actriță de teatru și film Maia Morgenstern. MUZICA Și DANS – CLAUDIA si OLIVER ANDAS! Donație minimă: 250 de lei.


Mangalia News, Duminică, 9 februarie 2020.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply