De ce PLEACĂ tinerii din Constanţa? ‘În afară de videochat şi ospătărie ce poţi face?’

0
1275

Oraș-port cu potențial de a concura cu marile orașe europene, Constanța oferă, totuși, un tablou dezolant. Tinerii de la malul mării își aleg alte orașe în care să locuiască sau să-și valorifice profesia și studiile. O urbe îmbătrânită, parcă promisă uitării și degradării, care nu atrage și nu îmbie oamenii, decât cu marea.

Fără o strategie pe termen lung a celor ce au ocupat scaunul primăriei în ultimele trei decenii, Constanța este, de departe, asemenea navelor lăsate să plutească în derivă, într-o simbolistică sinistră. Pricipalul motiv din cauza căruia tinerii orașului aleg să se reorienteze spre orașele mai dezvoltate ale țării este reprezentat de lipsa oportunităților profesionale. Acest lucru este perfect explicabil prin faptul că nu s-au făcut eforturi susținute pentru atragerea investitorilor de top și a companiilor multinaționale care să lărgească piața muncii din oraș cu câteva mii de locuri. Companiile mici și mijlocii sunt insuficiente, iar cererea locurilor de muncă depășește cu mult oferta companiilor.

Un alt aspect care vizează tinerii este lipsa unor evenimente culturale și sociale care să îi angreneze și în perioada extra sezonieră. De altfel, este extrem de vizibil că marea salvează orașul, și continuă să atragă oamenii la țărmul ei, indiferent de implicarea celor de la conducere. Am putea afirmă chiar, fără să existe riscul unei exagerări, că Marea Neagră ține orașul tomitan pe umerii ei largi, încă din cele mai vechi timpuri.

Mai mulţi tineri constănţeni, care au ales să plece din oraș, au vorbit, pentru Replica, despre motivele care i-au determinat să facă această alegere.

A.S., de 30 de ani, medic, a spus: “Mi-am găsit foarte greu un loc de muncă în care să simt că angajat, că sunt tratat ca un om, cu respect și considerație. Orașul este lăsat în paragină și doar în timpul campaniilor electorale se mai peticeste câte ceva, în rest, este mizerie – la propriu – nu îți vine să ieși la plimbare când vezi că atât oamenii, dar și administrația locală, nu se străduiesc să mențină curățenia. Nu ai cu ce să circuli – nu există autobuze suficiente care să facă legăturile cu diverse zone ale orașului. Spațiile verzi arată deplorabil – vara nu se irigă (deși suntem înconjurați de apă) și nu îți vine să îți petreci timpul liber în parc, pentru că totul este uscat, neîngrijit și deprimant. Constanța nu prea are viață culturală – sunt perioade în care nu ai la ce concert, piesă de teatru sau expoziție de artă să mergi – ceva nou, mă refer să mergi ca să te mai deconectezi; în general, nu prea sunt evenimente care să atragă, în special în perioada sărbătorilor de iarnă. Iar atmosfera generală este apăsătoare, pentru că oamenii sunt nemulțumiți și triști”.

D.I., 25, manager într-o multinațională: “Am ales să plec din Constanța întrucât e un oraș urât, fără perspective. Nu am vrut să fac videochat, să mă angajez ca bucătar sau ospătar și nici navigator. În rest, ce opțiuni ai? Ce firme importante sunt? Și, oricum, nepotismul e în floare! Am plecat la facultate, în București, cu gândul de a rămâne acolo. Și așa am făcut. Nu aș mai reveni să locuiesc acolo pentru nimic în lume”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

P.I. 22 de ani, masterand: “Am ales să plec din Constanța pentru a avea parte de o experiență nouă și totodată să iau contact cu mai multe oportunități pe piața muncii. Am ales București pentru că, fiind capitala țării, oportunitățile sunt numeroase și diverse. Consider că orașul nostru suferă la acest capitol. Cine nu vrea să fie marinar, bucătar sau recepționer, își găsește cu greu loc pe piața muncii din Constanța. Mulți tineri, ca mine, pleacă încă din perioada liceului din oraș. Când mă întorc aici, orașul pare din ce în ce mai pustiu, în afară de perioada verii. Constanța nu mai reprezintă pur și simplu “acasă” pentru mulți, ci doar ceva temporar.”

Deși ne dorim că schimbarea să vină prin generația tânără, care să revoluționeze sistemul nostru actual de valori, trebuie, totuși, să nu uităm că ei nu sunt carne de tun într-un angrenaj deja defect și care strică tot ce atinge.

Alina MATEI, replicaonline.ro, 04.02.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply