Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“, la 70 de ani de la fondare

0
900

Academia Română găzduiește joi, 30 ianuarie 2020, sesiunea aniversară „Institutul de Istorie și Teorie Literară «G. Călinescu», 70 de ani de la fondare“. Manifestarea se va desfășura în Aula Academiei Române din Calea Victoriei, nr. 125, începând cu ora 11.

Sesiunea va fi deschisă de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual și de acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de Științe Istorice și Arheologie.

Perspectivele actuale asupra cercetării literare și asupra activității institutului vor fi expuse în prezentările susținute de: prof. univ. dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române, acad. Mihai Cimpoi, conf. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române, Nicolae Mecu și Paul Cernat, cercetători științifici ai Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“.

Discuțiile vor fi moderate de acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române și directorul Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“.

Sesiunea omagială va continua cu o conferință științifică având ca temă Direcții în critica și istoria literară contemporană, organizată în spațiul Muzeului Național al Literaturii Române și la sediul Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“, în perioada 30-31 ianuarie 2020.

Scriitor, profesor, publicist și teoretician al literaturii, George Călinescu (1899-1965) este o personalitate de referință a culturii românești din secolul XX. Membru al Academiei Române începând cu anul 1948, profesorul G. Călinescu a fondat și a coordonat institutul de istorie literară de la înființarea sa până în anul 1965, punând bazele demersurilor de cercetare în teoria și istoria literară din România.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Astăzi, Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“ derulează proiecte de cercetare care valorifică patrimoniul literar românesc atât prin tehnici clasice, cât și prin instrumente digitale inteligente și care aduc în atenția publicului cronologia vieții literare românești din diferite perioade istorice.


Mangalia News, 30.01.2020.piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press RomâniaLeave a Reply