Cornel Udrea – Auzi acolo: “… în prezentul de acum tineretul nu mai citește!” Lasă, că nici bătrînii în etate nu se omoară. Cu lectura.

0
953

Cornel Udrea – Auzi acolo: “… în prezentul de acum tineretul nu mai citește!” Lasă, că nici bătrînii în etate nu se omoară. Cu lectura. La mine în bloc sunt mulți în etate locatari vîrstnici, uitaț de Dumnezeu aici. Ăștia citește, cu glas tare, cheltuielile de la avizier la modul urît: “cinsutepatrujnoolamătanbizdădeadiminstrator!”

Acum s-o spunem pe a draptă: nu poți să și citești la televizor să și vezi ce spune porcii ășta despre mărire. E vorba să nio mărească la toamnă. Problemai dacă prindem toamna, că dacă ne ducem, cum arată omu’ mort, cu aia mărită, ferească Sf. Anisie de Mociornița, îngrijitoru’ de carăbuși cu cefalee și de balerine cu elefantiazis!?

Strănepotu mio, Stanomir, șese ani, scoală începătoare,sau ajutătoare,cum i-o fi zicînd, citeste de pe telefon. Cu o mînă mîncă pită cu magiun, cu cealantă citește și uneor mînjește cu magiun și atunci zbiară: “Mamabună, șteeergi ecranu’!” Și muierea i-l șterje cu șurțu’, în loc săi șteargă una peste muci, da’ nu-i voieee, nici măcar să ridici glasul la ei, că una doo te-a turnat la protectia consumatorului de copii.

Eu am citit oareșce că o fost musai, trăiam în realismu’ socialist. Țiu minte versurile ale mobilizatoare: “Prieteni, unde dau cu barda, acolo îi și arta!” Carte sovietică am citit, am învățat limba rusă cîntînd, mă rog, pînă la on punct, cînd relațiile s-o fost răcite, ca clima, din cauză la Raźboiul rece.

Săptămîna trecută am fost la un vernisaj de carte, la o poetă din bloc, o apucato pe babă dracii, cu lirică de frontieră, auzi acolo, dragule de gîndac de autostradă, că numa’ tu mai lipseai din democrația noast’ă: ce am reținut din lirica ei ? Plăcintele de la urmă și vinul roșu. Mare poetă, și la p’opriu, balenă san frontier, cu gabarit depășit.

Io am fost junior ideologic, la uteme, iar în partit în rîndul 2, dar nu regret apsolut pe nimeni cînd o murit Gheorghiu-Dej, care a fost un Apostol pentru unii. Să mă lămoriți: Ludovig, o cîntat la mandolină, ghitară, or ceteră? E o problemă de parapsihologie cu ingredient paripatetic și intra-cognoscibilitate premonițională, cum ar zice fost’ socru-mio, pornit șef de post, ajuns doctor în științe și cine știe ce mai ce, dacă nu-l oprea, gabi…

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

MN: Scrierile caricatural-acide ale umoristului clujean Cornel Udrea, publicate de Mangalia News,  pot fi re/văzute AICI.


Mangalia News, 28.01.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply