24 Ianuarie. Luciri de constelații, de Ioan Iacob [Foto/VIDEO]

0
706

farmec.ro
carturesti.ro%20

Se spune – atunci când se întâmplă ceva, care de obicei se realizează foarte greu – că a fost “ora astrală“ pentru acel eveniment. Consider că la 24 Ianuarie, 1859, a fost “ora astrală“ a națiunii române, că atunci – metaforic vorbind – constelațiile s-au așezat într-o ordine favorabilă destinului națiunii și a fost posibil să se realizeze Unirea Principatelor Române, impropriu denumită “Mica Unire”, după ce acest ideal național a fost atins cu un efort uriaș, a existat o năzuință uriașă a românilor și a însemnat un efort diplomatic uriaș.

Mi-am exprimat acest punct de vedere și la MASA ROTUNDĂ “24 Ianuarie 1859 – Unirea Principatelor. Primul pas către realizarea statului național român”, organizată la Universitatea Creștină “Dimitrie Cantemir” din București, în 21 Ianuarie, anul acesta, moderator Andrei Țilimpea, Director Institutul pentru studiul comparat al civilizațiilor “Dimitrie Cantemir”, invitați Cercetător științific col. Dr. Mircea Dogaru, Președintele Sindicatului cadrelor militare disponibilizate, Avocat Dr. Iosif Friedmann Nicolescu, col. Viorel Ciobanu, col. Dr. Tiberiu Tănase, Prof. Dr. Ioan Iacob, Președintele Fundației culturale HESPERUS, Prof. univ. Dr. Octavia Costea, Director Catedra UNESCO, Cercetător principal Andreea Danielescu.

Dincolo de discuțiile și analizele pertinente făcute asupra actului istoric de la 24 Ianuarie, mi-a atras atenția intervenția colonelului Dr. Mircea Dogaru, care s-a referit și la două sate cu români din Ucraina: Mîrcea și Poroșcovo, din Transcarpatia. Aș încheia această relatare cu ceea ce se spune în finalul unui documentar realizat de TVR International, difuzat pe 22 Decembrie 2018: “Acești locuitori din Poroșcovo sunt numiți volohi sau țigani albi; dar ei își zic români“.    

Cine știe când constelațiile se vor așeza într-o ordine favorabilă și destinului lor, chiar dacă ei trăiesc – cum spune titlul documentarului realizat de TVR International – “La un pas de România“. Părintele Eftimie Mitra, de la Schitul “Sfinții Români” din Grădiștea de Munte, județul Hunedoara, îi ajută să construiască o școală cu clase în limba română. Acesta ar putea fi primul pas către “ora astrală“ a românilor din Poroșcovo.

 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ioan Iacob, ianuarie 2020.


Mangalia News, 26.01.2020.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply