Cine a descoperit teoria relativităţii, Einstein sau Eminescu? VIDEO

0
1083

Cine a descoperit teoria relativităţii, Einstein sau Eminescu?

Fizica – Cristian Presură.
Cartea “O calatorie prin Univers”: t.ly/RkRED
Cartea ”Fizica Povestita”: https://bit.ly/2YsKaAc
https://patreon.com/cristianpresura
In fiecare zi suntem de vorba (voce) pe Discord:
https://discordapp.com/invite/presura


Citiți și: MIHAI EMINESCU SI FIZICA RELATIVISTA
Scris de Daniel Ionascu, pe 15. 01. 2010.

Mihai Eminescu l-a depasit cu 20 de ani pe Albert Einstein in prezentarea teoriei relativitatii. Poezia “La Steaua”, scrisa de Eminescu in data de 1 decembrie 1886, prezinta elemente de relativitate pe care celebrul fizician le-a sistematizat abia in 1905.

La 160 de ani de la nasterea “poetului nepreche”, aflam din ce in ce mai multe despre geniul lui. “La Steaua” este una din capodoperele sale … stiintifice. Eminescu imbratisase teoria Kant-Laplace despre formarea sistemului solar, cu acretiunea masei de praf in jurul Soarelui in ceea ce mai tarziu urmau sa devina planete.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

“La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii, să ne-ajungă”…

Lumina care a ajuns in cateva mii de ani la noi este unul dintre conceptele comune ale Astronomiei de acum. Exista, de fapt si termenul de an-lumina, pentru a denumi distanta pe care o parcurge lumina intr-un an, cu viteza din spatiu, de 300.000 de kilometri pe secunda.

“Icoana stelei ce-a murit,
Incet, pe cer se suie;
Era pe când nu s-a zărit,
Azi o vedem și nu e”…

Cu cat privim mai departe in Cosmos, cu atat privim, de fapt, inapoi in timp. Recent, cele mai puternice telescoape umane au “vazut” in locuri unde nimeni nu a tras vreo privire: la 13 miliarde de ani-lumina distanta, pe vremea galaxiilor ultra-albastre. Momentul este abia la doar 600-800 de milioane de ani dupa Big Bang. Ceea ce telescoapele noastre “vad” acum nu mai exista, ele “vad” doar ce era in urma cu 13 miliarde de ani. Galaxiile din acele momente erau “pufoase”, le lipseau elementele grele si erau de 20 de ori mai mici decat Calea Lactee. Intre timp au evoluat in modele asemanatoare Galaxiei noastre.

La mulți ani, Mihai Eminescu!


Mangalia News, 15.01.2020. (sursa: Renne.ro).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply