Clubul de Poezie, de Ziua Culturii Naționale, la Clubul Doors din Constanța

0
909

Amelia Stănescu: Luna ianuarie este, cu precădere, o lună a Culturii și aceasta pentru că pe 15 ianuarie sărbătorim Ziua Culturii Naționale, stabilită prin Legea nr. 238 din 7 dec. 2010. Evident, această dată face referire la ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu (1850-1889).

Sărbătoream noi Cultura și, implicit, poezia și până la data intrării în vigoare a legii – fiecare cum puteam, după posibilități. Cu atât mai mult din 7 decembrie 2010 încoace. Obiectivul principal este de a promova cultura, arta și efortul academic.

De Ziua Culturii Naționale celebrăm nu doar pe marele Eminescu – poet, prozator, dramaturg, ziarist și gânditor, ci, în egală măsură, 15 ianuarie marchează o zi de reflecție asupra Culturii române în genere, a esenței românismului din sufletul oricăriua dintre noi.
”Pentru a fi onești și autentici, când vorbim despre Eminescu, trebuie mai întâi să-l recitim – precizează criticul literar Dan C. Mihailescu, într-un portret inedit al lui Eminescu. (…)

Un student român la Viena și Berlin, care știa germana și franceza, voia să absoarbă istoria religiilor, astronomie, filosofie, fizică, etnopsihologie, geopolitică, să facă simultan metafizică și gazetărie angajată. Un suflet romantic dedat armoniei universale, dar pe care malaxorul politicianismului valah l-a spulberat întru nimicnicia firii sale. Ce lecție mai sublimă și mai tristă, totodată, de românitate se poate închipui?”

Adevărul e că românitatea traversează o criză culturală pe care ar fi indicat să o vindecăm cât mai repede cu putință.

Ce am putea să facem noi? Să ne îngrijim să vorbim cât mai corect românește, apoi să prețuim cultura națională, să citim autorii români. Să ne întâlnim (de ce nu?) la… Clubul de Poezie ce se va desfășura marți, 14 ianuarie, la clubul Doors, în Constanța (str. Traian, 68A). Actrița Madalina Petrencu și poeta Amelia Stănescu vor recita Poezie. O atractivă selecție lirică din opera autorilor de referință ai literaturii române – Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, precum și autori contemporani – Mircea Cărtărescu, Mircea Dinescu, George Stanca, Robert Șerban, Iv cel Naiv ș.a.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Pentru ca poezia să curgă mail lin, la #ClubuldePoezie de pe 14 ianuarie, marți, de la #DoorsClub, a fost invitat să susțină un recital la #pian artistul Dorian Pirvu, membru de cinste al bandului Mike Godoroja & Blue Spirit.

Evenimentului în discuție i se va alătura Clubul ardelenilor din #Constanța, tocmai pentru a întregi atmosfera de sărbătoare a românității unite.

Așadar, hai să ne organizăm puțin și să punem și noi mâna pe o carte, adică să citim, eventual să învățăm pe dinafară o #Poezie așa, în cinstea zilei de 15 ianuarie și să ne mândrim cu toții că românul s-a născut poet și că apreciază arta!


Mangalia News, 14.01.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply