ȘTIRILE POZITIVE ALE ANULUI 2019. MAI

0
1033

1. România este a cincea cea mai atractivă piață de producție din Europa și ocupă locul 12 la nivel mondial. La nivel european, piața de producție românească este depășită doar de Cehia, Polonia, Lituania și Ungaria, în timp ce la nivel mondial cele mai atractive piețe industriale sunt China, SUA, Taiwan, India și Canada. Într-un clasament în care se dă o pondere mai mare costurilor, România ocupă a doua poziție, fiind depășită doar de Lituania. (Profit.ro)

2. Argentina și Algeria au anunțat că au eliminat oficial malaria. Numărul țărilor care au scapăt de această boală a ajuns la 38. (CNN)

3. Electricitatea produsă de instalațiile fotovoltaice și turbinele eoliene terestre va fi anul viitor mai ieftină decât cea generată de orice combustibil fosil, arată un raport publicat miercuri de Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă. (Profit.ro)

4. Echipa Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti şi echipa Centrului Judeţean de Excelenţă Prahova, reprezentantele României la a III-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Informatică în Echipe, au obţinut medaliile de aur şi de argint. (News.ro)

5. Un spital din San Diego a anunțat nașterea celui mai mic prematur din lume. Saybie, care avea la naștere, în decembrie, doar 250 grame, a supraviețuit după ce s-a născut în a 23 săptămâna de sarcină. La ieșirea din spital, zilele trecute, bebelușul avea aproape 2,3 kilograme. (Fox)

6. New Hampshire a devenit statul american cu numărul 21 care a abolit pedeapsa cu moartea. În ultimii 80 de ani în acest stat nu a avut loc nici o execuție a vreunui condamnat. (AP)

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

7. Peste 82% dintre irlandezi au votat pentru ca procedura divorțului să se simplifice. În acest moment, irlandezii care vor să divorțeze trebuie să aștepte 4 ani de „reconciliere” înainte de a fi pronunțată separarea cuplurilor. Divorțul în Irlanda a fost introdus abia în 1995. (Quarz)

8. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că România se află pe locul al 2-lea în Uniunea Europeană, după Spania, ca număr al familiilor de albine şi pe primul loc la producţia de miere. (News.ro)

9. Colorado este primul stat american ce limitează prețul insulinei. Începând din ianuarie costul insulinei pentru 30 de zile nu mai poate depăși $100. (HuffPost)

10. Numărul societăților comerciale și persoanelor fizice autorizate intrate în insolvență a scăzut cu 30,22%, în primele patru luni din 2019, comparativ cu perioada similară din anul anterior, la 2.069 de insolvențe, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). (Profit.ro)

11. LEGO a anunțat că a atins operarea pe 100% energie regenerabilă după ce și-a construit o fermă de eoliene în Marea Irlandei cu o capacitate de 258 megawatts. (Independent)

12. Statul american Washington a devenit primul care a aprobat transformarea corpului uman în îngrășământ. Conform legii, locuitorii au acum încă o opțiune pe lângă înmormântare și arderea în crematoriu. La finalul procesului, pământul rezultat este preluat de rude care îl pot folosi pentru a planta flori, plate, legume sau copaci. (BBC)

13. România va avea circa 465 de autobuze electrice care vor circula în 21 de oraşe, conform datelor actuale, centralizate de Economica. Cele mai multe, 100, vor fi în Capitală. (Link)

14. Șerpașul nepalez Kami Rita, 49 de ani, a reușit să stabilească un record urcând pe muntele Everest de două ori în aceeași săptămână. A fost escaladarea cu numărul 24 a celui mai înalt vârf din lume, pentru Kami. (BBC)

15. Farfuriile, tacâmurile paiele şi alte obiecte de unică folosinţă din plastic vor fi interzise în UE, obligaţia fiind impusă tuturor statelor începând cu anul 2021. Decizia a fost adoptata astazi de Consiliul UE. (Adevarul)

16. Mărcile Dacia și Tesla sunt cele mai performante în primul trimestru al acestui an, în Europa, având cele mai mari creșteri. (Profit.ro)

17. Mașinile autonome vor reduce traficul cu 35%, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Cambridge. (AutoExpress)

18. Femeile din India au votat masiv la alegerile parlamentare și ar putea fi pentru prima oară când numărul lor îl depășește pe cel al votanților de sex masculin. India a votat în ultimele 30+ zile, iar rezultatele preliminare vor fi anunțate joi, 23 Mai. (Axios)

19. NASA a pus într-un colaj foto datele strânse în 16 ani pentru a construi cea mai amplă imagine a universului, ce conține 265.000 de galaxii. (Engadget)

20. România a exportat anul trecut în țările Uniunii Europene și în state terțe peste 12 milioane de tone de cereale, cu un milion de tone mai mult față de anul precedent, încasările depășind 2,2 miliarde de euro. (Profit.ro)

21. Un miliardar american de culoare va plăti toate creditele pentru studii ale celor aproximativ 400 de studenți absolvenți ai generației 2019 de la o universitate din Atlanta, Georgia. Robert F Smith va plăti credite în valoare de ~ $40 de milioane. (BBC)

22. Rover-ul chinez Chang’e-4 a descoperit pe lună minerale necunoscute omului până acum, care ar putea contribui la o mai bună înțelegere a formării singurului satelit natural al Pământului. Chang’e-4 a fost direcționat intenționat către cel mai mare crater de pe lună, acesta fiind considerat un loc foarte bun pentru astfel de cercetări. (Engadget)

23. O echipă de exploratori și un investitor privat din Dallas au realizat cea mai adâncă scufundare submarină: 10.928 metri. Scufundarea realizată în Groapa Marianelor, cel mai adânc loc de pe Pământ, a doborât vechiul record, vechi de 7 ani, cu 16 metri. (gCaptain)

24. Medicii din Pretoria, Africa de Sud, au realizat primul transplant din lume al oscioarelor urechii folosind oase printate 3D. (TheStar)

25. Organizația Națiunilor Unite a anunțat că 187 de țări au agreat să controleze deplasarea deșeurilor din plastic între granițele lor, într-un efort colectiv pentru reducerea acestora. Statele Unite nu a aderat la această înțelegere. (CNN)

26. Poliţia Română a anunţat că, în primele luni ale anului 2019, criminalitatea a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, infracţiunile de omor înregistrează o scădere de 8,6%, faţă de primele patru luni din 2018, tentativa la această infracţiune fiind în acelaşi trend (-7,9%). (News.ro)

27. O organizație non-profit va folosi Inteligența Artificială și imagini din satelit pentru a urmări poluarea aerului de la fiecare centrală electrică de pe Pământ, în timp real. Iar datele vor fi disponibile public. (Vox)

28. Costa Rica și-a dublat, în ultimii 30 de ani, numărul de hectare acoperite de păduri. Jumătate din suprafața țării este acum ocupată de copaci. (NYTimes)

29. Ghana a lansat cea mai mare flotă de drone din lume care livrează vaccinuri. 120 de drone “lucrează” 24/24 pentru a livra vaccinuri către 2000 de dispensare din întreaga țară. (Link)

30. Conform raportului “New Global Burden of Disease Report”, între 1990 și 2017, la nivel mondial, numărul deceselor la copii și adolescenți a scăzut cu 51,7%, de la 13,77 milioane, la 6,64 milioane. (CNN)

31. Startup-ul german Lilium a prezentat un prototip de taxi electric zburător cu 5 locuri capabil să parcurgă 300 de kilometri într-o oră printr-o singură alimentare. Compania vrea să lanseze până în 2025 un serviciu de taxiuri zburătoare ce pot fi comandate prin intermediul unei aplicații (CNN)

32. Chile a atins încă din acest an targetul pentru procentul de energie regenerabilă setat pentru 2025. În 2030, 70% din energia folosită va fi din surse regenerabile. (Link)

33. Anul trecut, pentru prima oară din secolul 19, numărul centralelor pe cărbune care au fost închise l-a depășit pe cel al noilor centralelor pe cărbune deschise. (Bloomberg)

34. Departamentul de Stat american a semnat o înțelegere cu McDonald”s prin care toate cele 194 de restaurante din Austria oferă suport cetățenilor americani aflați în căutare de ajutor. Angajații restaurantelor au acces la o linie telefonică 24/24 cu ambasada Statelor Unite din Viena. (BBC)

35. Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge au dezvoltat primul organism viu cu ADN complet reproiectat. Existența microbului creat în laborator din E. Coli arătă că viața este posibilă cu un cod genetic restricționat. Descoperirea ar putea avea beneficii în crearea de medicamente sau ADN-uri modificate care conțin caracteristici precum rezistența la virusuri. (TheGuardian)

36. PIB-ul României a crescut cu 5,1% pe primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Economia a crescut cu 1,3% față de trimestrul 4 din 2018. România a avut a doua cea mai mare creștere din UE, după Ungaria, care a înregistrat un plus de 5,2%. (Profit.ro)

37. San Francisco a interzis folosirea tehnologiei de recunoaștere facială de către poliție și alte autorități locale. Este primul mare oraș american care blochează recunoașterea facială. (NYTimes)

38. NASA vrea să trimită prima femeie pe Lună până în 2024. Doar 12 persoane au pus piciorul până acum pe satelitul natural al Pământului, toți fiind bărbați. (CNN)

39. Prima lege din Statele Unite prin care le este interzis doctorilor să devină donatori de spermă pentru pacientele lor a fost adoptată în Indiana. (TheAtlantic)

40. Amazon ar fi introdus, în depozitele sale, mașini automate care sortează produsele și le introduc în cutii pentru a fi livrate. Două astfel de mașini înlocuiesc cel puțin 24 de oameni, productivitatea lor fiind mult mai mare. Aproximativ 700 de cutii pe oră rezolvă mașinile, de 3-4 ori mai mult decât oamenii. (Reuters).

Citiți mai mult în CRONICA.RO



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply