Zeci de mii de parfumuri, cosmetice şi jucării contrafăcute, confiscate de poliţiştii de frontieră în 11 luni ale anului 2019 [VIDEO]

0
703

În primele 11 luni ale anului 2019, Poliţia de Frontieră Română, împreună cu alte autorităţi competente, a desfăşurat acţiuni de depistare a celor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere a frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală cu preponderenţă la intrarea în România.

În urma acestor acţiuni, poliţiştii de frontieră au depistat 281 fapte de natură infracţională. În urma acestora au confiscat – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali – bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, după cum urmează:

101.900 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie;
92.815 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie;
73.100 bucăţi jucării;
19.000 perechi încălțăminte;
28.500 articole marochinărie.

De asemenea, în perioada de referință au fost ridicate în vederea confiscării sute de mii de diverse alte articole, susceptibile a fi contrafăcute, constând în unelte, scule, produse de uz casnic sau de igienă personală etc.

În aceeaşi perioadă din 2018, au fost descoperite peste 22.000 de produse cosmetice şi de parfumerie şi 27.700 bucăţi jucării, constatându-se în 2019 o dublare sau chiar triplare a acestor produse comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut (cu 300% mai multe cosmetice şi cu 150% mai multe jucării).

În toate cazurile, bunurile au fost ridicate în vederea confiscării şi trimise spre expertizare titularului de marcă.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Din cazuistica înregistrată in ultimul an s-a constatat ca cetăţenii implicaţi în aceste activităţile ilegale proveneau preponderent din România, Turcia, Bulgaria şi R. Moldova.

Din analiza fenomenului infracţional, rezultă că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt:

China-România – pe mare;
Turcia-România.

Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a I.T.P.F. Giurgiu, fiind produse aduse din Turcia, pentru România sau ţări din vestul Europei.

De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat.

Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, piese de schimb auto, produse din sticlă, produse ceramice, textile, încălţăminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile).

Precizăm că bunurile contrafăcute nu pot fi evaluate (sunt bunuri fără valoare), acestea urmând a fi distruse după reţinere, în conformitate cu prevederile legale.

În cazurile persoanelor depistate de către poliţiştii de frontieră încercând să introducă sau să scoată ilegal în/din ţară produse contrafăcute, se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare” faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit. b din Legea 84/1998, cu modificările și completările ulterioare.

Având în vedere prejudiciul adus la bugetul de stat, Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul cu bunuri contrafăcute, precum şi reţinerii, în vederea confiscării, a mărfurilor traficate.

Dintre cazurile semnificative înregistrate de la începutul anului până în prezent, le reamintim pe următoarele:

Aproximativ 40.000 de flacoane cu parfum, susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiștii de frontieră giurgiuveni

În data de 10.08.2019, ora 06.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-a prezentat, pe sensul de intrare în ţară, la volanul unui autocamion înmatriculat în România, un cetăţean  turc , în vârstă de 50 de ani, care transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, şerveţele din Turcia pentru o firmă din România.

Procedând la verificarea mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au observat că șnurul de siguranță al semiremorcii este secționat și relipit, fapt pentru care s-a procedat la deschiderea compartimentului marfă.

În urma controlului amănunţit, poliţiştii de frontieră au descoperit, ascunsă în spatele unui rând de cutii de şerveţele, zeci de bax-uri ce conțineau cantitatea totală de 39.518 flacoane cu parfum, ce purtau însemnele unor mărci cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute.

La cercetări, şoferul a declarat că a fost angajat de un conaţional să transporte în România camionul încărcat cu şerveţele şi nu avea cunoştinţă despre faptul că în camion se află şi parfumuri.

Întreaga cantitate de parfumuri, în valoare estimată de 2.469.875 euro dacă ar fi fost comercializată ca produs de marcă, a fost predată Biroului Vamal Giurgiu, iar poliţiştii de frontieră au demarat cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor  de ”punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare” faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit. b din Legea 84/1998, cu modificările și completările ulterioare și ”folosirea de acte nereale” faptă prevăzută şi pedepsită de art. 272 din Legea 86/2006.

Bunuri în valoare de 4.000.000 euro, susceptibile a fi contrafăcute, confiscate la P.T.F. Giurgiu

În data de 10.11.2019, la ora 12.10, în Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu s-a prezentat, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul bulgar M.T., în vârstă de 53 de ani, la volanul unui autocamion înmatriculat în Bulgaria, care transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, genți de voiaj, din Bulgaria pentru o societate din Cehia.

Cu ocazia controlului specific, acţionând în baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au descoperit, în compartimentul marfă al autocamionului, ascunse în spatele cutiilor ce conțineau gențile de voiaj, cantitatea totală de 24.065 produse textile și de marochinărie, inscripţionate cu numele unor firme cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute.

La cercetări, cetățeanul bulgar a declarat că a fost contactat de un conațional pentru a transporta bunurile din Bulgaria în Cehia și nu avea cunoștință despre faptul că acestea sunt contrafăcute.

Bunurile, a căror valoare dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă se ridică la suma totală de 19.000.000 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare” faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit. b din Legea 84/1998, cu modificările și completările ulterioare, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Bunuri contrafăcute în valoare de peste 1.165.000 lei, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea

În luna august, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal Constanța Sud au efectuat, în baza analizei de risc, controlul amănunțit la un container sosit din China, având ca destinatar o societate comercială de pe raza județului Argeș.

În urma controlului, au fost descoperite 4.928 de seturi cu jocuri de construcții susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unei mărci cunoscute.

Astfel, poliţiştii de frontieră au extins cercetările și, în urma confirmării din partea titularului de marcă a faptului că bunurile aduc atingere dreptului de proprietate intelectuală al unei mărci cunoscute, în data de 05.09.2019 s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate.

De asemenea, s-a stabilit faptul că administratorul firmei este un cetăţean român, în vârstă de 40 de ani.

Bunurile, dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, ar fi avut valoarea totală de aproximativ 1.165.470 lei. Acestea au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, la finalizare fiind dispuse măsurile legale care se impun.

Peste 35.000 de jucării, susceptibile a fi contrafăcute, descoperite într-un camion la P.T.F. Bechet

În data de 04.01.2019, la ora 08.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, judeţul Dolj, s-a prezentat pentru a intra în ţară, la volanul unui camion înmatriculat în Bulgaria, cetăţeanul bulgar I.E, în vârstă de 40 de ani. Acesta transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, jucării din Bulgaria pentru o firmă din Spania.

Cu ocazia controlului efectuat asupra mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au descoperit, în compartimentul marfă, cantitatea totală de 35.612 figurine de plastic inscripționate cu numele unor mărci cunoscute, susceptibile să aducă atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci înregistrate.

La cercetări, șoferul nu a putut prezenta documente care să ateste autenticitatea jucăriilor și a declarat că nu cunoștea faptul că acestea sunt susceptibile de a fi  contrafăcute.

 

Întreaga cantitate de bunuri, a cărei valoare pe piață se ridică la suma totală de 9.675.520 lei dacă ar fi fost comercializată ca produs de marcă, a fost ridicată în vederea confiscării, iar poliţiştii de frontieră au demarat cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit.b din Legea 84/1998, cu modificările şi completările ulterioare.


Mangalia News, Vineri, 3 ianuarie 2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply