BENEFICIILE CITITULUI – 17 dovezi ştiinţifice fascinante

0
1557

farmec.ro
carturesti.ro%20

Într-un articol anterior am publicat un clip umoristic cu motive ca să nu citeşti, al celor de la Epic Vox din Cluj. Azi voi răspunde, la modul foarte serios şi ştiinţific, la întrebarea „De ce să citesc?“, sau altfel spus „Care sunt beneficiile cititului?“.

Cititul este o abilitate foarte importantă care trebuie deprinsă şi dezvoltată încă din copilărie, iar mai jos voi expune 17 motive, bazate pe studii ştiinţifice, făcute de universităţi serioase, care arată de ce este important cititul.

Motto 1: „Doar dobitoacele şi zeii nu au nevoie de cărţi!“ (P. Ţuţea).
Motto 2: „Eşti cărţile pe care le citeşti“.

1. Cititul te face mai inteligent

Un studiu făcut de Universitatea Carnegie-Mellon, arată că cititul creşte cantitatea de materie albă din creier.

Creierul nostru este format din materie albă (care are rolul de transmite semnalele nervoase între diferite zone ale creierul) şi materie cenuşie (care are rolul de a prelucra şi memora informaţia). Practic materia albă transmite informaţia între zonele formate din materie cenuşie.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cu alte cuvinte cititul măreşte atât numărul de conexiuni din creier (datorită memorării şi prelucrării informaţiei asimilate prin citit), cât şi viteza cu care această informaţie e transmisă între diferitele părţi ale creierului.

Autorii studiului mai sus-menţionat au detectat o creştere şi de 10 ori a cantităţii de informaţie transferate între diversele părţi ale creierului la copii studiaţi, comparativ cu lotul martor.

Mai mult, cercetătorii au constatat simultan o îmbunătăţire a abilităţii de a citi odată cu creşterea cantităţii de materie albă din creier. Cu alte cuvinte cele două procese se susţin şi se stimulează reciproc: cut cât citim mai mult, cu atât mai multă materie albă avem în creier şi cu cât avem mai multă materie albă în creier cu atât suntem cititori mai buni.

Bineînţeles că acest proces e mai intens la copii, deoarece creierul este în faza de dezvoltare, dar nu se opreşte nici la maturitate, chiar dacă procesul e mai lent.
Iată deci încă un motiv să încurajaţi copii să citească din plăcere şi ceea ce le place şi cred că vă daţi seama că unele (dacă nu multe) dintre „lecturile obligatorii“ nu se înscriu în acestă categorie.

Mai mult s-a constata că, spre deosebire de alte activităţi umane care implică de obicei activarea unei singure zone din creier (ex. centrul vorbirii), cititul implică activarea simultană a mai multor zone cerebrale şi comunicarea intensă între ele.

Practic, în fracţiuni de secundă, creierul nostru trebuie să recunoască formele (literele), să stabilească corespondenţa între literă şi sunetul corespunzător, să stabilească sensul cuvântului şi să-l încadreze în ideea generală a propoziţiei. Fiecare dintre aceste activităţi implicând activarea câte unei zone cerebrale. Sa constatat că lectura activează inclusiv centrii motrici ai buzelor şi limbii, chiar şi atunci când citim „în gând“.

Şi mai mult decât atât în creier se activează zone corticale care sunt conexe cu ceea ce citim. De exemplu când citim despre parfumuri se activează zona răspunzătoare de miros, deşi practic noi nu mirosim nici un parfum în acel moment.

De asemenea s-a constatat că cititul de relaxare şi cititul focalizat (pentru a învăţa ceva) activează zone diferite din creier.

Având în vedere toate acestea putem spune că, în afară de meditaţia yoghină, cititul este cel mai important exerciţiu pentru creier.

2. Cititul creşte capacitatea de focalizare şi atenţia

Datorită faptului că atunci când citim mintea noastră este focalizată mai mult timp asupra unui singur subiect (acţiunea cărţii pe care o citim) apare o creştere a capacităţii de focalizare şi a capacităţii de a direcţiona atenţia.

Capacitatea de a ne focaliza şi direcţiona atenţia asupra unui unic subiect este poate cea mai importată abilitate pe care o avem în această viaţă, deoarece ne ajută să devenim mai buni în orice domeniu şi rezolvăm mult mai uşor sarcinile pe care le avem.

Însă această capacitate de focalizare a scăzut drastic la omul modern. Unele studii arată că această capacitate de focalizare asupra unui subiect unic a scăzut în ultimii ani la 10 secunde, cu tendinţa de a scădea la 8 secunde, 6 secunde sau chiar mai mult. Ori aceasta aduce persoanei respective un adevărat handicap intelectual şi chiar funcţional.

Vina pentru acestă situaţie o poartă noile tehnologii (Internet, Facebook, Twitter, Snapchat etc.) şi în special modul superficial în care le folosim.

Datorită faptului că individul pierde uneori ore întregi pe Facebook pentru a face scroll ca să vadă ce poză a mai postat amicul X, pe care o priveşte 2-3 secunde, apoi iarăşi scroll ca să mai citească câteva secunde un banc, iarăşi scroll să mai vadă un selfie asupra căruia zăboveşte tot câteva secunde ş.a.m.d., e evident că această activitate afectează grav capacitatea de focalizate.

Iar unul dintre antidoturile acestei situaţii este cititul unor cărţi sau alte materiale scrise care să ne capteze în mod benefic atenţia şi care să ne dea o stare bună sau să învăţăm ceva util.

3. Cititul îmbunătăţeşte memoria

Ca o completare a punctelor 1.) şi 2.) cititul este şi un exerciţiu de memorie, ducând la dezvoltarea acesteia, pentru că e evident că atunci când citim cu atenţie despre un subiect, vom memora o mulţime de detalii despre el.

4. Cititul măreşte plasticitatea creierului

Plasticitatea creierului (neuroplasticitatea) reprezintă capacitatea acestuia de a-şi modifica structura internă, de a reorganiza căile neuronale, pentru a memora şi prelucra noi categorii de informaţie.

S-a constatat că dacă citim cărţi de genuri diferite şi din domenii diferite plasticitatea creierului nostru se măreşte şi astfel suntem mult mai capabili să învăţăm lucruri noi şi să dobândim noi abilităţi.

Din acelaşi motiv e bine să realizăm şi activităţi cât mai diferite: de la mersul pe bicicletă la pictură, de la muzică la reparatul maşinii, de la studiul fizicii cuantice la învăţarea unei limbi străine. Chiar dacă nu devenim experţi în aceste domenii, totuşi aceasta ne va ajuta în viaţă în moduri uneori surprinzătoare şi ne va dezvolta foarte mult încrederea în sine.

5. Cititul dezvoltă gândirea analitică

Spre deosebire de TV, unde avem o atitudine pasivă, cititul este un proces activ: urmărim firul acţiunii, încercăm să înţelegem termenii din text, urmărim să discernem între ce este corect şi ce nu din acel text etc.

Toate acestea ne dezvoltă gândirea analitică, ne măresc capacitatea de a discrimina, de a face legături şi a înţelege fenomene complexe.

6. Cititul creşte imaginaţia şi devii mai creativ

Comparativ cu cinematograful şi televiziunea – unde filmul e imaginat, regizat şi turnat de altcineva – când citim o carte noi ne creăm propriul film în mintea noastră.

Aceasta duce la dezvoltarea creativităţii şi imaginaţiei, lucru care ne ajută să rezolvăm mult mai repede şi mai eficient sarcinile pe care le avem de îndeplinit şi ne măreşte mult stima de sine, care e un sentiment ce ne ajută foarte mult în viaţă.

7. Cititul creşte bagajul de cunoştinţe şi cultura generală

Continuarea, pe jovis.ro



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply