Cei patru Cavaleri ai Apocalipsei Culturii Române – de Lucian Ciuchiță. Episodul 4 din ”Monada Rațiunii”

0
1636

Cei patru Cavaleri ai Apocalipsei Culturii Române.

Îmi aduc aminte un interviu cu academicianul Zoe Dumitrescu–Buşulenga, în care se scotea în evidenţă tendinţa tinerei generaţii spre incultură şi mediocritate. 

„Fiind la catedră, în timpul unui seminar în care le vorbea despre opera lui Eschil, despre tragedia în sine, plină de profunzime şi pluritate în sensuri, a fost întreruptă de un student (idiot de bună seamă), care i–a spus: „Doamnă, ce ne bateţi capul cu prăpădiţii ăştia şi vechiturile lor!?”

Academicianul a înţeles pe loc că „lupta este pierdută” şi trebuie să se pensioneze, deşi putea a mai avea mulţi ani de predat la catedră”. 

Primul gând ce mi–a trecut prin minte a fost unul de revoltă, de ce n–a rămas la catedră şi, cu diplomaţie (sau chiar şi cu biciul), să–i convingă pe acei tineri de valorile umanismului autentic!? Abdicarea sa bruscă nu se potrivea defel cu tăria de caracter şi perseverenţa ce le demonstrase până atunci. Al doilea gând, întotdeauna mai înţelept, mi–a fost că domnia sa a înţeles că nu bătălia, ci războiul este pierdut – săvârşind, totuşi, cumplita greşeală de a se da la o parte, ca toţii intelectualii de clasă, lăsând să iasă în faţă mediocritatea şi nonvaloarea, precum păduchii pe cărare.

Războiul contra mediocrităţii este greu şi va fi şi mai greu, şi va avea pierderi mari în  rândul intelectualilor de marcă, pierderile (dispariţiile) celorlalţi fiind un bun câştigat. 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Intelectualii de marcă sunt învinşi cu uşurinţă, la fel ca în „Războiul Stelelor”, de forţa negativă, mai facilă, mai atractivă, ce pare pe moment calea spre o cunoaştere laxă, dar care este, evident, drumul spre autodistrugere. 

Spuneam anul trecut că am să trimit pe cineva la anii de studiu din timpul liceului. 

Da, poate că a uitat „Mitul peşterii” (Platon), în care oamenii plini de superficialitate şi prejudecăţi stau în lumea umbrelor, iar focul este în mijlocul peşterii şi îi aşteaptă să le ofere lumina. 

Da, poate că a uitat privirea lui Cezar spre Cassius şi Brutus, plină de mirare şi  dezolare, ce rămâne un punct de referinţă în Istoria antică, la care face referire şi  Dante în  „Infernul”, cei doi fiind dizgraţioşii de la gurile diavolului. 

Încerc un exerciţiu literar pentru cei care vor să sară cu prăjina direct în „Nobelul” pentru literatură. 

Revine în  actualitate romanul „Împăratul muştelor”, o mare capodoperă ce ne–a lăsat moştenire William Golding.

„Împăratul muştelor” este un roman cu două personaje centrale, fiecare fiind reprezentantul unei idei. Unul este mai inteligent şi reprezintă liderul autentic, cu soluţii şi reale posibilităţi, iar celalalt este mai aplecat spre latura superficială, specifică lipsei de judecată şi care, desigur, este acceptată de cei mulţi. 

„Cavalerii mesei pătrate”, aşa cum le este şi judecata, când pătrată, când în colţuri, pare a fi o piesă de teatru… pe ai cărei protagonişti îi veţi descoperi singuri…, pentru că  sunt în mare vogă acum.

Ce ştiu să scrie cei patru cavaleri ai apocalipsei culturii române?

Numai compilaţii, scurte analize literare, comentarii, evocări cu tentă filozofică, critică şi aprecieri fără fond, pilde ortodoxe şi… cam atât!

Literatura de duzină care abundă în librării este rodul lipsei de respect faţă de cititori şi o gravă ofensă la inteligenţa noastră şi tare mă tem că mai repede am să văd o maimuţă făcând focul decât pe cei în cauză să–şi ceară scuze pentru dezastrul pe care–l produc!

Am să caut, ca Diogene cu lumânarea aprinsă în timpul zilei, poate am să găsesc pe cineva… 

Paginile mele, pline de praf din prelucrarea literelor brute, am să le scutur în bătaia vântului, apoi am să le aştern pe pământ, ca să fie stropite cu apă, aşa dintr–o necesitate a momentului. În schimb, focul am să–l păstrez în mine, ca să–mi croiască drumul spre lumină şi înţelegere.

Fragment din cartea Monada Rațiunii, de Lucian Ciuchiță. Episoadele anterioare le puteți viziona AICI.


LUCIAN CIUCHIȚĂ – Scurtă prezentare

Scriitorul Lucian Ciuchiță a debutat în 1996, cu volumul de versuri “Oameni si Țărmuri”, cu prefața scrisă de Marin Sorescu. Au urmat alte doua volume: “Căutătorul de Zimbri” (1999) și “Florile Binelui” (2012). In anul 2005, a publicat primul roman – “Disparitia”, un policier cu trimiteri filozofice. In perioada 1997-2006, a publicat mai multe carti economice si o analiza a fenomenului terorist contemporan. A scris trei scenarii de film de lung metraj si a realizat trei filme documentare. Este membru al Uniunii Cineaștilor din România, din anul 1991 și face parte din Asociatia Dramaturgilor de Film.

In ultimii ani a scris si publicat alte zece romane: Insula Purgatoriului (roman distopic); 

Copoiul din Cardiff (roman politist-filozofic), Taifun in adancuri (thriller), Gemenii lui Bormann (roman istoric), Celeste – Planeta Purgatoriului (SF, fantasy), un volum de eseuri filozofice intitulat Monada Ratiunii, romanul pamflet “Deșertul fluturilor albi”, apoi ”Submarinul teroristilor” (roman de spionaj) si romanul semi-autobiografic, “250 de kilometri si un secol de amintiri, “Pasărea de Foc a tinereții” (roman), “Plutonul natafletilor” și alte povestiri…

Romanul său, “Cuțitele roșii“, s-a lansat la Muzeul Literaturii Române, în acest an. Romanul “L’ile du purgatoire”, a fost lansat la Salon du Livre-Paris, pe 17 martie a.c și se bucură de recunoastere internationala, fiind promovat in tarile francofone. Romanul amintit a fost prezent si la Salon du Livre de Montreal, din 20-25 noiembrie…

La Editura ”Ecou Transilvan” a apărut cel mai recent volum al său, lansat la Târgul de Carte Gaudeamus din noiembrie 2019: Ce caută povestea mea în filmul lor?

„Ce caută povestea mea în filmul lor?” este o „poveste” cu un Făt-Frumos și o Ileana Cosânzeana, luptând, umăr la umăr, cu un Balaur cu multe capete. Autorul s-a simțit obligat moralmente să scrie această carte pentru ca și omul obișnuit să afle ce se întâmplă în spatele unor filme de succes…, adevărat fiind că există o puzderie de pseudo-creatori care își însușesc fără pic de rușine munca altora, împăunându-se mai apoi ca fiindu-le propria lor creație. Cum, de prea multe ori pe „covorul roșu” se afișează cei care nu au nici un fel de merit…, în timp ce adevărații creatori rămân anonimi, era și timpul să tragă cineva cuvenitul semnal de alarmă. „Povestea”, care încă nu a ajuns la final, indiferent de deznodământ („Pe scut sau sub scut”), poate fi privită și ca o minunată narațiune despre un El și o Ea, un cuplu care a nu s-a dat înapoi să lupte – reușind chiar să învingă – un sistem murdar, dragostea fiind cea care le-a insuflat forța necesară ca să răzbească în acest război inegal, irațional… o poveste unică despre o luptă crâncenă pentru aflarea adevărului!

Vă mai recomandăm:

”…Tot spălare a creierelor este și incultura propovăduită în absolut toate domeniile, care a dus, efectiv – și nociv – la o ruptură între generații. Tinerii de astazi, câți mai citesc, citesc numai “importuri”: “Harry Potter”, “Lord of the Rings”, “Game of Thrones” si alte bestseller-uri, din fericire fiind inca feriti de pasiunile cititorului american, care pretinde că se numesc “Cărți grafice” benzile desenate pe care, pe vremuri le citeau, la noi, copiii de 6-8 ani. De aici, de la lecturile lor, li se trage si viziunea ocultă asupra lumii si asupra vietii, in general si, implicit, ruptura dintre generatii”. […] Dr. Lucian Ciuchiță.


MN: Articolele apărute sub semnătura scriitorului Lucian Ciuchiță, redactor-colaborator al cotidianului online Mangalia News, pot fi vizionate AICI.


Mangalia News, 20.12.2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply