Liceul Teoretic Callatis a marcat  ”Ziua minorităţilor naţionale” și “Ziua etniei tătare din România”, prin activitatea ”Armonie interetnică”, Ediția a II-a

0
1062

18 decembrie este declarată “Ziua minorităţilor naţionale” încă din 1992, printr-o Rezoluţie a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale entice, religioase ṣi lingvistice. În România “Ziua minorităţilor naţionale” este sărbătorită începând cu decembrie 2017. În Dobrogea sunt minorităţi entice cum ar fi: tătari, turci, aromâni, ruṣi, lipoveni, greci, maghiari etc. care trăiesc în bună armonie cu românii ṣi cu toţi locuitorii, indiferent de etnie.

La eveniment am avut plăcerea de a primi in mijocul nostru invitații: Profesor Universitar Doctor Inginer Ichinur OMER, Decan al Facultãții de Construcții Universitatea “Ovidius” din Constanța, Magdalena IACOB, Președintele Comunitãții Rușilor-Lipoveni Mangalia și Fichiran MURTAZA, Consilier personal al Primarului pe parte de comunitate și Vicepreședinta Organizației locale Mangalia a Uniunii democrate a tãtarilor turco-musulmani din România.

Cu acest prilej, școlarii aparținând etniilor turcă, tătară, lipovenească, rromă, aromână  au prezentat poezii, cântece, dansuri, rugăciuni,  forme de salut, urări  în limba etniei pe care au reprezentat-o. Scopul activității a fost  acceptarea, respectarea și aprecierea  diversității etnice, lingvistice, religioase și culturale, dar și o ocazie de a îmbogăți conviețuirea  noastră la toate vârstele.

Vineri, 13 decembrie 2019, tătarii din România au sărbătorit “Ziua etniei tătare din România”, datorită legii iniţiate de deputatul de atunci Amet Aledin, lege votată la 14 noiembrie 2006. Au fost prezentate nume de tătari din Mangalia: Gevat Zeadin, o personalitate marcantã a ȋnvãțãmântului dobrogean, profesorii universitari Baubec Agiemin și Iusuf Neuzat, din Albești, care au urmat cursurile școlii din Mangalia, Munip Sali, din Mangalia, fost fotbalist la echipa Farul Constanţa, Dogan Sali, care a fost fotbalist la echipa Luceafărul București, Denis Tudor, inventator, care a învăţat pe băncile Liceului Teoretic “Callatis” Mangalia.

Coodonatorii activității au fost director adjunct, prof. Ghiulnar BECHIR, prof. înv. primar Mariana NECULÃEȘ și prof. înv. primar Ana – Maria BĂRBULESCU.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 16.12.2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply