Ajută și tu Carusel să ajute oamenii fără adăpost

0
1534

Oamenii fără adăpost sunt cei mai vulnerabili dintre noi. Refuzăm să îi vedem pe stradă, le întindem rar o mână de ajutor și, cel mai grav, de multe ori îi judecăm. Nu ne putem imagina că și noi am putea fi acolo. Credem, fără să le știm povestea, că e vina lor că au ajuns aici. Au făcut ei ceva. Dar dacă nu au făcut? Dar dacă faptul că sunt acolo e rezultatul unui context nefericit? Sau dacă au făcut? Poate greși cineva atât de mult încât să “merite” să trăiască pe stradă? Noi credem că nu. 

Strâmbăm din nas că sunt murdari fără să ne întrebăm “dar unde ar putea să se spele?” Spunem “dar de ce nu muncesc?”, fără a ne întreba cine îi angajează. Ne deranjează că cerșesc, dar nu ne întrebăm dacă au ce mânca în ziua aceea. Chemăm poliția dacă dorm în scara noastră de bloc, fără să ne întrebăm cum ar putea rezista la minus douăzeci de grade sau pe ploaie afară.

Marian Ursan, fondatorul Carusel, vorbește despre nevoia de solidaritate. Carusel este organizația care le întinde o mână de ajutor oamenilor fără adăpost, încercând să le rezolve nevoile imediate în primul rând, apoi cele pe termen mediu și mai lung. 

Citește interviul cu Marian Ursan

Să mergi noaptea pe stradă cu echipa mobilă, să vezi bucuria cu care oamenii fac duș la dușul mobil, să asculți poveștile pe stradă sau să vezi cu câtă umilință vin la adăpostul de noapte te scapă de prejudecăți. Lași etichetele și vezi oamenii. Nu mai este “un boschetar”, ci “nea Matei care a fost părăsit de mic, e bolnav și și-a pierdut casa pentru că l-au înșelat rudele cu actele”.  Începi să vezi în nuanțe, înțelegi că lucrurile nu sunt albe sau negre, vezi contextul din spate și nu mai judeci.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Citește reportajul despre o noapte cu Carusel pe stradă

Cine sunt beneficiarii Carusel?

“Noi lucrăm în domeniul medico-psiho-social. Vizăm comunitățile vulnerabile, cei mai vulnerabili dintre vulnerabili. Intervenim acolo unde alte organizații sau instituții, din diferite motive, nu fac lucrul acesta. Avem capacitatea, motivația, expertiza să intrăm în niște zone, niște medii, niște spații unde mulți nu știu sau nu au curaj să intre”, spune Marian Ursan. 

Și, într-adevăr, intră cu tot sufletul acolo unde prea mulți dintre noi au rețineri măcar să se uite. 

“Vorbim despre oameni care se confruntă cu vulnerabilități multiple, unde schimbările nu se pot face peste noapte. Ce urmărim noi e un proces îndelungat ca timp, urmărim să reducem vulnerabilitățile pas cu pas astfel încât lucrul cel mai important să se întâmple – ei să rămână în viață. Să lucrăm la calitatea vieții e mult spus, dar să fie în viață. Ne interesează partea medicală foarte mult, boli infecțioase, tuberculoză, hepatite, infecții, răni deschise, afecțiuni  foarte grave. Ne interesează ca oamenii să intre pe tratament, să aibă ce mânca, să aibă unde să se adăpostească”, completează el.

Ce face Carusel pentru oamenii fără adăpost?

Totul se transpune în lucruri practice. În primul rând, cum ajung la ei? Baza activității Carusel e terenul, prin unitatea mobilă. Strada. Aici se face contactul direct cu oamenii în mediul în care trăiesc. 

“Mergem în mediul lor, încercăm să identificăm vulnerabilitățile imediate, fie că vorbim despre hrană, pături, îmbrăcăminte, medicamente, izoprene. Nu avem pretenția că schimbăm niște vieți, din păcate, pentru că nu putem. Oamenii ăștia nu au ajuns în stradă de ieri. E un proces, dacă societatea nu a fost pregătită să intervină, în prima seară, în a doua seară, nici acum, după ani de zile, nu mai merge așa ușor”, explică Marian.

“Scopul activității de teren e să intrăm în contact cu cât mai mulți oameni, să punem bazele unei relații.”

Ce înseamnă o relație? “Înseamnă că îi cunosc, le văd problemele, stabilesc cu ei o relație de încredere, stabilesc o periodicitate a interacțiunilor, le urmăresc nevoile.”

Pasul următor? Accesul la  servicii medicale. În Spitalul Victor Babeș, Carusel a dezvoltat Centrul Gore, de susținere pentru pacienții care au nevoie de tratament. Din cazuri care nu sunt eligibile pentru asistență medicală, se transformă, cu ajutorul oamenilor buni de la Carusel, în cazuri eligibile pentru asistență medicală, la cele mai bune standarde posibile în România.

Ce înseamnă acest lucru? Cei de la Carusel văd în stradă, să zicem, o persoană cu probleme de sănătate. Îi recomandă să meargă la spital. Dacă omul nu are acte, îl ajută cu actele. Dacă omul nu are asigurare medicală, o plătesc ei. Dacă are dreptul la o pensie sau indemnizație, îl ajută cu dosarul. Astfel, ajunge la spital.

Aici au grijă să nu îi lipsească nimic. Se ocupă de spitalizare, de partea de comunicare cu medicii, de vizite, le duc oamenilor ce au nevoie, de la mâncare la șosete sau pastă de dinți, fac consiliere, grupuri de suport, activități de coeziune. 

Că tot vorbeam de prejudecata oamenilor “de ce nu se spală” și de răspunsul simplu “pentru că nu au unde”, Carusel a înființat dușul mobil. E vorba de o autoutilitară cu dușuri și mașină de spălat, cu care cei de la Carusel ies în București, pentru ca oamenii fără adăpost să se poată spăla. 

“Dușul mobil are în centru ideea de demnitate, grija față de corp și haine, răspundem nevoii simple ca oamenii să își facă baie, să spele hainele, să îi tundem”, explică Marian Ursan. 

Iarna, există Adăpostul de noapte Odesa, care răspunde nevoii de spațiu sigur. “Iarna e grea în București. Scopul e să ne asigurăm că oamenii trec de sezonul rece într-un mod cât mai sigur”, spune Marian. Oamenii vin seara, primesc o masă caldă, pijamale, își spală hainele, dorm într-un loc curat și sigur, se trezesc dimineața, mănâncă micul dejun și pleacă. Aici, beneficiază de asistență, sunt îndrumați spre medic, dacă este nevoie, se organizează grupuri de suport și diferite alte activități de coeziune. 

Carusel s-a gândit și la copiii persoanelor aflate în stare de vulnerabilitate extremă. La centrul de la Obor, lucrează cu cei mici, e o investiție în educație. “Vizăm să îi scoatem din mediile dificile și să îi poziționăm într-un spațiu sigur, creăm premizele ca ei să înceapă să învețe, să deseneze, să picteze, să facă traforaj. Sunt metode prin care ei își pot gestiona emoțiile, își dezvoltă abilități, învață. Li se stârnește curiozitatea”, spune Marian. 

Sunt și multe alte lucruri pe care le fac. Campanii de conștientizare, teatru social, traininguri pentru diferite grupuri, de la poliție, asistenți sociali, protecție a copilului. Fac și cercetare, documentează situații, trenduri, comportamente. 

Abordare

Abordarea lor e una științifică – toate serviciile se bazează pe studii științifice și urmează îndeaproape ghidurile internaționale, majoritatea venind de la Organizația Mondială a Sănătății.

“Ghidurile spun că trebuie să te pregătești înainte, că e important să cunoști realitățile din teren și să vezi care ți-e lungul nasului. Să nu faci intervenții după cum crezi tu că ar fi bine și după cum te-ai aștepta tu să fie bine pentru că, uneori, oamenii văd altfel lucrurile. Dacă tot ești dispus să faci ceva, trebuie să ții cont de ce spun oamenii respectivi. Oamenii spun că uneori nu sunt pregătiți pentru o schimbare și tu trebuie să respecți asta. Să înțelegi realitățile din teren, să nu vii tu cu perspectiva ta, cu ceea ce consideri tu că e bine. Binele pe care ți-l imaginezi tu s-ar putea să fie altceva pentru omul respectiv. Dacă nu faci așa, o să te frustrezi foarte mult, o să zici că oamenii respectivi sunt răi și că așa vor ei și că așa le place și tu vei ajunge un inamic pentru ei. O să spui că nu merită nimic”, explică Marian psihologia din spatele abordării Carusel, una a empatiei, și nu una a unui bine închipuit, făcut cu forța. 

Donează pentru Carusel

Ca să-i poată ajuta pe oamenii fără adăpost, Carusel are nevoie de ajutorul nostru, al tuturor. Ceaiul cald pe care îl dau oamenilor în nopțile friguroase, sandwichurile, hainele, păturile, suportul pe care îl oferă în spital, dușul mobil, toate costă. Iar Carusel are cu adevărat expertiza să folosească donațiile în cele mai bune moduri, pentru a-i ajuta pe cei mai nevoiași. 

Împreună, putem fi solidari pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili dintre noi. Donează!

Întinde o mână de ajutor oamenilor fără adăpost acolo unde îi vezi. Oferă-le ceva de mâncare. Niște bani. O haină mai groasă. O pătură. O pastilă pentru durere. Mai mult decât atât, stai de vorbă cu ei. Află-le povestea. Zâmbește-le. Fă-i să nu se mai simtă marginalizați. E sănătos pentru ei, pentru tine și pentru societatea în care trăim împreună. 

Donează!

În decembrie și ianuarie, suntem alături de Asociația Carusel, printr-o donație de produse HARTMANN necesare îngrijirii lor. Tu cum ajuți?

Citiți articolul integral AICI.


Mangalia News, 12.12.2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply