10 ANI DE LA ÎNFIINȚAREA CENTRULUI DE ZI PENTRU COPIII CU AUTISM. Un deceniu de povești rescrise și destine salvate

0
1516

10 ANI DE LA ÎNFIINȚAREA CENTRULUI DE ZI PENTRU COPIII CU AUTISM. 

A trecut un deceniu de când am început să rescriem poveștile și să schimbăm destinele copiiilor diagnosticați cu afecțiuni din sfera spectrului autist. Un deceniu în care am avut alături de noi, oferindu-ne sprijinul lor necondiționat, autoritățile județene și locale, instituții publice și private, voluntari din toate domeniile – peste 500 la număr. Un deceniu în care am crescut constant și ne-am dezvoltat an de an, în care ne-am perfecționat și am învățat că tot timpul există SPERANȚĂ și MINUNI. Un deceniu de bucurii alături de mai bine de 400 de copiii speciali și minunați care ne-au trecut pragul. Un deceniu de încredere acordată nouă de părinții care aici și-au regăsit speranța.

Recent, Centrul de Zi pentru Copiii cu Autism din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța a împlinit 10 de când și-a deschis porțile pentru copiii speciali. Momentul aniversar a fost sărbătorit la sediul Centrului de conducerea DGASPC Constanța, reprezentanții autorităților județene și locale, ai instituțiilor publice, colaboratorilor și voluntarilor, părinților, copiilor și tuturor celor fără de care astăzi nu am fi fost aici.

A fost un drum greu dar frumos în același timp, un drum pe parcursul căruia am reușit să devenim o echipă de profesioniști desăvârșiți.

„Numărul mare al copiilor diagnosticați cu autism și lipsa unui Centru de stat care să le ofere, gratuit, terapia de care aveau nevoie au stat, în urmă cu 10 ani, la baza înfiinţării unui astfel de centru în cadrul Direcţiei noastre. Toate acestea, bineînțeles, coroborate cu lupta părinților care au mers în audiență la președintele Consiliului Județean Constanța pentru a cere ajutor în asigurarea terapiei. Acest centru este realizat exclusiv cu bani de la Consiliul Județean Constanța, o investiție de circa 600 de mii de lei și este singurul centru din județ care asigură gratuit terapia copiilor cu autism. Doresc să mulțumesc autorităților județene și locale care ne-au sprijinit mereu și o fac în continuare, voluntarilor și tuturor celor care sunt alături de noi, personalului centrului pentru dedicare și profesionalism și, nu în ultimul rând, părinților pentru încrederea pe care o au în noi“, a declarat directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Petre Dinică.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Marius Țuțuianu, a transmis un mesaj de felicitări și de susținere, asigurând conducerea DGASPC Constanța de suportul necondiționat în ceea ce privește întreaga activitate de asistență socială și protecția copilului.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În urmă cu 10 ani, în baza de date a DGASPC Constanța figurau 215 copii cu afecțiuni din sfera spectrului autist. Astăzi, sunt circa 500. Primul beneficiar al Centrului de Zi pentru Copiii cu Autism a fost prezent, astăzi, la festivități. Se numește Marius. Acum are 17 ani și dorește să devină IT-ist. Învață la un liceu normal și își amintește destul de bine perioada în care a făcut terapie aici. A fost diagnosticat cu autism când avea 5 ani iar părinții lui au fost printre primii care au făcut lobby pentru înființarea, la Constanța, a unui centru care să ofere terapie acestor copii deosebiți. „Marius a început terapia la 7 ani. Până atunci, am mers cu el la București și am încercat să îl recuperăm noi, acasă. Când am auzit că se deschide acest centru la Constanța, am fost primii pe listă. Acum Marius este foarte bine. Colegii lui de la liceu nici măcar nu știu și nici nu bănuiesc că este diferit“, a afirmat mama lui.

În cea de-a doua serie s-a aflat Jennifer, o fetiță extrem de vorbăreață și deșteaptă, a cărei evoluție i-a uimit pe părinți. Suferea de o formă gravă de autism când a venit la centru. Nu vorbea, nu conștientiza ceea ce se petrece în jurul ei, nu își exprima sub nicio formă sentimentele și nu lăsa pe nimeni să se apropie de ea. Acum Jennifer a ieșit din sfera autismului. Este recuperată sută la sută. Plină de emoție, mama lui Jennifer a povestit frânturi din parcursul copilei. „A trecut rapid de la un copil inert la un copil plin de viață, cu dorința de a socializa cu oricine. Am descoperit diamantul care zăcea în copilul meu datorită strădaniei personalului de la Centrul de Zi care a șlefuit, în trei ani de zile, tot cărbunele de deasupra. Sunt parte din familia noastră. Și eu, și Jennifer îi vom purta mereu în suflet și, ori de câte ori vom avea ocazia, vom reveni aici cu drag să vă mulțumim pentru ceea ce ați făcut pentru noi“, a declarat mama lui Jennifer.

De-a lungul celor 10 ani de existență, niciun copil nu a plecat din Centrul de Zi pentru Copiii cu Autism fără un progres vizibil, mare parte dintre având rezultate spectaculoase.

În semn de apreciere, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Petre Dinică, i-a înmânat o plachetă șefului Centrului de Zi pentru Copiii cu Autism, Stănuța Dae, care, de 10 ani, s-a dedicat întru totul muncii sale.

Potrivit directorului general al DGASPC Constanța, planul de viitor este legat de extinderea acestui centru, de mărirea capacităţii dar şi de creşterea vârstei de admitere la terapie a copiilor – vârsta actuală maximă fiind 12 ani.

Personalul de aici, autorităţile locale şi judeţene şi toţi care ne-au stat alături au făcut ca, în anul 2012, Centrul nostru să fie nominalizat ca exemplu de bune practici în serviciile sociale din țară.

******

Centrul dispune de săli modulare, proiectate special pentru a fi ajustate în funcție de terapiile aplicate, de o sală de kinetoterapie și una de terapie ocupațională. Avem 6 psihologi, 6 psihopedagogi, 3 logopezi, 5 educatori specializați și 2 infirmieri. Toți colegii noștri sunt specializați în aplicarea tehnicilor și metodelor care s-au dovedit eficiente în terapia copiilor cu afecțiuni din spectrul autist (ABBA, TEACCH, PECS) iar costurile pentru specializări au fost suportate de Consiliul Județean Constanța, prin DGASPC Constanța. Oferim, de asemenea, servicii de consiliere pentru părinți, lunare sau la solicitarea acestora, pentru a-i familiariza cu modul de continuare a terapiilor, atunci când copiii sunt acasă. Pot beneficia de terapie copiii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani. Numărul copiilor beneficiari ai centrului nostru a crescut de la 20, la 32 şi, ulterior, la 40 până în anul 2014, prin înfiinţarea modulului de tranziţie spre şcoală. Acum, capacitatea este de 55 de locuri.


Mangalia News, 23.11.2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply