MARIA, REGINA ROMÂNIEI – Interviu cu actrița Roxana Lupu, interpreta acestui personaj fabulos care face parte din sufletul colectiv al românilor

0
2441

farmec.ro
carturesti.ro%20

MARIA, REGINA ROMÂNIEI. Roxana Lupu o interpretează pe Maria, Regina României, în filmul cu același nume, care va ajunge în cinematografe din 8 noiembrie. Dincolo de personaj, de film și de regie, ea este o femeie cu adevărat frumoasă, un om întreg, curajos și onest, care nu se teme să spună lucrurilor pe nume. Mai ales atunci când vine vorba de meseria de actor, dar și de bucuria de a interpreta un personaj care face parte din sufletul colectiv al românilor.

Cum ai aflat de acest proiect și cum ai ajuns să o interpretezi pe Regina Maria?

Cred că am ajuns datorită faptului că am jucat rolul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Astea au fost circumstanţele, conjunctura și marele meu noroc. Dacă nu ar fi fost acest proiect, această „reclamă”, nu știu dacă aș fi ajuns la audiţie. Evident că nu a fost doar asta, dar eu cred că a fost punctul de plecare. Regizorul a luat legătura cu mine. Brigitte Drodtloff, scenarista care a avut ideea de a realiza acest film, a venit la Londra și acolo m-au și chemat la audiţie. Audiţia a durat trei ore, timp în care am dat probe din mai multe scene, mai dramatice, mai casual, destul de variate. Amuzant a fost faptul că unul dintre cameramani ne întreba dacă facem tot filmul pe loc, fiindcă audiţiile acolo durează aproximativ 15 minute, în timp ce, în cazul meu, au durat trei ore. Însă a fost atât de frumos, atât de interesant, încât nu mi-am dat seama cum a trecut timpul.

Ce s-a întâmplat după această audiţie?

Producătorul a spus că este interesat, imediat după audiţie, în decembrie. Mi-a spus că vrea să fiu în ianuarie în România, să dau alte probe în costum, alături de celelalte personaje și de Maria-Denise Theodoru, cealaltă scenaristă. Practic, aproape toată echipa trebuia să fie prezentă. Așa că am venit la probe. Și acestea au ţinut aproape două zile.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Vorbim despre o meserie solicitantă, așadar, care impune multă muncă. 

Da, trebuie să îţi placă foarte mult. Și trebuie să îţi dorești un proiect din tot sufletul, pentru că audiţiile sunt solicitante. Dar mie îmi plac foarte mult audiţiile și mă simt foarte bine pe tot parcursul lor. Întotdeauna m-am gândit că dacă reușesc să iau rolul, bine, iar dacă nu, măcar am încercat. Sincer, eu mă duc la audiţii ca să mă simt bine. Atât. Abia după ce primesc un rol începe stresul. Am aflat imediat că am primit acest rol și, după aproximativ două luni, am și început filmările.

Ţi-ai dorit de mică să fii actriţă sau ai ajuns aici după un parcurs firesc?

Când eram mică mă uitam la Cartoon Network, iar după ce programul de desene animate se încheia, vedeam musicaluri și filme clasice pe TCM. Așa am văzut Singin’ in the Rain, Vrăjitorul din Oz, Un american la Paris, Gigi și multe altele. Am crescut în atmosfera asta și îmi plăceau foarte mult, dar nu pot spune că mă visam actriţă. Îmi plăcea lumea de acolo, îmi plăcea atmosfera și îmi plăceau poveștile. Mă atrăgeau foarte mult, dar nu mă visam pe ecran și nici nu cred că știam că există meseria asta.

Nu am făcut teatru sau balet când eram mică și nici nu-mi aduc aminte să fi avut un talent deosebit în acest sens. Am avut un parcurs normal: liceu de știinţe sociale, facultate de sociologie. Însă odată ajunsă la facultate, în Cluj, am început să merg la teatru. Și mi s-a părut foarte interesant. Stăteam în cămin cu fete de la Sculptură, iar căminul era pentru cei de la Conservator. În 2005, Clujul era un oraș boem. A fost un an intens și mi-am zis că trebuie să dau la teatru. Am făcut pregătire și am dat examen la Cluj și la București. Am intrat la București și așa am părăsit sociologia pentru actorie.

După studiile tale în București, după doctorat, știu că ai plecat în Marea Britanie. Te-ai întors, însă, pentru rolul din Maria, Regina României. Cum a fost acest drum?

După ce mi-am susţinut teza de doctorat, am plecat în Marea Britanie. Iniţial, pentru un film independent, în ianuarie. După acest film, am fost acolo într-o vacanţă cu soţul meu, două săptămâni. Dacă iniţial mă temeam că Londra este un oraș mare și rece, după experienţele de acolo mi s-a părut approachable. În iulie ne mutam deja.

Simţeai nevoia de noi experienţe?

Ajunsesem cumva la un capăt de linie. Îmi doream altceva, îmi doream alte experienţe. Eram atât de pregătiţi de profesorii noștri și făcusem o școală serioasă de actorie, dar ceva lipsea în România. Teatrul era așa cum era, iar audiţiile de film erau doar pentru câţiva. Practic, doar câţiva actori au acces la audiţiile de film cu adevărat importante în România. Și sunt aceiași actori. Sunt actori buni, într-adevăr, dar există mulţi alţi actori foarte buni. Lor nu li se dă însă șansa de a demonstra acest lucru și tocmai din cauza asta multe filme au același aer. Filmele sunt bune, dar eu cred că ne dorim cu toţii să vedem și altceva pe ecran. Un tânăr talentat, de exemplu. Filmul acesta, Maria, Regina României, a dat o șansă unor oameni care nu ar fi primit-o altminteri. Inclusiv mie, în România. E mare lucru că eu, Roxana Lupu din Marea Britanie, necunoscută aici, joc în acest film, în România.

Ce reprezintă această șansă pentru tine?

Pentru mine este o încununare a tot ce am trăit în Marea Britanie. Anii, sacrificiile, celelalte joburi… O recunoaștere a tot ce am făcut acolo. Sunt mândră că pot să fac ceva la mine în ţară. De fapt, asta mi-am dorit dintotdeauna.

Nu era posibil acest lucru fără plecarea în Marea Britanie?

Nu. Nu era. Din păcate, chiar nu era. Noi, românii, nu ne apreciem valorile decât după ce ele sunt validate în străinătate. România are atâtea valori, atâţia oameni frumoși care sunt încă în România. Dar până când nu se duc să fie validate de un străin, nu sunt recunoscute nici de noi. Dacă nu aș fi jucat rolul Reginei Elisabeta a II-a în Marea Britanie sau rolul Prinţesei Margaret, nu aș fi fost oare același om, aceeași actriţă? Aș fi fost! Aceste roluri au adăugat un pic de experienţă și un pic de reclamă, dar eu experienţă aveam deja, jucam la teatru și făceam atâtea și atâtea lucruri aici. Dar am fost validată abia după ce am interpretat-o pe Regina Elisabeta a II-a, în Marea Britanie. Sunt însă extrem de recunoscătoare că mi s-a dat șansa asta, tocmai pentru că știu că există multe actriţe talentate care ar fi putut juca rolul Reginei Maria.

MN: Vă invităm călduros să citiți articolul integral în Revista ȘAPTE SERI.

Interviu realizat de Alexandra Nuță Stoica. Fotografii Abis Studio.


Cotidianul online Mangalia News a publicat cu mare drag mai multe articole despre familia de actori români de talie mondială — Roxana Lupu și Nicholas Lupu, soțul admirabilei interprete a rolului Reginei Maria din acest film remarcabil.


Vă prezentăm PROGRAMUL reprezentațiilor cinematografice din lunile noiembrie și decembrie, la Mangalia, cu filmul ”MARIAREGINA ROMÂNIEI”:

  • Vineri, 8 noiembrie, ora 19:00 — PREMIERA!
  • Sâmbătă, 9 noiembrie, ora 13:00;
  • Luni, 11 noiembrie, ora 18:00;
  • Luni, 18 noiembrie, ora 18:00;
  • Luni, 25 noiembrie, ora 18:00;
  • Luni, 02 decembrie, ora 18:00;
  • Luni, 09 decembrie, ora 18:00;
  • Luni, 16 decembrie, ora 18:00;
  • Luni, 23 decembrie, ora 18:00.

Calde mulțumiri, actorilor, regizorului și întregii echipe de cineaști!

VĂ DORIM VIZIONARE PLĂCUTĂ!


Mangalia News, Vineri, 08.11.2019.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply