Cristian Hagi: INTERVIU Ce poate să facă Dan Barna, ca președinte al României, pentru Constanța

0
754

farmec.ro
carturesti.ro%20

Dan Barna, candidatul Alianței USR PLUS la alegerile prezidențiale a acordat un interviu publicației Constanța 100%.

L-am întrebat mai multe lucruri legate de Constanța, orașul în care și-a început campania, despre turism, Marea Neagră, gazele off-shore, despre un posibil viitor spital regional.

Constanța 100%: De ce ați ales să vă lansați candidatura în Constanța?

Am vrut în această campanie să mă întâlnesc direct cu cât mai mulți alegători. Constanța a fost întotdeauna importantă pentru USR-PLUS, dovadă și scorul de la europarlamentare. De asemenea numărul semnificativ de semnături pe care constănțenii l-au strâns pentru inițiativa “Fără Penali” ne-a arătat că există aici o majoritate de oameni care vrea o Românie decentă, o guvernare competentă și o viziune clară asupra viitorului nostru comun.

Dacă ar trebui sa alegeți cele mai importante trei lucruri din programul dv. electoral, care ar fi acelea și de ce?

Am propus un program prezidențial care acoperă o plajă foarte largă de subiecte. Dacă ar fi totuși să aleg dintre ele atunci ar fi educația – o preocupare pentru întregul mandat, nu doar pentru perioadele electorale, reforma constituției – trebuie să ieșim din ambiguitatea actuală și economia – trebuie să încurajăm antreprenorii ca să dezvoltăm țara. Dar cel mai important cred că este modul de a acționa pentru aceste lucruri. De asta, am spus mereu că România are nevoie de un președinte care contează, care e acolo, la muncă, zi de zi și care nu așteaptă ca dezastrul să fie iminent pentru a interveni cu toată legitimitatea conferită de milioanele de voturi care îi justifică mandatul.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ce vă propuneți să faceți (dacă vă propuneți) pentru infrastructura maritimă și fluvială a României? Mă refer în special la portul Constanța și la Canalul Dunăre Marea Neagră?

Ceea ce îmi propun e să fiu atent la oamenii care sunt însărcinați să păstorească programul de guvernare. Idei bune au existat tot timpul, dar caracterul și competența miniștrilor, șefilor de agenții și companii de stat au fost mai puțin discutate. Cu oameni buni putem ajunge departe.

Strict la subiect, cred că potențialul portului Constanța este subexploatat și cred că soluțiile sunt tot la specialiștii în domeniu. Ceea ce poate face un președinte este să îi asculte și să îi sprijine. România ratează oportunități majore și asta înseamnă pierderi de bani și locuri de muncă. Situația asta trebuie să înceteze iar pentru asta e nevoie de o guvernare orientată spre nevoile țării nu spre cele ale diverselor grupuri de interese care parazitează obiective de interes național cum este portul Constanța.

Ați declarat că veți susține exploatarea gazelor off-shore din Marea Neagră. Cum puteți face concret acest lucru?

USR a elaborat un document de poziție consistent cu privire la modul cum poate fi valorificată producția de gaze naturale din Marea Neagră.

Vrem să ne așezăm la masa discuțiilor pentru a avea o colaborare cu forțele politice democratice din Parlament care au, la fel ca noi, convingerea că acest proiect poate aduce bunăstare pentru toți români. Suntem dispuși să susținem schimbările de legislație necesare care susțin ideea de parteneriat stabil și predictibil între stat și investitori de pe urma căruia să aibă de câștigat toți românii.

Una dintre direcții este să încurajăm consumul intern prin extinderea rețelelor de gaze pentru consumatorii casnici și valorificarea superioară a gazului natural prin petrochimie. Producția de gaze naturale din Marea Neagră este, în viziunea USR, un obiectiv național. Noi vrem ca banii colectați din taxarea producției offshore să fie distribuiți către toți românii prin Pilonul 2 de pensii. Viziunea noastră este ca fondurile de Pilon 2 să investească jumătate din aceste sume în proiecte eficiente care să contribuie la tranziția energetică și în industria care valorifică superior gazele naturale. (https://www.usr.ro/files/Policy-Brief-Marea-Neagra-19.08.2019.pdf)

În programul economic prezentat pe site, nu apare capitolul „turism”.

Citiți continuarea interviului pe ct100.ro



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply