INTERVIU cu profesorul Traian Broască, despre participarea Corului “Callatis” la Festivalul International “Canta al Mar”, Barcelona 2019 și despre Arta corală. [Exclusivitate Mangalia News]

0
2501

Profesorul Traian Broască, apreciatul dirijor al Corului de copii “Callatis”, Mangalia, România, a avut amabilitatea de a ne vorbi în acest interviu despre Arta corală și despre participarea la Festivalul Internațional Coral “Canta al Mar”, Barcelona 2019.

Motto:Muzica face parte din viața oamenilor”.

Mangalia News: Acum, că ați revenit cu bine acasă de la Festivalul Internațional Coral “Canta Al Mar”, Barcelona 2019, Spania, ce ne puteți spune, domnule profesor, despre performanțele obținute la acest prestigios Festival?

Prof. Traian Broască, dirijor: Corul de copii “Callatis” din Mangalia s-a aflat, recent, pe scena Festivalului ”Canta al Mar” din Spania. Ajuns la cea de-a VIII-a ediție, evenimentul s-a desfășurat în perioada 23 – 27 octombrie, la Calella / Barcelona, anul acesta fiind selectate în competiție 38 de coruri din 18 țări. Încă din prima zi a festivalului, Corul de copii ”Callatis” s-a bucurat de o primire călduroasă din partea gazdelor, iar la prima apariție în concursul propriu-zis, copiii Mangaliei au fost îndelung aplaudați și apreciați de cei prezenți. Repertoriul corului a fost alcătuit atât piese specifice muzicii corale tradiționale românești, cât şi piese din creația muzicală internaţională. Cele 20 de eleve din cadrul Centrului de Formare și Perfecționare Vocal-instrumentală Mangalia, au demonstrat la fiecare competiție de acest gen că sunetul muzicii corale românești concurează cu succes alte coruri cu tradiție din întreaga lume.

Anul acesta, Corul de copii “Callatis” Mangalia, Romania a obținut două Medalii de Argint, la secțiunea G1 (a cappella) și la secțiunea Folklore (fără limită de vârstă). Toate cele șase piese cu care am participat în concurs au fost premiate – trei, la G1 și trei la Folklore.

Emoții, pentru Corul Callatis, înainte de a intra în scenă…

MN: Ce sentimente / trăiri aveți când dirijați acest cor, la spectacole, ori la competițiile naționale sau internaționale?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Prof. Traian Broască: Sunt mândru și fericit. Corul de Copii “Callatis” Mangalia se numără printre cele mai puternice branduri muzicale din România, cu o tra­diție de peste 15 ani în Arta corală, cu prezențe intens aplaudate la marile festivaluri muzicale nationale si internationale. A cânta într-un cor presupune permanenta depășire a limitelor fizice si intelectuale ale copiilor, să poată să se manifeste artistic și să înțe­leagă responsabilitatea perfor­man­ței ca pe o invitație de a-și descoperi calitățile și de a le pune în slujba unui scop deosebit, cum este Arta corală.

Corul de Copii “Callatis” Mangalia a luat naștere ca un ansamblu de tinere fete dornice să facă performanță în Arta corală, dar și să readucă muzica vocală a cappella în atenția publicului tânăr. Fapt este că, după anul 1990, în România, odată cu ascensiunea genurilor muzicale electronice, muzica corală a devenit un gen perimat. Se vede clar că publicul tânăr preferă genurile muzicale precum rock sau dance etc, iar părerea mea este că acest lucru nu este rău. Însă, este foarte important ca publicul să aibă o paletă cât mai largă de genuri muzicale, să le asculte cu plă­cere și pe care să le aprecieze. Pe de altă parte, trebuie să spun că, în România, Arta corală trece printr-o perioadă de tranziție în care se includ muzici foarte diferite stilistic, de la colindele nelipsite din repertoriul nici unui cor, la prelucrări de jazz, pop sau rock, la folclor și muzică modernă, precum si lucrări foarte diversificate.

Toată această diversitate de stiluri implică permanent căutarea unor noi tehnici de cânt și utilizarea unor sono­rități foarte diferite, dar și schimbarea amplasamentului coral static, în favoarea mișcării scenice.

MN: Toată lumea știe că ați dirijat și coruri profesioniste de bărbați, precum și coruri mixte. Spuneti-ne cum se compară experi­ența pregătirii unui ansamblu profesionist, faţă de cea a unui cor neprofesionist și, mai ales, de copii? Ce program le impuneți?

Prof. Traian Broască: Corul de Copii “Callatis” Mangalia are un program riguros de pregatire care presupune multe ore de muncă cu fiecare solist al corului. Copiii beneficiază de un program complet de pregatire muzicală la standarde europene, atât în plan individual, cât și în echipă, dobândind deprinderi și un bagaj de cunoștințe în privința inițierii corale. Corurile profesioniste sunt, prin însăși natura lor, ansambluri în care pot cânta oameni cu o pregătire muzicală specializată, iar cele de amatori au în componența lor coriști care nu au o pregatire muzicală de specialitate. Este greu, și cu unul si cu celălalt. Sintagmele „amatori” sau „profe­sioniști” nu au prea multă importanță. Contează dacă publicul a trăit o stare frumoasă prin muzică, sau nu. Diferențele dintre cele două tipuri de coruri vor fi însă vizibile în dificultatea repertoriului, în timpul alocat pregătirii lui și, eventual, în problemele legate de interpretare.

Artistele din Corul ”Callatis”. (arhivă foto).

MN: Cum ați reușit să fiți prezenți la acest eveniment internațional atât de important, acolo unde ați concurat cu cele mai prestigioase formații corale din lume?

Prof. Traian Broască: Recunosc că nu a fost chiar așa de ușor, dar nici greu. Atunci când ai cu tine asemenea copii cu reale aptitudini artistice, nici nu îți este frică și nici nu te mai poate opri ceva din drumul spre performanță. Triumful școlii corale românești s-a datorat și Corului de Copii “Callatis” Mangalia și celorlalte instituții și persoane care au contribuit financiar la ducerea la bun sfîrșit a acestui ambițios proiect, conștientizînd rolul important al activității membrilor corului și dirijorului său, care sunt veritabili ambasadori culturali ai Mangaliei și României peste hotare, prin promovarea muzicii tradiționale românești.

Subliniez faptul că prezența corului la acest veritabil Campionat mondial coral și participarea la acest eveniment internațional de prestigiu, s-a realizat și a fost posibilă cu sprijinul unor personalități din orașul nostru.

Aș enumera în primul rând pe Primarul Municipiului Mangalia, domnul Radu Cristian, inițiatorul proiectului, Consiliul Local Mangalia, Direcția de Cultură și Sport Mangalia, reprezentată de tânărul și inimosul director Lucian Nichita. Mulțumirile mele deosebite se îndreaptă, de asemenea, spre sponsorii care au dorit să nu-și facă publică identitatea, dar și spre părinții artistelor.

În mod deosebit, mulțumesc domnului Leonard Tănase și soției sale, Cristina Tănase, doamnei Mihaela Burcă, cea care a făcut ca imposibilul să devină posibil, doamnei Lia Janina, doamnei Aida Gomeajă, domnului director Chiurtu Viorel, domnului Ionuț Bobe, domnului Dumitru Mocanu, domnișoarei Eliza Cucu, precum și personalului Casei de Cultură, multor altor iubitori ai corului de copii ”Callatis” și adevărați patrioți.

Sunt mulțumit sufletește pentru faptul că, împreună, am putut contribui la afirmarea cu tărie a demnității și spiritualității neamului românesc, precum și la afirmarea unității de grai, de cultură și a identității națiunii române, între celelalte popoare ale lumii. Pot spune că mă plec în fața celor amintiți și le mulțumesc din suflet pentru că au susținut aceste fete înzestrate cu har divin.

Fetelor din cor, eu le spun “îngerași”, deoarece sunt cele mai frumoase, talentate, “relaxate” și “cele mai cuminți fete din lume”! Împreună, am avut dorinta de a păşi cu fermitate pe teritoriul marilor competiții corale şi am descoperit cât de plăcut este sentimentul de a sta alături de cei mari, la masa celor învingători. Sper ca gestul nostru să impulsioneze și alţi oameni cu suflet românesc din orașul nostru, care simt să-şi asume provocarea de a sprijini frumoasa artă a expimării corale. Am mai adăugat o poveste frumoasă despre muzică, artă, muncă, drumul spre performanţă, despre reuşită, succes şi bucurie. Corul de Copii “Callatis” Mangalia se află într-o continuă ascensiune, la nivel internaţional.

MN: Cum reușiți să vă mențineți entuziasmul, în procesul de pregătire corală?

Prof. Traian Broască: Am ajuns la o vârstă apreciabilă, iar experiența mea în domeniu îmi conferă cea mai mare satisfacție pe care o am, atunci când văd că pregătirea se derulează surprinzător de bine, făcându-mi meseria cu profesionalismul și devotamentul cu care noi, dirijorii am fost obisnuiti, încă din timpul studiilor universitare. Entuziasmul se menține prin munca repetată, de zi cu zi, reprezentând normalul lucrurilor. Există și părți mai puțin plăcute, pe care trebuie să le depășesc cu zâmbetul pe buze și cu toleranță maximă. Spre exemplu, ca orice meserie, și limbajul coral își are limitele lui inferioare. Una dintre aceste limite, este neputința profesională a coriștilor (să o numim o neputință tehnică a coriștilor), în a executa partitura, asta datorându-se și lipsei unei instruiri muzicale de bază. Eu am depășit întotdeauna momentele de dificultate tehnică și am făcut în așa fel încât fiecare dintre coristele mele să aibă încredere în ele și în mine și să creadă că numai împreună vom putea obține cele mai bune rezultate.

MN: Vă rugăm să ne spuneți ce posibilități au tinerele soliste ale corului de a se afirma?

Prof. Traian Broască: Centrul de Formare și Perfecționare Vocal-Instrumentală Mangalia a pregătit și pregătește în continuare, la cerințele și standardele europene, tinerii care fac performanță la instrumente cu coarde, instrumente cu clape, instrumente de suflat și tehnică vocală. Vreau să subliniez faptul că toată pregătirea muzicală a soliștilor și a corului se face gratuit!

Asociația noastră susține financiar pregătirea corului în taberele de pregătire muzicală, ținuta fetelor, iar părinții au un rol foarte important în proiectele noastre. Trebuie să mulțumesc Primăriei Mangalia pentru că ne pune la dispozitie baza logistică (scena, săli de repetitie) și tuturor celor care, într-un fel sau altul, se implică în susținerea corului. Fetele noastre de azi au o paletă foarte diversificată de afirmare. Avem exemplele anterioare cu cele care astăzi sunt profesori de Educație muzicală, canto sau sunt instrumentiste, dar și multe dintre ele care cântă în ansamblurile filarmonicilor sau ale operelor, sau sunt liber profesioniste și cântă la diverse evenimente, ori se asociază în formații.

Avem și fete care participă la show-uri televizate, altele cântă muzică populară, deci posibilități există, dar fiecare dintre ele trebuie să se auto-evalueze în mod corect și să-și găsească locul în genul muzical ce le reprezintă cel mai bine și unde performanțele lor sunt la cote maxime.

In cadrul Centrului de Formare si Perfectionare Vocal-Instrumentală Mangalia se pregătesc fetele care merg la liceele sau colegiile cu profil muzical, dar și fetele care merg la Conservator, sau la Facultatea de Artă.

MN: Ce înseamnă pentu tinerele coriste acest cor, ca activitate muzicală, dar nu numai?

Prof. Traian Broască: Eu cred că și pentru ele corul este o a doua familie. Pentru corist, cântatul în cor este satisfacția și sentimentul profund de împlinire (sau dezămagire), în urma prestației artistice ca produs cultural, este un mod de viață și locul unde se simte cel mai bine, la fel ca acasă, este colectivul căruia îi aparține. Este o oază de liniște și împlinire sufletească, deoarece vocile umane și mai cu seama vocile de copii, rezonează cel mai bine cu sufletul omului, reușind să transmită cele mai rafinate sentimente interioare către oameni.

MN: Ce însemnătate are repertoriul coral și pregătirea pieselor la un nivel superior?

Prof. Traian Broască: Repertoriul abordat este vital și trebuie să fie accesibil coristelor, adică la nivelul pregătirii lor. In lucrările contemporane, corul a devenit un instrument, în adevăratul sens al cuvântului. Vocilor le sunt atribuite execuții și efecte timbrale destinate altădată numai instrumentelor. Maniera prin care emitem sunetele devine un proces complex pentru pregătirea modernă a pieselor, iar întreaga răspundere constă în a rezolva toate dificultățile de ordin tehnic și artistic cerute de partitura contemporană. Muzica are nevoie de sensibilitate, maleabilitate și emoție.

MN: Cum începe o zi de repetiție cu corul?

Prof. Traian Broască: Este greu de răspuns la această întrebare, dar am să mă străduiesc să răspund. Să nu credeți că a face repetiție cu fetele de la cor este ușor. Ziua începe cu… întârzierile care produc multă tensiune, deoarece toate fetele sunt condiționate de activitățile care decurg după repetiții, cum ar fi: meditatii, intalniri, vizite, distractie si alte asemenea activitati. Eu cred, sau poate mă înșel, că doar la corul nostru se mai întâmpla ca telefonul mobil să fie nelipsit, dându-i-se o atenție maximă, perturbând uneori repetițiile. Abia după ce se strâng toate telefoanele, pot si eu începe repetitia, iar timpul rămas la dispoziție se subțiaza mult. Și așa, o luăm de la capăt, mereu. Incepem exercițiile vocale, exerciții pentru acordajul corului, gimnastică respiratorie, intonația corectă a tonurilor și semitonurilor, exercitii pentru exactitate, nuanțe și virtuozitate.

Obiectivele principale ale corului sunt: familiarizarea cu repertoriul vocal și coral, dezvoltarea abilităților individuale de cântat, studiul activ al tehnicilor și lucrul practic cu corul. Repetitiile generale se fac numai în scenă timp de două ore, iar în timpul săptămânii, individual, cu fiecare coristă, în ziua și la ora la care este planificată. Lucrez separat cu fiecare voce – Sopran I, Sopran II, Alto I si Alto II, la repetiții, iar in ultima oră, cele patru voci se reunesc. Acum trebuie să recunosc că mai sunt probleme, însă fără o disciplină de grup si o exigență maximă, nu se poate face performanță.

MN: Care sunt proiectele de viitor cu corul ”Callatis”?

Prof. Traian Broască: Pentru viitor există multe proiecte, însă le vom eșalona, în funcție de datele calendaristice la care se vor derula. Deja am stabilit repetițiile pentru următoarele competiții nationale si internationale la care vom participa. Cel mai important pas, adică urgența întâi este inițierea muzicală a grupei pregătitoare de fete care vor înlocui solistele care au ajuns deja la vârsta la care nu mai pot participa la secțiunile de vârstă. Sigur că ele vor rămâne alături de noi în cor la toate evenimentele si concertele pe care le vom susține. Pentru mine este vital ca cele mici, de 11-14 ani, să fie lângă cele mari tot timpul, pentru a se obișnui cu rigoarea și frumusețea Artei corale.

Incepând din luna ianuarie 2020, vom primi invitatiile la cele mai importante festivaluri de acest gen si vom face tot posibilul să ne pregătim pentru a ne putea ridica la nivelul exigențelor celorlalte coruri participante din toată lumea. Vom face tot posibilul ca să putem onora invitatiile. Oamenii de buna credință din Mangalia și nu numai, si-au dat seama ca acest cor a devenit un Brand și trebuie susținut din toate punctele de vedere.

Repet si voi repeta mereu că suntem datori să facem tot ce ne stă în putință pentru generațiile viitoare, să contribuim la afirmarea demnității, a spiritualității neamului românesc, la afirmarea unității de grai, de cultură, a identității națiunii române. Patriotismul nu trebuie să se spulbere.

Corul de Copii “Callatis” Mangalia a pus din nou România pe harta lumii, la loc de cinste. Limbajul muzical coral se dovedește o limbă de circulație internațională, în care oamenii ajung să comunice cu inimile. Vocea reușește să exprime emoțiile și să le transmită mai departe ascultătorilor. Pentru viitor, prietenia și pacea, demnitatea si onoarea vor fi pe deplin asigurate de unicitatea cântului coral.

MN: Sunteți nu numai dirijorul acestei minunate formații corale de copii și tocmai de aceea vă întrebăm cum faceți față atâtor solicitări, în cadrul Centrului de Formare și Perfecționare Vocal-Instrumentală Mangalia? Familia ce spune? Mai aveți timp și pentru nepoți? 

Prof. Traian Broască: Cred că e destul de complicat uneori, iar din punct de vedere fizic e și mai greu, deoarece organizarea timpului necesar pregătirii muzicale, astfel încât să nu se suprapună peste activitățile școlare sau extrașcolare ale copiilor, devine chiar dificilă. Recunosc că mai sunt probleme pe la diferite școli și licee, unde aceste fete nu sunt înțelese, atunci când avem spectacole la televiziuni sau în alte locatii, la competițiile naționale sau internaționale. Dar, întotdeauna aceste probleme au fost depășite, cu înțelepciunea dascălilor. Dacă discutăm și despre îmbinarea dintre timpul de pregătire muzicală și familie, atunci trebuie să spun că, de foarte multe ori, răbdarea și susținerea soției mele Smaranda, stau la baza succesului meu. Pentru că m-ați întrebat de familia mea, trebuie să știți că am o familie minunată și mă simt împlinit, cu cei trei nepoți ai mei. De la Ciprian și draga lui soție Elena, îi avem pe Carol și pe Maria, iar de la Alexandra și soțul ei Ionuț, pe Petru. Comunicăm tot timpul și ne bucurăm împreună de fiecare moment.

Mangalia News: Vă felicităm pentru toate realizările muzicale și vă mulțumim, domnule profesor Traian Broască, stimate Maestre, pentru interviul acordat. Să fiți sănătos și să ne încântați cu același har, mulți ani de acum încolo!

Prof. Traian Broască: Și eu vă mulțumesc, în numele meu și în numele Corului “Callatis”. Pe curând.


GALERIE FOTO:

Laureații Festivalului ”Canta al Mar”, Barcelona 2019.

SOLISTELE  CORULUI  CALLATIS”, MANGALIA, ROMANIA:

Barbu Elena,                    Dobronăuțeanu Ileana,

Burca Cristina,                 Gheorghe  Delia,

Cârjă Ioana,                     Gheorghe  Miruna,

Cârjă Maria,                      Hauta Stefania

David Sorana,                   Iftime Ioana,

Ivancea Alexandra           Podgoreanu Marta,

Lia Amanda,                      Serban Mihaela

Maldarescu Bianca,           Stancu Alice,

Margarit Tania,                 Tănase Lea Cezara,

Nechita Anisia,                  Vasile Clara.

Corul Callatis, Mangalia, România: Joc din Oaș, de Anton Zeman:

Interviu realizat de prof. Traian Lupu, Senior Editor, Coordonator programe Mangalia News.

Vă invităm să citiți și: Corul de copii ”Callatis” din Mangalia, prezent pe scena Festivalului Coral Internaţional din Spania / CORUL DE COPII “CALLATIS”, LA FESTIVALUL CORAL INTERNAȚIONAL ”CANTA AL MAR”, CALELLA, BARCELONA, SPANIA [VIDEO]

Alte articole dedicate Corului de copii ”Callatis”, Mangalia, România, publicate de-a lungul anilor de ziarul online Mangalia News, pot fi vizualizate AICI.


Mangalia News, Luni, 4 noiembrie 2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply