Aproximativ 3,4 milioane de pachete cu ţigări de contrabandă, confiscate de poliţiştii de frontieră în primele nouă luni ale anului 2019

0
1064

farmec.ro
carturesti.ro%20

Combaterea contrabandei cu țigarete continuă să reprezinte o prioritate pentru Poliția de Frontieră. Astfel, în primele nouă luni ale anului 2019, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate – au reţinut în vederea confiscării 3.371.434 de pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de 35.126.173 lei, 3.199 kg de tutun şi 555 kg tutun narghilea. De asemenea, în perioada de referinţă au fost identificate şi destructurate 8 grupuri organizate (conform art. 367 Cod Penal) în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 77 persoane.

În majoritatea cazurilor, ţigările de contrabandă au fost depistate atât în punctele de trecere ale frontierei, ascunse în mijloace de transport, cât şi în zona de competenţă, la frontieră sau pe comunicaţiile din apropierea frontierei.

În ceea ce priveşte zonele în care sunt constatate cele mai multe cazuri unde sunt depistate ţigări de contrabandă, în continuare cea mai activă rămâne frontiera de nord (judeţele Maramureş, Suceava, Satu Mare) aici fiind descoperită 72% din cantitatea totală de ţigarete confiscată la nivelul întregii ţări. În această zonă sunt predominante ţigările de proveninţă ucraineană, contrabandiştii fiind organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării. Aceştia încearcă trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontiera “verde”, în special noaptea.

Pe raza acestor judeţe, sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor, în conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somaţiilor legale. De exemplu, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, în primele nouă luni ale anului 2019, s-au înregistrat 93 evenimente de frontieră în care polițiștii de frontieră au folosit armamentul din dotare.

Din cazuistica înregistrată, s-a constatat că traficanţii proveneau, preponderent, din R. Moldova, România şi Ucraina, dar şi din alte state precum: Polonia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Turcia, Austria, Germania, Ungaria etc.

Dintre modalităţile principale de acţiune la care recurg traficanţii de ţigări, se remarcă:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/
  • traversarea fâşiei de demarcaţie prin locurile în care aceasta prezintă condiţii de relief greu accesibile autospecialelor din dotarea Poliţiei de Frontieră;
  • disimularea ţigărilor în autoturisme vechi, modificate, pentru limitarea pierderilor în cazul confiscării;
  • ascunderea în automarfare, printre mărfurile transportate, a unor mari cantităţi de ţigări de contrabandă (metoda “capac”).

Având în vedere complexitatea acestui fenomen şi ramificaţiile la nivelul întregii ţări, se impune intensificarea colaborării tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în asigurarea ordinii publice şi combaterii eficiente a acestui fenomen infracţional. Rezultate în combaterea contrabandei cu ţigări şi a evaziunii fiscale, precum şi anihilarea reţelelor de traficanţi de ţigări, se pot obţine doar dacă se lucrează în sistem integrat, printr-o colaborare intensă cu structurile de ordine şi siguranţă publică şi cele cu atribuţii în domeniul fiscal.

De asemenea, Poliţia de Frontieră Română acordă o atenţie permanentă relaţiilor de cooperare poliţienească internaţională, în mod special cu statele vecine, conştientă fiind de faptul că o contracarare rapidă şi eficientă a faptelor ilicite derulate la nivelul mai multor state nu este posibilă decât printr-un schimb operativ de date şi informaţii şi chiar, acţionarea în comun în cazurile complexe.

Nu în ultimul rând, un rol important în contracararea acestui fenomen îl are colaborarea cu reprezentanţii companiilor producătoare de ţigarete, colaborare care s-a materializat atât prin donarea unor echipamente necesare pentru supravegherea şi controlul frontierei de stat în vederea eficientizării acţiunilor pentru combaterea contrabandei cu ţigarete, cât şi prin derularea unor campanii de informare care au avut ca principal scop informarea şi conştientizarea cetăţenilor în legătură cu existenţa fenomenului de contrabandă cu ţigarete pe teritoriul României şi implicit prevenirea şi combaterea acestui fenomen infracţional.

Potrivit ultimului studiu Novel Research comandat de companiile din industria tutunului din România, în luna septembrie a acestui an nivelul pieței ilegale autohtone a țigaretelor a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani.

Dintre cazurile semnificative înregistrate în primele nouă luni ale anului 2019, prezentăm următoarele:

*În data de 2 februarie a.c., la Punctul de Trecere al Frontierei Halmeu, județul Satu Mare, s-a prezentat, pe sensul de intrare în țară, un cetățean maghiar C. S, în vârstă de 40 de ani, care conducea un ansamblu rutier, înmatriculat în Ungaria, format din cap tractor și o semiremorcă şi transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, brichete din lemn, din Ucraina în Ungaria.

Ca urmare a exploatării datelor și informațiilor deținute la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, polițiștii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control asupra mijlocului de transport, deoarece exista suspiciunea că în acesta se află o cantitate mare de țigări de proveniență ucraineană.

Astfel, au fost descoperite, disimulate în vederea sustragerii de la controlul vamal, sute de baxuri cu țigări ascunse, prin metoda capac, în coletele cu materialele din lemn.

În urma inventarierii ţigărilor s-a constatat că în automarfar era ascunsă, în coletele cu brichete din lemn, cantitatea totală de 414.500 de pachete cu ţigări, diferite mărci, în valoare de 1.865.250 lei.

Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării de către poliţiştii de frontieră, iar automarfarul, în valoare de 70.000 de lei, a fost indisponibilizat la sediul Poliției de Frontieră până finalizarea cercetărilor.Totodată, cetățeanul maghiar este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă și folosire de acte nereale, la final urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

*În data de 13 martie s-a prezentat în Punctul de Trecere al Frontierei Petea, județul Satu Mare, pe sensul de intrare în țară, D.H., în vârstă de 27 de ani, domiciliat pe raza județului Suceava, conducând o autoutilitară marca MAN, înmatriculată în România. Acesta transporta, conform documentelor prezentate pentru control, detergent și balsam pentru rufe.

Acționând în baza analizei de risc, polițiștii de frontieră împreună cu lucrători din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea au efectuat un control amănunțit asupra autovehiculului. Astfel, printre marfa transportată, echipa mixtă de control a descoperit cinci paleți pe care se aflau mai multe cutii care conțineau tutun vrac pentru care persoana în cauză nu a putut prezenta niciun document de proveniență.

În urma inventarierii tutunului descoperit, a rezultat cantitatea de 1.012 kilograme, în valoare de 868.000 lei.

Tutunul a fost ridicat în vederea confiscării, iar autoutilitara în valoare de 332.000 de lei a fost indisponibilizată la sediul Sectorului PF Petea în vederea continuării cercetărilor.

De asemenea, conducătorul auto este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a unui kilogram de tutun vrac, conform Codului Fiscal, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale care se impun.

*În data de 12 iunie a.c., la nivelul Sectorului Poliției de Frontieră Vicovu de Sus, jud. Suceava, s-a desfășurat o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări în zona de responsabilitate. Astfel, colegii noștri au observat în apropierea frontierei de stat, o persoană care se deplasa spre interiorul țării, pe direcția localității Bilca, transportând mai multe colete voluminoase spre un microbuz care staţiona la aproximativ 250 m de frontieră.

Imediat, s-a acționat pentru interceptarea persoanei în cauză, efectuându-se somațiile legale prin voce, reuşindu-se reţinerea acesteia, care ulterior a fost identificată ca fiind cetățean ucraineanul A. G, în vârstă de 31 de ani.

În zonă polițiștii de frontieră au descoperit mai multe colete voluminoase şi un microbuz marca Renault, înmatriculat în Marea Britanie, încărcat cu ţigări de provenienţă ucraineană, care au fost duse la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor.

În urma inventarierii țigărilor descoperite, a rezultat cantitatea de 39.000 pachete cu țigări.

Întreaga cantitate de ţigări în valoare de 456.300 lei a fost ridicată în vederea confiscării iar microbuzul în valoare de 12.000 lei a fost indisponibilizat la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor.

Cetăţeanului ucrainean i s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat şi contrabandă în formă agravantă.


Mangalia News, 02.11.2019. (Poliția de Frontieră).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply